Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Αλλαγή πλεύσης στην επενδυτική πολιτική της ΕΕ

Σε ομιλία της στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ η Πρόεδρος της Κομισιόν περιέγραψε πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Βρυξέλλες στο πρόγραμμα των ΗΠΑ : με περισσότερα χρήματα και λιγότερους κανονισμούς.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε αλλαγή πλεύσης στην επενδυτική πολιτική της ΕΕ , σε απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα των 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση τεχνολογιών φιλικών προς το κλίμα στην Αμερική

Σε ομιλία της στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Βρυξέλλες: με περισσότερα χρήματα και λιγότερους κανονισμούς.

Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι τα μέτρα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βάση της πράσινης τεχνολογίας της ίδιας της Ευρώπης, κατευθύνοντας τις επενδυτικές ροές στην Αμερική.

Η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε μεταξύ άλλων, τη χαλάρωση των κανονισμών της ΕΕ για τις δημόσιες επενδύσεις. Επιπλέον, πρέπει να διατεθούν επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια για την προώθηση καθαρών τεχνολογιών, χωρίς να αναφέρει πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να παράσχει η ΕΕ.  Με συγκεκριμένους όρους, ωστόσο, πρότεινε ότι το υπάρχον πρόγραμμα REPowerEU θα πρέπει να επεκταθεί.

Ειδικότερα, αυτό επιτρέπει επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις υποδομές της Ενεργειακής Ένωσης. Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει στη συνέχεια να διατεθούν χρήματα για έρευνα στο παρελθόν, καινοτομίες και στρατηγικά έργα μέσω του ειδικού ταμείου που πρότεινε τον Σεπτέμβριο.

«Λέσχη Κρίσιμων Πρώτων Υλών»

Η φον ντερ Λάιεν πρότεινε, πάντως μεταξύ άλλων, την ίδρυση «Λέσχης Κρίσιμων Πρώτων Υλών». Η παραγωγή και η επεξεργασία ορισμένων κρίσιμων πρώτων υλών ελέγχονται πλέον από την Κίνα, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. « Η συνεργασία με εταίρους και συμμάχους στις προμήθειες, την παραγωγή και τη μεταποίηση θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την κατάρριψη του κινεζικού μονοπωλίου», τόνισε.

Το αμερικανικό πρόγραμμα, που ονομάζεται επίσημα νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), είναι ένα επενδυτικό σχέδιο περίπου 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία ενός νέου βιομηχανικού οικοσυστήματος σε στρατηγικούς τομείς καθαρής ενέργειας. Οι επιδοτήσεις και οι εκπτώσεις φόρου συνδέονται με εταιρείες που χρησιμοποιούν αμερικανικά προϊόντα  ή τα κατασκευάζουν στις ΗΠΑ. Η ΕΕ θεωρεί ότι το αμερικανικό σχέδιο εισάγει διακρίσεις και δεν συμβιβάζεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Αύριο συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας .Εν όψει της συνάντησης, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και οικονομικός εμπειρογνώμονας Μάρκους Φέρμπερ είχε δηλώσει ότι εάν οι ΗΠΑ δεν κάνουν ένα βήμα προς την Ευρώπη στη συνάντηση, η Κομισιόν θα πρέπει να αποφασίσει μέτρα για ευρωπαϊκή εμπορική άμυνα.

naftemporiki.gr