Κατώτατο όριο τιμών στην πώληση Ρωσικού πετρελαίου σχεδιάζει η Μόσχα, ως απάντηση στο πλαφόν που έθεσαν οι χώρες της G-7 την περασμένη εβδομάδα και που τέθηκε σε ισχύ από χθες, παράλληλα,με το εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ρωσία εξετάζει είτε την επιβολή μιας σταθερής τιμής, είτε τον καθορισμό μέγιστων εκπτώσεων σε σχέση με τα διεθνή σημεία αναφοράς στα οποία μπορούν να πωληθούν, σύμφωνα με όσα είπαν στο Bloomberg, δύο αξιωματούχοi που γνωρίζουν το σχέδιο.
Δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα, σχετικά με το ποιο θα μπορούσε να είναι το ακριβές όριο, αλλά θα προκαλέσει προβλήματα στον παγκόσμιο εφοδιασμό με αργό, καθώς οι εταιρείες που θέλουν να έχουν πρόσβαση στην ασφάλιση των πλοίω νκαι σε άλλες υπηρεσίες της Ομάδας των Επτά μπορούν να το κάνουν μόνο αν πληρώνουν 60 δολάρια το βαρέλι ή λιγότερο, όπως προβλέπει η απόφαση των δυτικών χωρών.
Η Ρωσία στοχεύει να προσφέρει έναν διαφανή μηχανισμό τιμολόγησης στους αγοραστές με βάση τον ανταγωνισμό, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Το Κρεμλίνο, παράλληλα, δεν θέλει να εναντιωθεί στα ουδέτερα κράτη, που αγοράζουν πετρέλαιο.
Οι δύο επιλογές
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι ο καθορισμός μιας μέγιστης έκπτωσης στην αγορά του ρωσικού πετρελαίου σε σχέση με τα παγκόσμια σημεία αναφοράς, την οποία οι παραγωγοί αργού της χώρας δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν.
Η έκπτωση θα αναθεωρείται τακτικά με βάση την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, είπαν.
Η άλλη επιλογή θα ήταν να καθοριστεί μια σταθερή τιμή, η οποία επίσης θα αναθεωρείται σε τακτική βάση.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Τρίτη ότι οποιοδήποτε εργαλείο κατά του ανώτατου ορίου που θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία θα υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Τέλος το πετρέλαιο σε όσους αποδέχονται το πλαφόν
Παράλληλα το Κρεμλίνο ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις εταιρείες που εμπορεύονται το πετρέλαιο της χώρας να το πουλήσουν σε κράτη που αποδέχονται το πλαφόν της Δύσης, δήλωσε τον περασμένο μήνα άτομο με γνώση του θέματος.
«Η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες αργού σε όσους που τηρούν το ανώτατο όριο τιμών ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει προσωρινά την παραγωγή πετρελαίου,» επανέλαβε ο Νόβακ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία δεν θα πειθαρχήσει στο ανώτατο όριο, υποστηρίζοντας ότι αυτό παραβιάζει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, ενώ θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
naftemporiki.gr