Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως άλλωστε αναμενόταν από την πλειοψηφία των αναλυτών, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια απόφαση περισσότερο πολιτική, παρά τεχνική.
Έτσι το επιτόκιο αναφοράς ανέρχεται πλέον στο 2,5%.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και, με βάση την ουσιαστική προς τα πάνω αναθεώρηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, αναμένει να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι αρκετά περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.
Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό μειώνοντας τη ζήτηση και θα προφυλάξει επίσης από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από δεδομένα και να ακολουθούν μια προσέγγιση κάθε συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, η ύφεση θα είναι σχετικά βραχύβια και ήπια. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υποτονική το επόμενο έτος και έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβολές. Πέραν του βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, η ανάπτυξη αναμένεται, βάσει των προβολών, να ανακάμψει καθώς οι τρέχοντες αντίξοοι παράγοντες θα εξασθενούν. Συνολικά, σύμφωνα με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, η οικονομία θα αναπτυχθεί πλέον με ρυθμό 3,4% το 2022, 0,5% το 2023, 1,9% το 2024 και 1,8% το 2025.
We raised interest rates by 0.50 percentage points.
See our latest monetary policy decisions https://t.co/3VdGkL3X2w pic.twitter.com/tTTfr0Poqd
— European Central Bank (@ecb) December 15, 2022
Για το APP και το PEPP
Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ είναι το κύριο εργαλείο του Διοικητικού Συμβουλίου για τον καθορισμό της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε σήμερα επίσης τις αρχές για την ομαλοποίηση της διακράτησης τίτλων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.
Από τις αρχές Μαρτίου 2023 και μετά, το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύσει όλες τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους που λήγουν. Η μείωση θα ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός της θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.
Στη συνεδρίασh του Φεβρουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει τις λεπτομερείς παραμέτρους για τη μείωση των συμμετοχών APP. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάζει τακτικά τον ρυθμό μείωσης του χαρτοφυλακίου APP για να διασφαλίσει ότι παραμένει συνεπής με τη συνολική στρατηγική και στάση της νομισματικής πολιτικής, για τη διατήρηση της λειτουργίας της αγοράς και για τη διατήρηση σταθερού ελέγχου στις βραχυπρόθεσμες συνθήκες της αγοράς χρήματος.
Έως το τέλος του 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει επίσης το επιχειρησιακό του πλαίσιο για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το τελικό σημείο της διαδικασίας ομαλοποίησης του ισολογισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τις κύριες πληρωμές από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023.
Στη συνέχεια, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύσει σε όλες τις πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν. Η μείωση θα ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός της θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.
Όσον αφορά το PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει τις κύριες πληρωμές από τίτλους που λήγουν στο πλαίσιο του προγράμματος μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2024.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που θα προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δύο συνεχόμενες φορές (μετά από άνοδο 50 μονάδων βάσης), ξεκινώντας από το μηδέν (και από τα αρνητικά επιτόκια -0,50%, έφτασε σήμερα στο 1,50%.
naftemporiki.gr