Μετά το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας παρατηρούμε πυρετώδεις διπλωματικές επαφές μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης. Στις 4 Νοεμβρίου, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε την Κίνα. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20 στο Μπαλί, ο Πρόεδρος της Κίνας είχε εντατικές συναντήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Την 1η Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε επίσης το Πεκίνο. Οι επαφές αυτές είναι απολύτως εύλογες καθώς αντανακλούν τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι δύο πλευρές στην ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων.
Ο Πρόεδρος της Κίνας, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανέπτυξε τα τέσσερα σημεία πάνω στα οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν οι σχέσεις Κίνας-Ε.Ε.: διατήρηση μιας ορθής κατανόησης, σωστή διαχείριση των διαφορών, συνεργασία υψηλού επιπέδου και τέλος, ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού και της συνεργασίας μας. Το τέσσερα αυτά σημεία με τη συγκεκριμένη στόχευσή τους μας δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση για τη σταθερή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ε.Ε.
Ας αναλύσουμε το πρώτο σημείο, τη «διατήρηση μιας ορθής κατανόησης». Τα τελευταία χρόνια ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστήριξαν με ζήλο τη θεωρία περί «κινεζικής απειλής» και την «αποσύνδεση» από την Κίνα. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν ορισμένοι που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν την Κίνα για την εξυπηρέτηση του δικού τους πολιτικού συμφέροντος. Άλλοι πάλι είναι απλά αδαείς και ακολουθούν τυφλά τη θεωρία περί «κινεζικής απειλής» που προωθούν ορισμένες χώρες. Τέτοιες παρανοήσεις αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην υγιή ανάπτυξη των σινοευρωπαϊκών σχέσεων. Η Ε.Ε. πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως το ζήτημα αυτό και να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση ή ακόμη και για την εξάλειψή τους.
Για να πετύχουμε το δεύτερο σημείο, τη «σωστή διαχείριση των διαφορών», πρέπει να διατηρήσουμε την εποικοδομητική επικοινωνία και διαβούλευση. Το βασικό είναι να σεβόμαστε ο ένας τις κύριες ανησυχίες και τα θεμελιώδη συμφέροντα του άλλου και να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση συνεργασίας. Αυτό πρέπει να γίνει ιδιαίτερα σαφές στους πολιτικούς. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πρόσφατα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «δεν είναι κρυφό μυστικό το ότι έχουμε διαφορετικά πολιτικά συστήματα και επιδιώκουμε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης από την Κίνα. Όμως οι διαφορές αυτές δεν πρόκειται και ούτε και πρέπει να μας εμποδίσουν από το να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον». Αυτή ακριβώς η στάση και η κατανόηση αποτελούν τη σωστή βάση για την ορθή διαχείριση και τον έλεγχο των διαφορών μας.
Το επόμενο σημείο είναι η «συνεργασία υψηλού επιπέδου». Τα συμφέροντα της Κίνας και της Ε.Ε. είναι αλληλένδετα, με τα οικονομικά τους πλεονεκτήματα να αλληλοσυμπληρώνονται. Τα τελευταία χρόνια οι δύο πλευρές αντιμετώπισαν μαζί δοκιμασίες όπως το ρεύμα της από-παγκοσμιοποίησης, τον αντίκτυπο της COVID-19 και τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Σήμερα υπάρχουν γερά θεμέλια και καλές προϋποθέσεις ώστε η Κίνα και η Ε.Ε. να αναπτύξουν περαιτέρω το επίπεδο συνεργασίας τους. Από τη μία πλευρά, η οικονομία της Κίνας έχει πλέον εισέλθει σε ένα στάδιο ανάπτυξης υψηλής ποιότητας και ανοίγεται περισσότερο προς τον έξω κόσμο, προσφέροντας περισσότερες και ευρύτερες ευκαιρίες συνεργασίας με την Ε.Ε. Από την άλλη, οι απαιτήσεις της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης για καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Παράλληλα με τη δυναμική συνεργασία τους σε παραδοσιακούς τομείς, η Κίνα και η Ε.Ε. μπορούν να επωφεληθούν στο έπακρο από τις συνεργατικές ευκαιρίες που προσφέρουν νέοι τομείς όπως οι νέες μορφές ενέργειας, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση, ώστε από κοινού να φτάσουν τη συνεργασία τους σε νέα ύψη.
Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε τον διεθνή συντονισμό και τη συνεργασία μας. Η Κίνα και η Ευρώπη είναι δύο μεγάλες δυνάμεις που προασπίζονται την παγκόσμια ειρήνη, δύο μεγάλες αγορές που στοχεύουν την κοινή ανάπτυξη και δύο μεγάλοι πολιτισμοί που δίνουν ώθηση στην ανθρώπινη πρόοδο. Όσο πιο ταραχώδης η διεθνής πραγματικότητα και πιο εμφανείς οι παγκόσμιες προκλήσεις, τόσο μεγαλύτερη και η παγκόσμια σημασία των σινοευρωπαϊκών σχέσεων. Η ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού και της συνεργασίας, η από κοινού άσκηση πραγματικής πολυμέρειας και η κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων είναι προς το συμφέρον τόσο της Κίνας και της Ε.Ε. όσο και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, η οποία προσδοκά τη συνεργασία αυτή. Πιστεύουμε ότι η εις βάθος επικοινωνία και συνεργασία Κίνας-Ε.Ε. σε διάφορους τομείς μπορεί να οικοδομήσει μια ευρύτερη συναίνεση με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την υγιή ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, επιτρέποντας στη διεθνή κοινότητα να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στην αντιμετώπιση των πολυάριθμων προκλήσεων.