Αιθίοπες πολίτες καταθέτουν αγωγή στη Meta, μητρική του Facebook, για τον ρόλο της στον εμφύλιο πόλεμο της αφρικανικής χώρας. Μεταξύ αυτών ο Άμπρααμ Μεαρέγκ, γιος ακαδημαϊκού που έπεσε νεκρός από πυρά, αφότου είχε δεχθεί φραστικές επιθέσεις και απειλές σε αναρτήσεις του στο Facebook.
Στην αγωγή τους υποστηρίζουν ότι ο αλγόριθμος του Facebook βοήθησε να γίνει viral η ρητορική μίσου και να εξαπλωθεί η βία κατά τον εμφύλιο πόλεμο και ζητούν αποζημίωση 2 δισ. δολαρίων, τονίζοντας ότι τα χρήματα θα κατατεθούν σε ειδικό ταμείο για τα θύματα της ρητορικής μίσους στα social media, αλλά και για αλλαγές στον αλγόριθμο της πλατφόρμας.
Η Meta σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι έχει επενδύσει σοαρά σε τεχνολογία και αλλαγές, προκειμένου να αποσύρει τη ρητορική μίσους από τις πλατφόρμες της. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε παράλληλα στο BBC πως η ρητορική μίσους και η υποκίνηση σε βία αντιτίθενται στους κανόνες της πλατφόρμας. «Η ασφάλεια και η ακεραιότητα της δουλειάς μας στην Αιθιοπία οδηγείται από feedback που έχουμε από οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών και διεθνείς οργανισμούς» υπογράμμισε.
Η αγωγή κατετέθη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας, στηρίζεται από τη Foxglove, που αναλαμβάνει εκστρατείες για τη θωράκιση των ανθρωπίνω δικαιωμάτων. Η Meta διαθέτει κέντρο περιεχομένου για την Αφρική στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι.
Τα γεγονότα που οδήγησαν στην αγωγή
Τον περασμένο μήνα επετεύχθη μια αιφνιδιαστική ειρηνευτική συμφωνία – αλλά πρόσφατα, σημειώθηκε νέα έξαρση στις δολοφονίες με εθνοτικά κίνητρα μεταξύ των κοινοτήτων Αμχάρα και Ορόμο.
Πέρυσι ο πατέρας του κ. Μεαρέγκ ήταν ένα από τα θύματα της βίας στη χώρα. Στις 3 Νοεμβρίου 2021, ο καθηγητής Μεαρέγκ Αμάρε Άμπρα ακολουθήθηκε στη διαδρομή από το πανεπιστήμιο προς το σπίτι από ένοπλους άνδρες με μοτοσικλέτες και πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση, ενώ προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα της κατοικίας του.
Οι απειλές από τους επιτιθέμενούς του εμπόδισαν τους μάρτυρες να τον βοηθήσουν καθώς αιμορραγούσε, λέει ο γιος του. Πέθανε ξαπλωμένος στο έδαφος επτά ώρες αργότερα. Πριν από την επίθεση είχαν προηγηθεί αναρτήσεις στο Facebook, που υποκινούσαν σε βία εναντίον του. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες χρησιμοποιώντας το εργαλείο αναφοράς του Facebook, η πλατφόρμα «άφησε αυτές τις αναρτήσεις έως ότου ήταν πολύ αργά».
Μία ανάρτηση απομακρύνθηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Μία άλλη, την οποία η πλατφόρμα είχε δεσμευτεί να αφαιρέσει, παρέμεινε στο διαδίκτυο.
«Θλιβερά ανεπαρκείς»
«Αν οι αρμόδιοι στο Facebook είχαν σταματήσει εγκαίρως τη διάδοση μίσους και είχαν εποπτεύσει σωστά τις αναρτήσεις, ο πατέρας μου θα ήταν ακόμα ζωντανός», είπε στο BBC ο Μεαρέγκ. Στόχος του όπως είπε να διασφαλίσει ότι καμία οικογένεια δεν θα υποφέρει στο εξής όπως η δική του, ενώ αυτό που θέλει να ακούσει είναι «μια προσωπική συγγνώμη» από τη Meta.
Σε ένορκη δήλωση που κατατέθηκε στο δικαστήριο, ο Μεαρέγκ ισχυρίζεται ότι ο αλγόριθμος του Facebook προωθεί περιεχόμενο «μίσους και υποκίνησης σε βία», ενώ σημειώνει ότι οι εποπτικοί μηχανισμοί του περιεχομένου του Facebook στην Αφρική είναι «θλιβερά ανεπαρκεί», με πολύ λίγους συντονιστές να ασχολούνται με δημοσιεύσεις σε βασικές γλώσσες της αφρικανικής ηπείρου.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook κατηγορείται ότι έκανε πολύ λίγα για να σταματήσει τη διάδοση περιεχομένου που προωθεί το εθνοτικό μίσος και τη βία στην Αιθιοπία. Το 2021, ο πληροφοριοδότης Φράνσις Χάουγκεν, πρώην υπάλληλος, είπε στη Γερουσία των ΗΠΑ ότι ο αλγόριθμος της πλατφόρμας «ενθάρρυνε την εθνοτική βία… προωθώντας τα ακραία συναισθήματα, τον διχασμό», καθώς αυτές οι αναρτήσεις είχαν τεράστια απήχηση, ενώ το Facebook δεν μπορούσε να αναγνωρίσει επαρκώς επικίνδυνο περιεχόμενο και δεν είχε επαρκή τεχνογνωσία σε πολλές τοπικές γλώσσες – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ομιλούνται στην Αιθιοπία.
naftemporiki.gr