Skip to main content

Κλάας Κνοτ (ΕΚΤ): Υπάρχει ο κίνδυνος να μην κάνουμε αρκετά για να μετριαστεί ο πληθωρισμός

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον Κνοτ , είναι η κήρυξη νίκης επί του πληθωρισμού πολύ νωρίς και η χαλάρωση με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προτού ελεγχθεί ο πληθωρισμός. 

Οποιαδήποτε συζήτηση για υπερβολικά αυστηρή νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι «λίγο αστεία» σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον Κνοτ , είναι η κήρυξη νίκης επί του πληθωρισμού πολύ νωρίς και η χαλάρωση με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προτού ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

«Στην Ευρώπη, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε τη Δευτέρα ο Κνοτ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Κνοτ, ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού δεν πλησιάζει στο τέλος του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην πραγματικότητα χρειάζεται μια οικονομική ύφεση για να μετριαστεί η άνοδος των τιμών.

«Η ανησυχία μου εξακολουθεί να είναι ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός», είπε χαρακτηριστικά. «Εφόσον οι κίνδυνοι για τις προοπτικές μας για τον πληθωρισμό είναι τόσο καθαρά ανοδικοί, νομίζω ότι ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα είναι σαφώς πιο έντονος από το να κάνουμε πάρα πολλά», πρόσθεσε.

«Γεράκια» όπως ο Κνοτ έχουν στηρίξει τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων στην ΕΚΤ, η οποία αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά κάθε προσδοκία, σχολιάζει το Bloomberg προσθέτοντας πως πλέον η προσοχή στρέφεται στο κατά πόσο η κεντρική τράπεζα θα ψηφίσει υπέρ μιας νέα μεγάλης αύξησης επιτοκίων, στην επόμενη συνεδρίασή της στα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αν και η αύξηση των τιμών μπορεί να μετριαστεί κάπως αυτόν τον μήνα, ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απειλή της ύφεσης για την οικονομία της Ευρωζώνης αποτελεί αιτία για να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της η ΕΚΤ. Ο Κνοτ πάντως σχολίασε ότι δεν πρόκειται για «προκαταρκτικό συμπέρασμα» ότι θα υπάρξει ύφεση. «θα έχουμε όμως ασθενέστερη ανάπτυξη, αυτό είναι σίγουρο», είπε.

«Για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο θα χρειαστούμε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο κατά την οποία τουλάχιστον η ανάπτυξη θα είναι κάτω από το δυναμικό, διότι διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε ποτέ σε αποπληθωρισμό», συνέχισε.

naftemporiki.gr