Skip to main content

Βρετανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο- Στο 10,7%

REUTERS/Toby Melville

Τι βοήθησε στην αποκλιμάκωση.

Ελαφρώς καλύτερα των προσδοκιών κινήθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο, υποχωρώντας από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου όταν είχε διαμορφωθεί στο 11,1%. Τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 10,7%.

Η επιβράδυνση αποδίδεται στο «φρένο» που κατέγραψαν οι τιμές των καυσίμων κίνησης. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «με τις αυξανόμενες τιμές σε εστιατόρια, καφέ και παμπ να έχουν τη μεγαλύτερη, εν μέρει αντισταθμιστική, ανοδική συνεισφορά», αναφέρει το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 10,9%, αφού ο Οκτώβριος σημείωσε μια απροσδόκητη άνοδο. Σε μηνιαία βάση, η αύξηση του Νοεμβρίου ήταν 0,4%, από 2% τον Οκτώβριο, μέτρηση και πάλι πιο χαμηλή από την εκτίμηση των αναλυτών για 0,6%.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την επόμενη κίνησή της, με την αγορά να εκτιμάει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης καθώς αντιμετωπίζει παράλληλα δύο αντίθετες δυνάμεις, τον υψηλό πληθωρισμό και μια οικονομία που σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

 naftemporiki.gr