Skip to main content

Πετρέλαιο: Το πλαφόν στο ρωσικό αργό «σπρώχνει» προς τα κάτω τις τιμές

REUTERS/Angus Mordant

Οι χώρες της G7 εξετάζουν να ορίσουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, στον απόηχο της είδησης ότι το πλαφόν που ετοιμάζεται να τεθεί στο ρωσικό αργό εξετάζεται να τεθεί σε μια τιμή μεταξύ των 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι.

Ειδικότερα, το μπρεντ παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 2.26%, και διαμορφώθηκε στα 86,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,94%, και διαμορφώθηκε στα 79,38 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου αρχικά την Τετάρτη κινήθηκαν ανοδικά, κατά περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι, αλλά η κατάσταση άλλαξε «μετά τις αναφορές ότι το ανώτατο όριο τιμής της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να είναι πάνω από το επίπεδο που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή», συνοψίζει ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Οι χώρες της G7 εξετάζουν να ορίσουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Το ύψος του πλαφόν που εξετάζεται είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας και υψηλότερο από την τιμή για την οποία πίεζαν ορισμένες χώρες. Η Ρωσία πουλάει ήδη το αργό της σε έκπτωση, περίπου 20 δολαρίων το βαρέλι τους τελευταίους μήνες, επομένως ένα υψηλό ανώτατο όριο πιθανόν θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές. Πάντως η Μόσχα διαμηνύει ότι δεν θα προσφέρει αργό στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν.

«Ένα πλαφόν της τάξης των 65-70 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα σήμαινε τόσα πολλά, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση στην οποία πωλείται επί του παρόντος το ρωσικό πετρέλαιο ποικιλίας Urals», σχολιάζει ο Ole Hansen της Saxo Bank. «Η αγορά αγωνίζεται να αποφασίσει δεδομένης της πολλαπλής αβεβαιότητας σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση».

Το αργό έχει διαγράψει σημαντική πτώση τις τελευταίες ημέρες, καθώς η ζήτηση στην Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, συνεχίζει να υποφέρει, με την ασιατική χώρα να επιβάλλει σε αρκετές περιοχές αυστηρούς περιορισμούς για τον έλεγχο του κορωνοϊού.

naftemporiki.gr