Η Ρωσία μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της ως απάντηση στο ανώτατο όριο που εισήγαγε η G7 στην τιμή του αργού της, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η απόφαση σχετικά με την απάντηση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο τιμών θα ληφθεί εντός των επόμενων ημερών, δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.
Το ανώτατο όριο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στον προϋπολογισμό της χώρας, καθώς το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι που εισήγαγαν οι δυτικές χώρες είναι κοντά στην τρέχουσα τιμή αγοράς του ρωσικού αργού, είπε.
“Δεν λέω τώρα ότι αυτή είναι μια απόφαση, αλλά αν χρειαστεί θα σκεφτούμε πιθανές περικοπές στην παραγωγή”, είπε ο Πούτιν. “Έχω ήδη πει ότι απλώς δεν θα πουλάμε πετρέλαιο σε εκείνες τις χώρες” που συμμετέχουν σε ένα ανώτατο όριο τιμών.
Ερωτήματα για τον αντίκτυπο των μέτρων στην αγορά πετρελαίου
Μετά από μήνες σχεδιασμού και διαπραγματεύσεων, η μεγαλύτερη δόση των διεθνών κυρώσεων για το ρωσικό πετρέλαιο τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε σχεδόν όλες τις θαλάσσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου της χώρας και η G-7 συμφώνησε ότι όποιος θέλει να έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες που παρέχει το μπλοκ -ιδιαίτερα στην ασφάλιση- θα πρέπει να πληρώνει λιγότερο από 60 δολάρια το βαρέλι.
Υπάρχουν ακόμη τεράστια αναπάντητα ερωτήματα που θα διαμορφώσουν τον αντίκτυπο των μέτρων στην αγορά πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του βάθους των μη ευρωπαϊκών ασφαλιστικών αγορών, της όρεξης ορισμένων ιδιοκτητών δεξαμενόπλοιων να συμμετάσχουν στο εμπόριο με τη Ρωσία και του πόσο ακριβώς αποτελεσματική μπορεί να είναι η επιβολή του ανώτατου ορίου.
“Ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, δεν υπάρχουν καλές επιλογές”, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ben Harris, βοηθός υπουργός Οικονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. “Οποιαδήποτε διακοπή του εφοδιασμού δεν πλήττει μόνο τους εταίρους τους, αλλά πλήττει πραγματικά και τις τσέπες τους”.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg