Στην ενεργειακή κρίση που είναι σε εξέλιξη, πλήττοντας ιδιαίτερα την Ευρώπη, ο καιρός έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστή.
Οι ήπιες καιρικές συνθήκες και οι υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτέλεσαν μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους στην εξοικονόμηση ενέργειας στην περιοχή, και φυσικά στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.
Το φθινόπωρο και οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες του βοήθησαν την Ευρώπη να γεμίσει τις αποθήκες της. Οι Ευρωπαίοι καθυστέρησαν να ανοίξουν τη θέρμανση, δημιουργώντας ένα απόθεμα φυσικού αερίου που για πολλούς αναλυτές βελτιώνει τις προοπτικές για τον επόμενο χειμώνα, που γενικά αναμένεται να είναι πολύ πιο δύσκολος. Βασική προϋπόθεση για αυτή την αισιόδοξη εκτίμηση είναι να εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σιγά σιγά όμως έρχεται το αναπόφευκτο, ο χειμώνας.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Maxar, τις επόμενες δύο εβδομάδες μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα δει ψυχρότερο καιρό από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά.
Ενδεικτικά, οι θερμοκρασίες στο Βερολίνο αναμένεται να πέσουν έως και -3,5 βαθμούς Κελσίου στις 3 Δεκεμβρίου. Επίσης το θερμόμετρο σε πολλές πόλεις, από το Άμστερνταμ μέχρι το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, θα δείξει θερμοκρασίες κάτω από το συνηθισμένο για την εποχή.
Η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, από την άλλη, θα συνεχίσουν με ήπιες καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες, αλλά το τρέχον μοτίβο του καιρού μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα εξελιχθεί σε ψυχρό μέτωπο, σύμφωνα με τη Maxar.
Συνεπές με αυτά τα στοιχεία είναι αυτό που σημειώνει το Bloomberg επικαλούμενο τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe: ενώ οι αποθήκες είναι πλήρεις επί του παρόντος, στο 95%, οι προμήθειες σε φυσικό αέριο μειώνονται σταθερά για δέκα μέρες.
Οι ψυχρές θερμοκρασίες αναμένεται να δοκιμάσουν τα εύθραυστα ενεργειακά συστήματα της περιοχής, σχολιάζει το Bloomberg υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει για ελλείψεις και διακοπές ρεύματος, καθώς η ζήτηση θα κορυφώνεται τους επόμενους μήνες.
Πτωτικά οι τιμές του φυσικού αερίου
Το γεγονός ότι ο καιρός θα μπορούσε να είναι πιο κρύος από ό,τι είχε προβλεφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ενισχύει τη ζήτηση φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι τιμές φαίνεται να επηρεάζονται επίσης από τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών και την ενίσχυση ενός μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου.
Έτσι το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου επομένου μήνα υποχώρησε 1,3% το πρωί της Πέμπτης, στα 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Νέα πρόταση από την Κομισιόν θα ζητήσουν η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες
Σε εξέλιξη είναι σήμερα το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 275 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο.
Η πρόταση έχει ξεσηκώσει ενστάσεις από τις χώρες που είχαν ταχθεί υπέρ του πλαφόν, μεταξύ τω οποίων και η Ελλάδα. Ο λόγος; Το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν θεωρείται υπερβολικά υψηλό.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ότι «ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο». Όπως είπε, ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή».
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, το πρωί της Πέμπτης συναντήθηκαν οι υπουργοί Ενέργειας των 15 χωρών που είχαν υπογράψει την επιστολή με την οποία ζητούσαν την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Οι «15» αποφάσισαν να συσπειρωθούν και να ενεργήσουν συντεταγμένα. Αναμένεται έτσι να ζητήσουν μία νέα πρόταση με σαφείς βελτιώσεις.
naftemporiki.gr