Θα έπρεπε – θεωρητικά – να είναι καλύτερα εξοπλισμένη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για να αντέξει την κρίση του κόστους ζωής στην Ευρώπη. Ο λόγος για την ευημερούσα Σουηδία, με το φημισμένο γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και την αφθονία πράσινης ενέργειας. Αλλά κάτι δεν πάει καλά τελευταία
Με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Σουηδία είναι το πέμπτο πλουσιότερο κράτος μέλος της ΕΕ. Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της ενέργειάς της, γεγονός που την προστατεύει από τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η φτώχεια είναι πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όμως, οι ταχέως αυξανόμενοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και ο ραγδαίος πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων έχουν το τίμημά τους.
«Δεν το λέμε…»
“Η Σουηδία έχει επίσης πρόβλημα φτώχειας“, δήλωσε ο Γιόχαν Ρίντεβαλ, στον Guardian . “Μπορεί να μη μιλάμε πολύ γι’ αυτήν, αλλά υπάρχει – και είναι πολύ χειρότερα φέτος”.
Ο Ρίντεβαλ είναι σε θέση να γνωρίζει.
Ο 39χρονος πρώην εργαζόμενος στον κλάδο της τεχνολογίας διευθύνει το Matmissionen, ή Food Mission, μια μοναδική αλυσίδα κοινωνικών σούπερ μάρκετ στη Σουηδία, η οποία από τον Ιανουάριο, είδε τον αριθμό των πελατών να υπερδιπλασιάζεται.
Τα οκτώ καταστήματα της Matmissionen – πέντε στη Στοκχόλμη, τρία από τα οποία άνοιξαν φέτος, δύο στο Γκέτενμπεργκ και ένα στο Μάλμε – πωλούν τρόφιμα που δωρίζονται από παραγωγούς και λιανοπωλητές και τα οποία κινδυνεύουν να πεταχτούν, συνήθως επειδή έχουν αισθητικές ατέλειες, κατεστραμμένη συσκευασία ή κοντινή ημερομηνία λήξης.
Στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε μπορεί να ψωνίσει στο Matmissionen – και πολλοί Σουηδοί καταφεύγουν εκεί για φθηνότερα ψώνια τους ακόμη κι αν δεν πληρούν τα κριτήρια για να εγγραφούν ως μέλη, ώστε να πετυχαίνουν ακόμη χαμηλότερες τιμές.
Συρρικνώνεται το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας
Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Σουηδίας συρρικνώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και αφήνοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους ευάλωτους στον πληθωρισμό που κατά μέσο όρο έφτασε το 8% αυτό το φθινόπωρο.
Τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν επίσης πληγεί από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν διπλασιαστεί. Οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων έχουν επίσης εκτοξευθεί. Το κόστος του βουτύρου αυξήθηκε κατά περίπου 25% φέτος, του κρέατος κατά 24% και του τυριού κατά περίπου 22%, σύμφωνα με ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών καταναλωτή.
Σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης περιόδου πληθωρισμού στη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίπου το 7% του πληθυσμού βρισκόταν σε σχετική φτώχεια – που ορίζεται ως η διαβίωση με το 60% του μέσου εισοδήματος. Φέτος, το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι ξεπερνά το 14%.
naftemporiki.gr