Skip to main content

Πλαφόν στο ρωσικό αργό: Συζητήσεις για 62 δολάρια το βαρέλι

REUTERS/Angus Mordant

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία οι συζητήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το πλαφόν στο ρωσικό αργό, το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί τόσο από τις χώρες της ομάδας G7 όσο και από την Ε.Ε.

Το σχέδιο για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο επιδιώκει να απαγορεύσει στις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εκτός εάν πωληθεί στα επίπεδα ή κάτω από τα επίπεδα της τιμής που έχει συμφωνηθεί.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Πολωνία συνέχισε να πιέζει για χαμηλότερη τιμή από την προτεινόμενη, με στόχο να πλήξει τις πηγές εσόδων του Κρεμλίνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πλαφόν στα 62 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με αναφορές του Politico και του Bloomberg, με διπλωματική πηγή να αναφέρει στο Bloomberg ότι πλέον η Πολωνία μπλοκάρει τη συμφωνία.

Αρχικά οι συζητήσεις αφορούσαν για τιμή στο εύρος μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι– που ήταν και η πρόταση της G7.  Ωστόσο, ορισμένες χώρες ζήτησαν ένα επίπεδο που θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Μόσχα.

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής εκτιμούν όμως ότι η τιμή που προτείνεται στα 62 δολάρια το βαρέλι παραμένει πολύ υψηλή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι αξιωματούχοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ για να συζητήσουν αλλά δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Για άλλους, όπως ο βετεράνος της βιομηχανίας πετρελαίου των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Μπλάκμον, το ανώτατο όριο ήταν εξαρχής ανέκδοτο, καθώς η Ρωσία πουλάει ήδη το πετρέλαιό της στην Κίνα και την Ινδία σε τιμές μέσα στο προτεινόμενο εύρος. Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο όριο στην πραγματικότητα δεν θα περιορίσει τίποτε. Τα τρέχοντα επίπεδα του ρωσικού αργού, που προσφέρεται με έκπτωση, είναι περίπου στα 52 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι χώρες που πιέζουν για χαμηλότερη τιμή θέλουν επίσης έναν μηχανισμό αναθεώρησης για μεταγενέστερες αναθεωρήσεις των τιμών, καθώς και ένα πιο σταθερό σχέδιο για ένα νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι χώρες που στηρίζονται στη ναυτιλία, όπως η χώρα μας και η Κύπρος, έχουν ζητήσει να τεθεί το πλαφόν σε υψηλότερη τιμή.

Το πλαφόν άλλωστε στοχεύει να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά και ταυτόχρονα να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

 naftemporiki.gr