Skip to main content

Τουρκία: Φθηνά δάνεια αλλά όχι για όλους, για να σταθεροποιηθεί η λίρα

REUTERS/Dilara Senkaya

Οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν τις εμπορικές τράπεζες να δίνουν προτεραιότητα στους εξαγωγείς και τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Οι τουρκικές τράπεζες προσφέρουν τα φθηνότερα δάνεια στον κόσμο. Τα δάνεια αυτά δεν είναι, ωστόσο, διαθέσιμα για όλους καθώς απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Αυτό είναι το τίμημα για να σταθεροποιηθεί η λίρα, αν και τα τραπεζικά ιδρύματα είναι επιφυλακτικά όσον αφορά την τακτική που ακολουθείται.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της χώρας προσπαθούν να τηρήσουν τις ισορροπίες ακολουθώντας από τη μία την γραμμή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– ο οποίος είναι ταγμένος στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που περνάει μέσα από τις μειώσεις επιτοκίων παρά τον πληθωρισμό που έχει ξεφύγει– και επιθυμώντας από την άλλη να αποφύγουν μια νέα νομισματική κρίση.

Ως εκ τούτου οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν τις εμπορικές τράπεζες να δίνουν προτεραιότητα στους εξαγωγείς και τις μικρότερες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της αγοράς εργασίας.  Ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η απότομη πτώση της λίρας, όπως αυτές που είδαμε μετά από από περιόδους μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα- κάτι που συμβαίνει και τώρα καθώς η τουρκική τράπεζα μείωσε χθες εκ νέου τα επιτόκια στο 9%.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις αποτελούν σημαντική ομάδα για την πιστωτική ανάπτυξη. Τα νέα δάνεια σε λίρες για τις μικρότερες επιχειρήσεις αυξήθηκαν σχεδόν 10 φορές σε ετήσια βάση κατά τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με επταπλάσια αύξηση για τις μεγάλες εταιρείες, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Από την άλλη όμως οι επιχειρήσεις που δεν ταιριάζουν στο προφίλ στο οποίο έχει καταλήξει η τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τους αξιόλογους δανειολήπτες, μεταξύ των οποίων είναι όσοι διαθέτουν ξένο νόμισμα, δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή πίστωση, παρόλο που τα επιτόκια μειώθηκαν στο 9% την Πέμπτη, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg προσθέτοντας πως αυτά τα «σιωπηρά» όρια που μπαίνουν στον δανεισμό θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη που προβλέπεται να φτάσει το 5% φέτος.

«Οι κανόνες δανεισμού στοχεύουν στην ενίσχυση των εξαγωγών χωρίς να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Τα ανώτατα όρια στα επιτόκια δανεισμού αποτελούν ήδη εμπόδιο στην όρεξη για δανεισμό και οι συγκρούσεις με άλλες πολιτικές θα περιορίσουν περαιτέρω την επιτυχία αυτών των πολιτικών. Το επερχόμενο ταμείο εγγυήσεων πιστώσεων που υποστηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι θα τονώσει τη ζήτηση και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

Οι τουρκικές τράπεζες μπορούν είτε να προσφέρουν φθηνά δάνεια σε πελάτες υψηλής προτεραιότητας είτε να δανείζουν με υψηλότερο κόστος σε άλλους πελάτες. Το τελευταίο, ωστόσο, απαιτεί από αυτούς να αγοράσουν ένα μεγάλο ποσό κρατικού χρέους, γεγονός που δεν αφήνει πολλά κίνητρα για δανεισμό.

Η οικονομική τεχνική που βρίσκεται σε εξέλιξη επιτρέπει την πιστωτική ανάπτυξη χωρίς να εκτροχιάσει τη λίρα, εξηγεί το Bloomberg. Ωστόσο, οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές αναφορικά με τους κινδύνους που συνδέονται από την ανάληψη μεγάλων ποσών κρατικού χρέους με μεγάλη διάρκεια.

naftemporiki.gr