Λίγες μέρες έμειναν για την συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου.
Μετά τη διαρροή του non paper, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ότι θα παρουσιάσει την πρότασή της για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, καθώς η πλειοψηφία των κρατών μελών ζητά περισσότερη δράση για τον περιορισμό της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων.
Ενώ μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να διευκολύνει τις συνομιλίες για ένα ευρύτερο ενεργειακό πακέτο έκτακτης ανάγκης, η συμφωνία παραμένει αβέβαιη καθώς το προτεινόμενο πλαφόν έχει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα τις ευρωπαϊκές χώρες: από την μία έχουμε τις χώρες που υποστηρίζουν την παρέμβαση (ανάμεσά τους και η χώρα μας μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο) και από την άλλη είναι οι χώρες που έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τον αντίκτυπό της στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στην εσωτερική αγορά ( ανάμεσά τους είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ουγγαρία).
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, και ενώ η Κομισιόν δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει τις ακριβείς παραμέτρους για τον μηχανισμό που προτείνει, η ένωση ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενέργειας Europex εξέφρασε την ανησυχία της για το σχέδιο προειδοποιώντας για «δυνητικά αμετάκλητες αρνητικές επιπτώσεις» στη λειτουργία των ενεργειακών αγορών της περιοχής που θα διαρκέσουν πολύ πέρα από την τρέχουσα κρίση.
Επί του παρόντος, το περίγραμμα για το πλαφόν δεν λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο ώθησης των συμμετεχόντων από τα χρηματιστήρια στην ιδιωτική, εξωχρηματιστηριακή αγορά, όπου υπάρχει λιγότερη διαφάνεια τιμών και υψηλότερος κίνδυνος αθέτησης, δήλωσε η Europex. Ο μηχανισμός είναι πιθανό να αυξήσει «σημαντικά» τις απαιτήσεις για εξασφαλίσεις ή περιθώριο κέρδους, συνέχισε, μια κατάσταση που μείωσε σημαντικά τη ρευστότητα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης.
Η βασική πρόβλεψη του μηχανισμού που επιδιώκεται να λειτουργήσει ως «αντίβαρο σε υπέρμετρες τιμές φυσικού αερίου ή επεισόδια ακραία υψηλών τιμών» είναι η θέσπιση ενός προσωρινού «ταβανιού ασφαλείας» στα παράγωγα φυσικού αερίου επόμενου μηνός (month ahead) στον κόμβο TTF της Ολλανδίας, το οποίο δεν θα εφαρμόζεται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και θα ενεργοποιούνταν για ένα χρόνο κατά μέγιστο αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μόνο εάν συντρέχουν σωρευτικά δυο προϋποθέσεις:
- Πρώτον, η τιμή του month ahead συμβολαίου να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ύψος που δεν έχει προσδιοριστεί (και αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής…) με την Κομισιόν να «προδιαγράφει» ωστόσο ένα υψηλό πλαφόν, καθώς αναφέρεται στο ξέφρενο ράλι του περασμένου Αυγούστου (όταν οι τιμές έφτασαν στο αδιανόητο επίπεδο των 350 ευρώ/MWh, ενώ τώρα κινούνται στα επίπεδα των 100-120 ευρώ/MWh.
- Δεύτερον, να υπάρχει διαφορά μεταξύ της spot τιμής στον κόμβο TTF και ενός «καλαθιού» τιμών LNG σε άλλες αγορές, δηλαδή η άνοδος των τιμών στο TTF να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τυχόν αντίστοιχη άνοδο των διεθνών τιμών LNG. Διαβάστε εδώ αναλυτικά.
«Ανησυχούμε ότι αυτή η πρόταση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και θα οδηγήσει σε επιδείνωση της ασφάλειας του εφοδιασμού», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Tobias Paulun, επικεφαλής στρατηγικής στο Eυρωπαϊκό Xρηματιστήριο Eνέργειας (ΕΕΧ). «Ανεξάρτητα από το αν είναι ”σκληρό” ή ”μαλακό”, ένα ανώτατο όριο περιορίζει τη δυνατότητα των συμμετεχόντων στην αγορά να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή στην τιμή που θα ήταν πρόθυμοι να δεχτούν και οι δύο».
Το Eυρωπαϊκό Xρηματιστήριο Eνέργειας προτείνει άλλα μέτρα για τον περιορισμό των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, όπως προγράμματα στήριξης ρευστότητας ή κρατικές εγγυήσεις για την εξασφάλιση απαιτήσεων εξασφαλίσεων ή ακόμη και άμεση υποστήριξη για τους καταναλωτές.
naftemporiki.gr