«Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας», δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιώντας ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν αβέβαιες για ένα χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ ακριβώς λόγω αυτής της αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουν μια νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες, ώστε αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο της επιστροφής του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο.
«Πρέπει να εκπέμψουμε το μήνυμα σήμα στο κοινό, στους παρατηρητές, στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στο τρέχον περιβάλλον», ανέφερε κατά την ομιλία της σε συνέδριο που διοργάνωσαν η Τράπεζα της Ταϊλάνδης και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στην Μπανγκόκ.
Πώς επηρεάζουν οι δημοσιονομικές πολιτικές
Ως εκ τούτου, μέσα σε αυτό το περιβάλλον- προειδοποίησε- οι δημοσιονομικές πολιτικές ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολική ζήτηση. Γι’ αυτό- σημείωσε- η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική πρέπει να λειτουργούν συγχρονισμένα για βιώσιμη, ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την ίδια, η δημοσιονομική πολιτική που είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση.
«Αυτά τα τρία στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των ενεργειακών σοκ και να θέσουν ανώτατο όριο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», είπε. «Οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε μια οικονομία περιορισμένης προσφοράς μπορεί να αναγκάσουν τη νομισματική πολιτική να σφίξει περισσότερο από ό,τι θα χρειαζόταν διαφορετικά», συμπλήρωσε.
«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον ορισμένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που αναλύουμε από πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης και ιδιαίτερα της ζώνης του ευρώ δείχνουν προς την κατεύθυνση της τελευταίας κατηγορίας», συνέχισε, αναφερόμενη σε μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερβολική ζήτηση.
Η προσοχή στη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων.
«Χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να άρουμε τους περιορισμούς προσφοράς και να διασφαλίσουμε ότι η δυνητική παραγωγή δεν θα υποβαθμιστεί από την μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα και μια αβεβαιότητα που έχουμε», είπε η Λαγκάρντ.
«Και σε έναν κόσμο όπου η εξωτερική ζήτηση είναι πιο αβέβαιη, θα χρειαστεί επίσης να ενισχύσουμε την εγχώρια προσφορά και ζήτηση μέσω υψηλότερης αύξησης της παραγωγικότητας», πρόσθεσε.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο πενταπλάσιο του στόχου του 2%, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί φέτος. Επίσης θεωρείται πιθανή μια σειρά αυξήσεων τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι η αύξηση των τιμών θα χρειαστεί χρόνια για να τιθασευτεί.
Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός για τον Νοέμβριο δημιουργεί προϋποθέσεις για μια μικρότερη αύξηση επιτοκίων από τις 75 μονάδες βάσης.
Το δολάριο
Αναφερόμενη στην πορεία του δολαρίου, η η Λαγκάρντ είπε ότι η ισχύς του έχει μικρότερο αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ από ό,τι στις αναδυόμενες οικονομίες.
«Η συμβατική σοφία θα σας πει ότι δεν στοχεύουμε σε καμία συναλλαγματική ισοτιμία», είπε. «Προφανώς παρακολουθούμε και είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ειδικότερα παρακολουθούμε προσεκτικά την ανατίμηση του δολαρίου».
naftemporiki.gr