Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ΕΕ καθώς η Ευρωπαϊκή βιομηχανία δέχεται διπλό χτύπημα από τις ΗΠΑ. Εκτός από τις εκτιμήσεις ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ., ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναπτύσσει πρόγραμμα επιδοτήσεων, ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη στήριξη των πράσινων βιομηχανιών στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει το δικό της πακέτο, για να αποτρέψει την εξαφάνιση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τους αμερικανούς ανταγωνιστές», δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ στο POLITICO. Οι ίδιοι φοβούνται ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα βρεθούν ενώπιον πιέσεων να στραφούν για νέες επενδύσεις προς τις ΗΠΑ.
«Υπαρξιακή πρόκληση»
Παράλληλα, ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν προειδοποιεί ότι το νέο πακέτο επιδοτήσεων του Μπάιντεν αποτελεί «υπαρξιακή πρόκληση» για την οικονομία της Ευρώπης.
Ο Μπρετόν απηχεί τις εκκλήσεις επιχειρηματιών από όλη την Ευρώπη, που προειδοποιούν για την τέλεια καταιγίδα που έρχεται για τους κατασκευαστές. «Συμβαίνει αθόρυβα» δήλωσε ο πρόεδρος της BusinessEurope Fredrik Persson.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να δράσουν γρήγορα, αν θέλουν να αποτρέψουν τη μετατροπή της ηπείρου σε «βιομηχανική έρημο». Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, η ΕΕ επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διοχέτευση χρημάτων σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
“Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας”
Το σχέδιο των Βρυξελλών είναι ένα “Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας”, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ευρώπη και να ανταποκριθούν στα φιλόδοξα πράσινα πρότυπα. Σε αυτό έχει ήδη αναφερθεί η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο,
Ανώτεροι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει εξαιρετικά γρήγορα, καθώς οι εταιρείες λαμβάνουν ήδη αποφάσεις σχετικά με το πού θα κατασκευάσουν τα μελλοντικά τους εργοστάσια, για προϊόντα που αφορούν από μπαταρίες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι ανεμογεννήτριες και μικροτσίπς.
Άλλος λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες πρέπει να αντιδράσουν γρήγορα είναι, να προλάβουν τις χώρες -μέλη της ΕΕ από το να αναλώσουν κατά το δοκούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια έκτακτης ανάγκης, Η χαοτική αντίδραση στην κρίση της τιμής του φυσικού αερίου, όπου οι χώρες της ΕΕ λειτούργησαν μεμονωμένα, παίρνοντας με κάθε είδους εθνικά μέτρα στήριξης, απείλησε να υπονομεύσει την ενιαία αγορά.
Ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, υπονομεύει κατά πολύ τα κράτη της ΕΕ που παράγουν αυτοκίνητα – όπως η Γαλλία και η Γερμανία – καθώς ενθαρρύνει τους καταναλωτές να “αγοράζουν αμερικανικά” όταν πρόκειται για ηλεκτρικά οχήματα, γεγονός που πλήττει το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο
Αναγκαία η στήριξη Γερμανίας-Γαλλίας
Με μια διπλωματική λύση να φαίνεται απίθανη και τις Βρυξέλλες να θέλουν να αποφύγουν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο, ο αγώνας των επιδοτήσεων φαίνεται πλέον όλο και πιο πιθανός, παρότι θεωρείται από αρκετούς ως ένα αμφιλεγόμενο plan Β.
Ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Γερμανίας αλλά και των πιο οικονομικά φιλελεύθερων επιτρόπων, όπως ο επικεφαλής του εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις
και η επικεφαλής του ανταγωνισμού Μάγκρετ Βεστάγκερ.
Η Γαλλία, ζητά εδώ και καιρό αντίμετρα κατά της Ουάσινγκτον με τη διοχέτευση κρατικών κονδυλίων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Η ιδέα αυτή κερδίζει τώρα έδαφος και στο Βερολίνο, το οποίο είναι παραδοσιακά οικονομικά πιο φιλελεύθερο.
Στη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ την Παρασκευή, οι Βρυξέλλες ελπίζουν να λάβουν πιο σαφείς απαντήσεις από την Γερμανία για το πόσο είναι διατεθειμένη να σπάσει το ταμπού των επιδοτήσεων.
naftemporiki.gr