Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τα δισεκατομμύρια που έκαναν φτερά από το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, FTX, αφού ο ιδρυτής του, Sam Bankman-Fried, αρνείται πεισματικά ότι προσπάθησε να διαπράξει απάτη, αν και παραδέχεται σοβαρά διαχειριστικά λάθη.
Στην πρώτη του σημαντική δημόσια εμφάνισή του μετά την κατάρρευση της FTX και της «αδελφής» εταιρείας, Alameda Research, που προκάλεσε ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, επανέλαβε πως τα έκανε θάλασσα (I fucked up η ακριβής έκφραση) όσο κρατούσε το τιμόνι της πλατφόρμας συναλλαγής και πως θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί περισσότερο στη διαχείριση κινδύνου, την προστασία των πελατών και τις σχέσεις μεταξύ FTX και Alameda. «Έκανα πολλά λάθη», είπε ο 30χρονος που εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στο συνέδριο DealBook των New York Times. «Υπάρχουν πράγματα που θα έδινα τα πάντα για να μπορέσω να κάνω ξανά. Δεν προσπάθησα ποτέ να εξαπατήσω κανέναν».
«Έμεινα με μία πιστωτική κάρτα»
Ο έως πρόσφατα δισεκατομμυριούχος είπε ότι η περιουσία του έχει συρρικνωθεί σήμερα στα 100.000 δολάρια και πως του είχε μόνο απομείνει μία πιστωτική κάρτα ενεργή. «Αποτύχαμε εντελώς με το ρίσκο», συνέχισε ο Bankman-Fried. «Αυτό είναι αρκετά ντροπιαστικό αν το σκεφτείς».
Η συμμετοχή του Bankman-Fried στο συνέδριο ήταν αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρότατα εκκρεμή ερωτήματα σχετικά με το πώς η FTX – με έδρα τις Μπαχάμες- κατέληξε με τρύπα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της, αλλά και πώς μετέφερε περί τα 10 δισ. από τα χρήματα των πελατών της στην Alameda, που τα «έπαιξε» σε συναλλαγές υψηλού ρίσκου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αρθογράφο των New York Times, Andrew Ross Sorkin (ο οποίος και αποκάλυψε ότι ο Bankman-Fried μιλάει από τις Μπαχάμες) ο έκπτωτος μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων δεν έδωσε μια ευθεία απάντηση σχετικά με το εάν κατά καιρούς είχε πει ψέματα. Στο συνέδριο ισχυρίστηκε ότι «δεν θέλησε να κάνει κακό σε κανέναν». Ταυτόχρονα, είπε ότι η FTX και η Alameda συνδέονται «ουσιαστικά περισσότερο» από ό,τι είχε προβλεφθεί και ότι απέτυχε να δώσει προσοχή στην «πολύ μεγάλη» έκθεση της επενδυτικής εταιρείας στο ρίσκο. Προσπάθησε πάντως και παλι να μετατοπίσει εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη στην Caroline Ellison (που ο ίδιος είχε ορίσει CEO στην επενδυτική του εταιρεία), υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος δεν διοικούσε την εταιρεία.
Πολλά ερωτηματικά για την εταιρική κουλτούρα
Τα όσα είπε ελάχιστο φως ρίχνουν στο ερώτημα σχετικά με το πού κατέληξαν τα κεφάλαια των πελατών και εάν αυτά μπορούν να επιστραφούν. Ο ειδικός διαχειριστής που ανέλαβε την εταιρεία σε πτώχευση, John J. Ray III, έχει δώσει την εικόνα της FTX ως μίας εταιρείας εκτός ελέγχου, που βρίθει συγκρούσεων συμφερόντων και στερείται βασικών λογιστικών πρακτικών. Είπε χαρακτηριστικά πως δεν είχε ξαναδει κάτι τέτοιο. Ο Bankman-Fried αντιμετωπίζει ένα περίπλοκο δίκτυο αγωγών και ρυθμιστικών ερευνών. Ορισμένοι παρατηρητές εικάζουν ότι τα δημόσια σχόλιά του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του σε δικαστικές αγωγές.
Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν επίσης πέσει σε μια εταιρική κουλτούρα, που ήθελε τους εργαζομένους να «παίζουν σκληρά». Ο Bankman-Fried είπε ότι δεν υπήρχαν ξέφρενα πάρτι και ότι δεν είδε ποτέ παράνομη χρήση ναρκωτικών. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι του έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα με την πάροδο του χρόνου για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση, όπως είπε.
Να θυμίσουμε ότι η FTX είχε φτάσει να έχει αξία 32 δισ. δολαρίων πριν καταρρεύσει. Οφείλει στους 50 μεγαλύτερους ακάλυπτους πιστωτές της συνολικά 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μπορεί να υπάρχουν περισσότερο από 1 εκατομμύριο πιστωτές παγκοσμίως που δεν ξέρουν αν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.