Skip to main content

Πώς η Κίνα προσελκύει ξένες επενδύσεις

Χουά Σουέγκεν/ Economic Daily

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η πραγματική χρήση ξένων κεφαλαίων έφτασε τα 1.089,86 δισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,4% σε ετήσια βάση, με την πραγματική χρήση ξένων κεφαλαίων σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας να αυξάνεται κατά 31,7%. Τα δεδομένα αυτά αντανακλούν μια ποσοτική και ποιοτική αύξηση στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Σε πείσμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, των συχνών γεωπολιτικών συγκρούσεων και των αδύναμων επενδύσεων διεθνώς, η Κίνα εξακολουθεί να δέχεται ξένες επενδύσεις, διατηρώντας τα πρωτεία του μεγαλύτερου αποδέκτη ξένων επενδύσεων μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών από το 1993 χάρη στη μεγάλη ελκυστικότητα της οικονομίας της και την ανθεκτικότητα της ανάπτυξής της.

Με την αύξηση του κόστος των συντελεστών παραγωγής στην Κίνα, οι παράγοντες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων σταδιακά μεταβλήθηκαν, και από εκεί που είχαν ως πυλώνα τους το χαμηλό κόστος, προσανατολίστηκαν πλέον προς την αγορά και τους συστημικούς παράγοντες. Από τη μία πλευρά, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου. Μέσα από τα τελευταία 40 χρόνια μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος, η χώρα ανέπτυξε μια μεγάλη μεσαία και πλούσια τάξη. Με την κοινωνική δομή να παίρνει το σχήμα ενός ελαιόδεντρου, η αχανής εγχώρια καταναλωτική αγορά προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες και επιχειρηματικές ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα προωθεί το άνοιγμα υψηλού επιπέδου, εφαρμόζει θεσμικές καινοτομίες σύμφωνα με τους υψηλών προδιαγραφών διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες και δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσω μιας σειράς μέτρων ανοίγματος, όπως την εφαρμογή του «Νόμου περί Ξένων Επενδύσεων» και την αναθεώρηση του «Καταλόγου Υποστηριζόμενων Βιομηχανιών για Ξένες Επενδύσεις». Θα εμβαθύνουμε την ανάπτυξη πιλοτικών ζωνών ελεύθερων συναλλαγών, θα εφαρμόσουμε δυναμικά τους κανόνες για τη διεθνή και περιφερειακή οικονομική συνεργασία, όπως την Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, αξιοποιώντας πλήρως τα συστημικά οφέλη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και παρέχοντας θεσμικές εγγυήσεις ώστε οι επενδύσεις αυτές να αυξηθούν ποσοτικά και ποιοτικά.

Παρά τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της επιδημίας, η οικονομία της Κίνας παραμένει μακροπρόθεσμα στο σωστό δρόμο. Η οικονομία της συνεχώς βελτιώνεται και η βιομηχανική δομή της αναβαθμίζεται. Υπάρχουν μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες και ισχυρή ικανότητα καινοτομίας με ολοκληρωμένες υποδομές και ισχυρή υποστήριξη. Η χώρα διαθέτει επίσης ισχυρή βιομηχανική βάση και ολοκληρωμένη βιομηχανία με χαμηλό κόστος τεχνολογικής ανάπτυξης. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα είναι αδύνατον άλλες χώρες να τα ανταγωνιστούν. Στην Κίνα οι ξένες επενδύσεις μπορούν να απολαμβάνουν μακροπρόθεσμα ένα σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης, να αποκτούν περισσότερες ευκαιρίες στον κλάδο της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας και των υπηρεσιών και να λαμβάνουν καλύτερη υποστήριξη όπου χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό περιβάλλον που παρέχει διαρκή κίνητρα για την αύξηση του ξένου κεφαλαίου στην Κίνα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.

Όσον αφορά την ευρύτερη τάση της διεθνούς ανάπτυξης, παρά την άνοδο του εμπορικού προστατευτισμού τα τελευταία χρόνια, η πορεία της παγκοσμιοποίησης δεν έχει μεταβληθεί. Οι οικονομίες του κόσμου δένονται ακόμα με σχέσεις αλληλεξάρτησης, όπου δηλαδή στο κάθε «εσύ» υπάρχω εγώ και στο κάθε «εγώ» υπάρχεις εσύ, ενώ εξίσου αμετάβλητο παραμένει και το κίνητρο των πολυεθνικών για μεγιστοποίηση του κέρδους. Είναι φυσικό για μια χώρα όπως η Κίνα, με σταθερή ανάπτυξη, συνεχείς πολιτικές ανοίγματος υψηλού επιπέδου, παροχή διευκολύνσεων και υποστήριξης, και πολυεπίπεδα κέρδη από την αγορά και την καινοτομία, να χαίρει προτίμησης για ξένες επενδύσεις.

Στο μέλλον η Κίνα θα στραφεί σταδιακά από την προσέλκυση στην καθοδήγηση των ξένων επενδύσεων. Ακολουθώντας τις τάσεις αναβάθμισης της βιομηχανικής δομής, θα κατευθύνουμε σταδιακά τα ξένα κεφάλαια σε πράσινες βιομηχανίες μεταποίησης και υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών, και θα βελτιώσουμε το επενδυτικό πλαίσιο, βάζοντας ισχυρά θεμέλια για την καθοδήγηση των ξένων επενδύσεων.