Skip to main content

Μαζικές διαδηλώσεις στην Κίνα – Τριγμοί στις αγορές

REUTERS/Thomas Peter

Εντεινόμενη δυσφορία κατά της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» έναντι του Covid στην Κίνα. Εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους. Οι εξελίξεις κλονίζουν και τις αγορές.

Η δυσφορία ξεχείλισε στην Κίνα για την πολιτική «μηδενικής ανοχής κατά της Covid-19» που ακολουθεί ο Σι Τζινπίνγκ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλώσεις στη Σαγκάη κλιμακώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, καθώς η αστυνομία πάλευε να διαλύσει μεγάλα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην πόλη, μέρος ενός πανεθνικού κινήματος που αναδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την εξουσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος εδώ και δεκαετίες.

Η αναταραχή ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου και επικεντρώθηκε σε έναν δρόμο που πήρε το όνομά του από την κινεζική πόλη Ουρούμτσι, όπου η φονική πυρκαγιά την Πέμπτη σκότωσε 10 ανθρώπους. Αυτό το περιστατικό, στη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, πυροδότησε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οδήγησε σε μαζικές αγρυπνίες σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες επιρρίπτουν την ευθύνη για την τραγωδία στους περιορισμούς για την πανδημία – κάτι που οι αρχές αρνούνται.

Μετά τη διάλυση της διαμαρτυρίας τα ξημερώματα της Κυριακής, τα πλήθη επέστρεψαν το απόγευμα. Ο κόσμος συνέχισε να συγκεντρώνεται όλο το βράδυ και συγκρούστηκε με την αστυνομία φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Παρόμοιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Σιντζιάνγκ την Παρασκευή, ενώ φοιτητές σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένης  μίας την Κυριακή στο επίλεκτο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είχε έρθει αντιμέτωπο με ακόμη πιο μαζικές διαδηλώσεις, ειδικά το 2019, υπέρ της αυτονομίας στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, όσον αφορά την εθνική του εμβέλεια και την άμεση αμφισβήτηση της κομματικής εξουσίας, το κίνημα ενάντια στην πολιτική μηδενικής ανοχής για τον Covid είναι άνευ προηγουμένου από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989. Οι διαδηλωτές καλούσαν ανοιχτά το κόμμα και τον Σι να «παραιτηθούν».

Οι περιορισμοί κατά του Covid βλάπτουν την οικονομία της Κίνας και οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να εντείνουν την πίεση. Ο σύνθετος δείκτης του Bloomberg έδειξε πιθανή συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Νοέμβριο ύστερα από έναν ήδη υποτονικό ρυθμό τον Οκτώβριο. Με τον Covid να εξαπλώνεται γρήγορα και πολλές μεγάλες πόλεις να επιβάλλουν νέους περιορισμούς, οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές, σχολιάζει το Bloomberg.

Ισχυρός ο αντίκτυπος στις αγορές

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει αναταράξεις και στις αγορές. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng τα ξημερώματα της Δευτέρας άνοιξε με πτώση άνω του 4%. Τελικά οι απώλειες περιορίστηκαν κοντά στο 2%. Ο Hang Seng Tech index με τις τεχνολογικές μετοχές υποχώρησε 2,28%. Στην κυρίως Κίνα ο Σύνθετος Δείκτης της Σαγκάης υποχώρησε 1,16% και ο Shenzhen Component σημείωσε πτώση 1,3%.

Το offshore γιουάν υποτιμήθηκε σημαντικά έναντι του δολαρίου, ενώ στην αγορά πετρελαίου οι τιμές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2021.

Mε βουτιά σχεδόν 3% η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι, ενώ με ανάλογη πτώση η τιμή του αμερικανικού αργού διολισθαίνει στα 74 δολάρια το βαρέλι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT, Bloomberg