Μία αιρετική άποψη εκφράζει ο Περ Λεκάντερ, διευθυντικό στέλεχος της Clean Energy Transition. Μιλώντας στο CNBC υποστηρίζει ότι η ενεργειακή κρίση που ταλανίζει σήμερα την Ευρώπη δεν έχει να κάνει τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι ακραίες, επιθετικές ενέργειες του Ρώσου προέδρου, μάλλον ώθησαν τους Ευρωπαίους στο να βελτιώσουν την κατάσταση.
Ο Λεκάντερ, που στο παρελθόν ήταν διαχειριστής κεφαλαίων στην Lansdowne Partners, μίλησε για το πώς είχε εξελιχθεί η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγορές ενέργειας τους τελευταίους μήνες. «Αυτό το καλοκαίρι, αφού η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο… σκέφτηκα ότι ο χειμώνας θα ήταν εξαιρετικά βαρύς», είπε, προσθέτοντας «Πραγματικά πίστευα ότι… θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής βιομηχανίας να αναγκαστεί σε εκτεταμένες περικοπές. Τα πράγματα μέχρι στιγμής είναι πολύ – πολύ καλύτερα».
«Θα έλεγα ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μειωμένη κατά 10%, η ζήτηση φυσικού αερίου έχει μειωθεί περίπου κατά 20%, λίγο περισσότερο στη βιομηχανία, λίγο λιγότερο στα νοικοκυριά, λίγο περισσότερο στο βορρά, λίγο λιγότερο στο νότο, αλλά κάπου εκεί κυμαίνονται τα ποσοστά», ανέφερε, σημειώνοντας πως «οπότε θα έλεγα, από την πλευρά του φυσικού αερίου, τα χειρότερα έχουν περάσει για την ασφάλεια του εφοδιασμού».
Κληθείς να σχολιάσει τις προειδοποιήσεις ειδικών πως τα χειρότερα δεν είναι πίσω μας, αλλά πρόκειται να έρθουν τον επόμενο χρόνο, απάντησε: «Αυτό είναι λάθος… Και αν υποθέσουμε ότι αυτή η εξοικονόμηση φυσικού αερίου παραμένει — επειδή μπορούμε να το δούμε τώρα, έχουμε πραγματικά, πολύ κρύο καιρό, εξακολουθούμε να αντλούμε λιγότερο από την τυπική εποχικότητα». «Το βασικό είναι ότι διατηρούμε την εξοικονόμηση ζήτησης», είπε. «Αν το κάνουμε αυτό, και εφόσον έχουμε πρόσβαση στο LNG, το οποίο θα έλεγα ότι φαίνεται πολύ αξιόπιστο… θα δούμε υψηλές τιμές για άλλα ένα, δύο χρόνια, αλλά δεν θα έλεγα ότι από την πλευρά του φυσικού αερίου θα έχουμε ζήτημα ασφάλειας του εφοδιασμού».
Οι παράγοντες που ωθούν τις τιμές ρεύματος
Η κατάσταση με το ηλεκτρικό ρεύμα είναι «λίγο διαφορετική», ωστόσο, είπε. «Ο λόγος για τον οποίο έχουμε μια κρίση ρεύματος στην Ευρώπη έχει πολύ μικρή σχέση με τον Πούτιν», εξήγησε. «Θα έλεγα σχεδόν ότι ο Πούτιν βελτίωσε πραγματικά την κατάσταση», πρόσθεσε. Αναλύοντας τη θέση του, ο Λεκάντερ σημείωσε ότι, κατά την άποψή του, η τρέχουσα κατάσταση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.
«Είναι συνέπεια των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε συμβατικές πηγές ενέργειας, της γραφειοκρατίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των αποφάσεων για κλείσιμο των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, άνθρακα, λιγνίτη κ.λπ. Θα μπορούσαμε να το έχουμε δει ήδη από το 2018.
Τα σχόλια του Λεκάντερ έρχονται σε μια περίοδο τεράστιας αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Το Κρεμλίνο ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ΕΕ το 2021, σύμφωνα με τη Eurostat, αλλά οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν αισθητά φέτος.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες προσπαθούν επίσης να μειώσουν τη δική τους κατανάλωση και να ενισχύσουν τις προμήθειες από εναλλακτικές πηγές για τους ψυχρότερους μήνες που θα ακολουθήσουν — και μετά. Ταυτόχρονα, μεγάλοι βιομηχανικοί παράγοντες, όπως η Γερμανία, αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να αντισταθμίσουν την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου.
Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι ένα καυτό θέμα αυτή τη στιγμή, και την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ σχηματίζουν μια νέα ενεργειακή εταιρική σχέση που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και στη μείωση των τιμών. Η Energy Security and Affordability Partnership, θα διευθύνεται από Κοινή Ομάδα Δράσης με επικεφαλής αξιωματούχους τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μεταξύ άλλων, θα καταβάλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι η αγορά θα αυξήσει τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στη βρετανική αγορά.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC