Skip to main content

Μια κακή χρονιά για τους πολύ-δισεκατομμυριούχους

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Δύσκολη χρονιά και Ζάκερμπεργκ και Μασκ

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς έχασαν το ένα πέμπτο του πλούτου τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την Πρωτοχρονιά,  για παράδειγμα, η καθαρή περιουσία του Έλον Μασκ  ήταν πάνω από 270 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μέχρι σήμερα, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη έχει χάσει κάπου 82 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2022, ο Μασκ προχώρησε στην εξαγορά του Twitter, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μια καλή συμφωνία. Τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια που προσέφερε για το Twitter τον Απρίλιο ήταν «προφανώς» πάρα πολλά, παραδέχτηκε ο Μασκ. Διότι από τότε, οι  μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας, όπως το Twitter, έχουν πέσει δραστικά. Στο μεταξύ, ο Μασκ δεν ήθελε πια την εταιρεία, αλλά στο τέλος την αγόρασε, περισσότερο από ανάγκη παρά από πεποίθηση. Από τότε, προκαλεί φόβο και τρόμο στο Twitter με μαζικές απολύσεις και τις άγριες απαιτήσεις προς τους υπαλλήλους να εργαστούν πιο «σκληρά» στο μέλλον.

Το δράμα στο Twitter είναι πάντως δευτερεύον ζήτημα για τον Μασκ, επειδή η πλειοψηφία της περιουσίας του βρίσκεται στην Tesla.  Έτσι, ήταν κυρίως η υποχώρηση της αξίας των μετοχών της Tesla και λιγότερο η αποτυχημένη αγορά στο Twitter, που μείωσαν σοβαρά τον πλούτο του Μασκ.

Υπάρχουν ενδείξεις πάντως ότι οι γελοιότητες του Μασκ με το Twitter βλάπτουν την αξία της Tesla – και συνεπώς την προσωπική περιουσία του δισεκατομμυριούχου. Σε έρευνα της Morgan Stanley, σχεδόν τα τρία τέταρτα των μεγάλων επενδυτών και εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν, διαπίστωσαν ότι το θέμα του Twitter συνέβαλε σημαντικά στην κακή εξέλιξη των τιμών της μετοχής της Tesla. Επιπλέον, η επανενεργοποίηση του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter από τον Μασκ, φαίνεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις επιχειρήσεις.  Οι αναλυτές του χρηματοοικονομικού τομέα απλώς πιστεύουν ότι ο Μασκ χάνει πάρα πολύ από τον χρόνο του στο Twitter, αντί να επικεντρωθεί στην πολύ πιο σημαντική δουλειά ως Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla. Βλέπουν ότι η εμμονή του Μασκ με την πλατφόρμα των μηνυμάτων, του αποσπά  επικίνδυνα την προσοχή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Tesla βρίσκεται ακόμα στο δρόμο της επιτυχίας. Οι πωλήσεις οχημάτων βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και εξακολουθούν να αυξάνονται. Συγκεκριμένα, το Model Y, ένα SUV, συνεχίζει να είναι μπεστ σέλερ.

Δύσκολη χρονιά και για τον Ζάκερμπεργκ

Το 2022 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τις εταιρείες τεχνολογίας και τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επιτόκια αυξάνονται. Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι αλήθεια: Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι μετοχές των εταιρειών υποφέρουν, ειδικά για  τις επιχειρήσεις τεχνολογίας. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Μετά τα υψηλά της πανδημίας, η συντριβή είναι τώρα ακόμη πιο βαθιά. Οι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, το γνωρίζουν αυτό. Όπως και οι ιδρυτές της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και της Oracle, Λάρι Έλισον. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας απολύουν ήδη πολλούς υπαλλήλους.

Όμως, ιδιαίτερα σκληρή χρονιά ήταν το 2022 και για τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Ο όμιλος, που τώρα ονομάζεται Meta, δεν είναι πλέον μία από τις έξι πιο πολύτιμες εταιρείες όπως ήταν πέρυσι, αλλά έχει πέσει στην 24η θέση . Και η περιουσία του Ζάκερμπεργκ  συρρικνώθηκε σχεδόν κατά τα δύο τρίτα, στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι συνέβη; Τα κοινωνικά δίκτυα της εταιρείας δεν αναπτύσσονται όπως παλιά. Το Facebook είναι ούτως ή άλλως μόνο μια πύλη για ηλικιωμένους. Το Instagram και το Whatsapp  υποχωρούν.

Οι νέοι είναι τώρα στο Tiktok. Αλλά όταν ο Ζάκερμπεργκ κατέφυγε στην παλιά του μέθοδο τους τελευταίους μήνες και ενσωμάτωσε τις λειτουργίες του Tiktok στο Instagram, οι παλαιότεροι χρήστες του Instagram παραπονέθηκαν. Σαν να μην ήταν αρκετά μεγάλο το δίλημμα, ένα εντελώς νέο δίκτυο με το όνομα BeReal καραδοκεί στον ορίζοντα και γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο, προκαλώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στο Instagram.

Ο Ζάκερμπεργκ δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βγάλει χρήματα. Μέχρι τώρα, του άρεσε να δημιουργεί λεπτομερή προφίλ δραστηριότητας των χρηστών του, μερικές φορές και κατά τις επισκέψεις τους σε άλλες εφαρμογές, για να τους δείχνει την καταλληλότερη διαφήμιση και να χρεώνει πολλά χρήματα στους διαφημιστές. Συνολικά, οι πωλήσεις της Meta μειώνονται τώρα και 11.000 εργαζόμενοι πρέπει να αποχωρήσουν.

Ο Ζάκερμπεργκ προσπαθεί να μεταφέρει την εταιρεία του σε αυτό που είναι γνωστό ως «μετασύμπαν»: σε εικονικούς κόσμους όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν αν φορέσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Γι’ αυτό άλλαξε ακόμη και το όνομα της εταιρείας. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν μια μέρα θα κερδίσει περισσότερα χρήματα με αυτό. Σε κάθε περίπτωση, οι υπόλοιποι μέτοχοι της εταιρείας δεν δείχνουν να είναι τόσο σίγουροι.

Οι δωρεές της πλουσιότερης γυναίκας

Πριν από λίγο καιρό, η ΜακΚένζι Σκοτ, η πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, ήταν η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Την Πρωτοχρονιά του 22, η περιουσία της υπολογιζόταν σε 68 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα είναι 29 δισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από τα μισά. Αλλά οι απώλειες  της Σκοτ οφείλονται σε καλό σκοπό!

Μετά το διαζύγιο με τον Μπέζος το 2019, η Σκοτ έλαβε περίπου το 4% όλων των μετοχών της Amazon, που υπολογίζονταν σε 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Υποσχέθηκε μάλιστα να δωρίσει τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας της. Συνολικά, λέει ότι έχει δωρίσει 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, μετά το διαζύγιο. Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά να κάνει δωρεές, ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσει μέχρι να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο».