Την συνολική επένδυση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αριζόνα για την κατασκευή και δεύτερου εργοστάσιου ημιαγωγών, ανακοίνωσε ο Μαρκ Λιου, πρόεδρος του Ταϊβανέζικου κολοσσού TSMC .
Σε εκδήλωση στο εργοτάξιο κατασκευής του πρώτου εργοστασίου τσιπ της TSMC στο Φοίνιξ, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και των μεγάλων αμερικανών πελατών της TSMC, όπως η Apple, η Nvidia και η AMD, ο Μαρκ Λιου ανακοίνωσε ότι εκτός από το πρώτο εργοστάσιο της TSMC στην Αριζόνα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή ημιαγωγών 4-5nm το 2024, θα ξεκινήσει επίσης την κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου που θα παράγει μικροτσίπ 3nm, το 2026.
10.000 θέσεις εργασίας
Η συνολική επένδυση για αυτά τα δύο εργοστάσια θα ανέλθει σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στην ιστορία της Αριζόνα και μία από τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα δύο εργοστάσια της TSMC στην Αριζόνα αναμένεται να δημιουργήσουν 10.000 θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας. Όταν ολοκληρωθούν, οι δύο μονάδες της TSMC Arizona θα κατασκευάζουν περισσότερες από 600.000 μονάδες ημιαγωγών 300 mm ετησίως, με εκτιμώμενη αξία παραγωγής άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχή συνεργασία που μας έφερε εδώ και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες για να λειτουργήσουμε ως βάση για την καινοτομία ημιαγωγών», δήλωσε ο Πρόεδρος της TSMC. Η ταϊβανέζικη εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο και ο σημαντικότερος προμηθευτής chip της Apple.
Η κίνηση αυτή της TSMC εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου νόμου της κυβέρνησης Μπάιντεν για την επιδότηση εταιρειών που παράγουν «πράσινα» προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μπαταρίες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. «Μα πού είναι γραμμένο ότι η Αμερική δεν μπορεί να ηγηθεί ξανά στον κόσμο στον τομέα της μεταποίησης;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, μιλώντας στην εκδήλωση. «Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε», πρόσθεσε .
Ηδη, η Samsung ,ο γίγαντας των μικροτσιπ της Νότιας Κορέας, επενδύει 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε εργοστάσιο στο Τέξας, ενώ ο εγχώριος κατασκευαστής Intel επενδύει 40 δισεκατομμύρια σε εργοστάσια στην Αριζόνα και το Οχάιο. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, με τη σειρά της, συμφώνησε να αναπτύξει τεχνολογία παραγωγής για τσιπ δύο nm μαζί με τις ΗΠΑ.
naftemporiki.gr