Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αποφάσισε να μην μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Μολδαβία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει ή να διακόψει τις αποστολές εάν η Μολδαβία δεν καταβάλει τις συμφωνημένες πληρωμές φυσικού αερίου.
Στην τελευταία ανακοίνωσή της, η Gazprom ανέφερε ότι η μολδαβική εταιρεία φυσικού αερίου Moldovagaz είχε πληρώσει για τις παραδόσεις φυσικού αερίου τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι έλαβε πληρωμή για το φυσικό αέριο που προοριζόταν για πελάτες της Μολδαβίας αλλά παρέμεινε στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Gazprom κατηγόρησε τη Μολδαβία για «τακτικές παραβιάσεις» των υποχρεώσεων πληρωμών και πρόσθεσε: «Η Gazprom διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει ή να αναστείλει πλήρως τις προμήθειες σε περίπτωση παραβίασης των πληρωμών».
Σε ένδειξη ότι οι ροές συνεχίζουν κανονικά, η Gazprom δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι θα στείλει 42,2 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας τη Δευτέρα, ποσότητα ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο που ήταν την Κυριακή.
Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ενδέχεται να κλείσει και την τελευταία ανοιχτή «στρόφιγγα» των ροών φυσικού αερίου προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες – τον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας.
Η ρωσική εταιρεία είχε επικαλεστεί τις ανησυχίες που έχει εκφράσει σχετικά με τις ποσότητες που φθάνουν στη Μολδαβία, μέσω της ουκρανικής οδού, κατηγορώντας ουσιαστικά το Κίεβο ότι παρακρατεί μέρος των προμηθειών. Ως απάντηση για το φυσικό αέριο που δεν φτάνει στους πελάτες της στην Μολδαβία, η Gazprom είχε απειλήσει ότι ενδέχεται να περιορίσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που στέλνει από τις 28 Νοεμβρίου.
Η Ουκρανία από τη μεριά της αρνήθηκε την παρακράτηση ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για τη Μολδαβία.
Μετά την είδηση, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσίασαν διακυμάνσεις τη Δευτέρα, καθώς η απόφαση της Ρωσίας να μην μειώσει τις ροές μέσω Ουκρανίας καθησύχασε τις ανησυχίες ότι η απειλή της θα μπορούσε να καταλήξει σε ολική ενεργειακή ασφυξία στην Ευρώπη, την ώρα που ο κρύος καιρός αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση.
Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF στην Ολλανδία μειώθηκαν κατά 2,5%, και διαμορφώθηκαν στα 121,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα.