H επίτευξη συμφωνίας για την τιμή ενεργοποίησης του πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF (που θα «ξεπαγώσει» και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, τον εναλλακτικό δείκτη τιμολόγησης του LNG και τις fast-track αδειοδοτήσεις των έργων ΑΠΕ) είναι το διακύβευμα της σημερινής τακτικής Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Οι υπουργοί των «27» προσέχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας λάβει την εντολή από τους ηγέτες των κυβερνήσεών τους να «κλείσουν τη δουλειά» που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στον «Μηχανισμό Διόρθωσης των Αγορών», αφού κατά δική τους παραδοχή έχουν συμφωνήσει στο 90-95% των επιμέρους παραμέτρων και απομένουν ορισμένες -κρίσιμες- λεπτομέρειες, με βασικότερη το ύψος του πλαφόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η τσεχική προεδρία της ΕΕ που επιθυμεί πάση θυσία να κλείσει το θέμα πριν την εκπνοή του έτους έχει καταρτίσει νέα συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει ότι ο «κόφτης» στο συμβόλαιο επόμενου μήνα στο TTF θα ενεργοποιείται εάν η τιμή του ξεπεράσει τα 188 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες. Πρόκειται για ένα ύψος μεταξύ του επιπέδου των 160-170 ευρώ/MWh που διεκδικούν οι χώρες-υπέρμαχοι του πλαφόν (με Ιταλία και Ελλάδα στην εμπροσθοφυλακή) και λίγο κάτω από τα 200 ευρώ/MWh που φέρεται να είναι το επίπεδο που μπορεί να ανεχθεί το μπλοκ των «πλαφονομάχων», όπου πρωτοστατούν Γερμανία και η Ολλανδία. Σημειώνεται ότι οι «πλαφονολάτρες» επιμένουν ότι το πλαφόν πρέπει να είναι κάτω από τα 200 ευρώ/MWh προκειμένου να δώσει «σήμα» ότι η ΕΕ δεν διατεθειμένη να ανεχθεί την ανατιμητική κερδοσκοπία στις τιμές του φυσικού αερίου και τις παρενέργειες που προκαλούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το συμβόλαιο επόμενου μήνα στο TTF έκλεισε την Παρασκευή στα 117 ευρώ/MWh, με απώλειες σε εβδομαδιαία βάση μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου.
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι άπαξ και ενεργοποιηθεί, το πλαφόν θα εμποδίζει συναλλαγές στα συμβόλαια επόμενου μήνα στον κόμβο TTF σε τιμές που θα υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 35 ευρώ/MWh την διεθνή τιμή αναφοράς του LNG, όπως θα προκύπτει από ένα «καλάθι» τιμών σε διάφορους κόμβους ανά τον κόσμο. Προβλέπεται επίσης ότι το πλαφόν της ΕΕ δεν θα πέσει κάτω από τα 188 ευρώ/MWh, ακόμα και αν η τιμή αναφοράς του LNG υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Αν όμως η τιμή αναφοράς του LNG αυξηθεί πάνω από τα 188 ευρώ/MWh, τότε το πλαφόν θα την «ακολουθήσει», παραμένοντας 35 ευρώ/MWh πάνω από αυτήν. Πρόκειται για μια δικλείδα που διασφαλίζει ότι η ΕΕ μπορεί να «μπιντάρει» για φορτία LNG πάνω από τις τιμές της αγοράς αν απαιτείται, για να προσελκύσει τις ποσότητες που χρειάζεται σε περιβάλλον στενότητας προσφοράς LNG.
Ο μηχανισμός στην τελευταία εκδοχή του συνοδεύεται από πρόσθετες -γερμανικής εμπνεύσεως- δικλείδες ασφαλείας, όπως η σύσταση προς την Κομισιόν να εξετάσει την απενεργοποίηση του πλαφόν σε περίπτωση «σημαντικής πτώσης» των εισαγωγών LNG σε τριμηνιαία βάση ή αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% σε έναν μήνα. Εισάγεται τέλος υποχρέωση «προκαταρκτικής αξιολόγησης επιπτώσεων» του πλαφόν έως τις 23 Ιανουαρίου
Υπενθυμίζεται ότι τον σκεπτικισμό των χωρών-«πλαφονομάχων» συμμερίζονται και ισχυροί παίκτες της αγοράς όπως το Intercontinental Exchange (ICE), o λειτουργός της αγοράς TTF στο Άμστερνταμ που προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να μετακινήσει την πλατφόρμα εκτός ΕΕ εάν οι «27» νομοθετήσουν το πλαφόν. Αν και η αίσθηση που υπάρχει στις Βρυξέλλες είναι ότι τα δυο αντίπαλα στρατοπεδα βρίσκονται πολύ κοντά σε έναν κλασικό ευρω-συμβιβασμό με πολλές εκατέρωθεν υποχωρήσεις που δεν θα αφήσει καμιά πλευρά απολύτως ικανοποιημένη, μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το αν θα βγει «λευκός καπνός» που θα επιτρέψει στον Τσέχο προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γιόζεφ Σίκελα «να βγάλει τις σαμπάνιες από το ψυγείο» η καυτή πατάτα μεταφερθεί το 2023 και στα χέρια της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, θα το ξέρουμε σε μερικές ώρες…