Κοινή «πληγή» που γεννήθηκε από τα απόνερα της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός είναι γεγονός ότι πλησιάζει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 χρόνων, με τις ανατιμήσεις να έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα κύρια προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία.
Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να ανακόψουν τις «εκρηκτικές» αυξήσεις τιμών αυξάνοντας τα επιτόκιά τους, φλερτάροντας όμως παράλληλα με την διολίσθηση της οικονομίας στην ύφεση. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωριστικού κύματος.
Όπως είπε την Παρασκευή η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, «διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας». Μιλώντας από την Μπανγκόκ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν αβέβαιες για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Παρά τα προειδοποιητικά σήματα που έρχονται από παντού, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του, αναφέρει το Bloomberg Economics σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υποχωρεί εξαιρετικά αργά από τα επίπεδα-ρεκόρ που έχει φτάσει, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα γλιτώσουν από τον εφιάλτη τους μέχρι το 2023.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg Economics, σε ετήσια βάση, ο παγκόσμιος πληθωρισμός ξεπέρασε το 9,8% το τρίτο τρίμηνο και το τελευταίο τρίμηνο του έτους οδεύει προς το 9,5%. Για το τέλος του 2023 «βλέπουν» πληθωρισμό 5,3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τάση υποχώρησης είχε διαφανεί από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα επιβράδυνση είχε καταγράψει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7,7% δίνοντας μια μικρή ελπίδα ότι οι τιμές ίσως αρχίσουν να υποχωρούν.
Πέρα από αυτά ενθαρρυντικά λειτουργούν και άλλοι παράγοντες, όπως σημειώνει το Bloomberg:
- Υποχωρούν οι τιμές των εργοστασίων και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεταξύ των επενδυτών.
- Επιλύονται τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ έχει επίσης υποχωρήσει το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων.
- Πιθανότατα θα αρχίσουν να δείχνουν αποτέλεσμα, αν και με καθυστέρηση, τα υψηλά επιτόκια με τα οποία κινούνται οι κεντρικές τράπεζες.
Παρόλα αυτά, οι κίνδυνοι παραμένουν, υπογραμμίζει το Bloomberg Economics σημειώνοντας μια σειρά παραγόντων που μπο0ρούν να εκτρέψουν την κατάσταση: δεδομένου ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες δεν έχουν επανέλθει πλήρως μπορεί να σημειωθούν και πάλι προβλήματα, οι τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσαν να αυξηθούν εκ νέου εάν η Κίνα ανοίξει ξανά και οι εργαζόμενοι που πλήττονται από το υψηλό κόστος ζωής μπορεί να συνεχίσουν να ζητούν αυξήσεις στους μισθούς.
Για τους αξιωματούχους, η κορύφωση που φαίνεται αυτό το τρίμηνο «δεν σημαίνει ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει», εξηγεί ο Tom Orlik, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg. «Ακόμη και αφού υποχωρήσει ο πληθωρισμός, οι μετρήσεις των τιμών καταναλωτή θα παραμείνουν πολύ πάνω από τη ζώνη άνεσης για τις κεντρικές τράπεζες, καθιστώντας αναγκαία την περαιτέρω (νομισματική) σύσφιξη ακόμη και όταν διαφαίνεται κίνδυνος ύφεσης».
naftemporiki.gr