Skip to main content

Άμστερνταμ: Πάνω από τα 150 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/

Τώρα με την είσοδο στη χειμερινή περίοδο και με όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι τιμές έχουν αρχίσει και πάλι να ανεβαίνουν.

Την «ανηφόρα» παίρνει ξανά η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά του Άμστερνταμ, που είναι το σημείο αναφοράς για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας: Η μεγαβατώρα διαπραγματεύεται σήμερα πάνω από τα 150 ευρώ, περίπου 45 ευρώ, περισσότερα από ό,τι πριν από ένα μήνα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, αφού οι χώρες της ΕΕ είχαν καταφέρει να γεμίσουν τις αποθήκες τους, αλλά και λόγω των ασυνήθιστα ήπιων θερμοκρασιών.

Τώρα με την είσοδο στη χειμερινή περίοδο και με όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι τιμές έχουν αρχίσει και πάλι να ανεβαίνουν. «Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές. Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου θα αυξηθούν, πιθανότατα και θα πολλαπλασιαστούν και οι πελάτες συχνά αναρωτιούνται τώρα πώς να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου», γράφει η Handelsblatt.

Από το φθινόπωρο του 2021, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αυξάνονταν σχεδόν συνεχώς. Τους τελευταίους 12 μήνες, το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε περισσότερο από 1000%. Αλλά ακόμα κι αν η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί αισθητά: οι τιμές παραμένουν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Για σύγκριση: Τα προηγούμενα χρόνια, μια μεγαβατώρα αερίου κόστιζε μεταξύ 10 και 20 ευρώ.

Η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες στην Ευρώπη μέσω αγωγών φυσικού αερίου, αλλά έχει αυξήσει σημαντικά την παροχή υγροποιημένου αερίου (LNG), που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια και κοστίζει πιο ακριβά. O ειδικός στο φυσικό αέριο Αντρέα Σρέντερ από την εταιρεία έρευνας αγοράς ICIS τονίζει ότι η αύξηση τους τελευταίους μήνες εξηγείται από τη μειωμένη προσφορά από τη Ρωσία.

Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες ηρεμούν πλέον την αγορά φυσικού αερίου. Οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι οι πλήρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου και η πτώση της ζήτησης.

Στη  Γερμανία οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου είναι επί του παρόντος γεμάτες κατά 96%. «Οι στόχοι αποθήκευσης έχουν επιτευχθεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Αυτό είναι καλύτερο από ό,τι περίμεναν πολλοί», λέει Σρέντερ.

Σημειώνεται ότι καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου όσο η Γερμανία: 47 εργοστάσια διαθέτουν συνολικά έως και 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας (BDEW), αυτό αντιστοιχεί στο 24% της χωρητικότητας αποθήκευσης της ΕΕ.

Την ίδια ώρα πάντως η Ευρώπη δεν έχει βρει ακόμη λύση όσον αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Η τελευταία πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι από την Τσεχική προεδρία της ΕΕ προτείνει τη θέσπιση πλαφόν στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά και πάλι αυτή η τιμή θεωρείται υψηλή.

naftemporiki.gr