Skip to main content

Ο Γενς Βάιντμαν επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank

EPA/KIM KYUNG-HOON / POOL

Ο Βάιντμαν πρόκειται να προταθεί στη γενική συνέλευση στις 31 Μαΐου για εκλογή στην επιτροπή ελέγχου και στη συνέχεια να αναλάβει την προεδρία της, ανέφερε η Commerzbank.

Ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank, Γεν Βάιντμαν αναμένεται να γίνει ο νέος επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία.

Ο σημερινός Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Χέλμουτ Γκότσαλκ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των μετόχων ότι μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της  Commerzbank τον προσεχή Μάιο θα αποχωρήσει από τη θέση του και  πρότεινε τον Βάιντμαν ως διάδοχό του ,σε συνεννόηση με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Βάιντμαν πρόκειται να προταθεί στη γενική συνέλευση στις 31 Μαΐου για εκλογή στην επιτροπή ελέγχου και στη συνέχεια να αναλάβει την προεδρία της, ανέφερε η Commerzbank.

«Είμαι ευχαριστημένος γιατί με τον πρώην Πρόεδρο της Bundesbank, Δρ.Βάιντμαν, καταφέραμε να κερδίσουμε μια προσωπικότητα με μεγάλη εκτίμηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα για το Εποπτικό Συμβούλιο», τόνισε ο 71χρονος Γκότσαλκ .

Αυστηρή πορεία λιτότητας

Λόγω της τεχνογνωσίας και της φήμης του στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο Βάιντμαν θεωρείται στο περιβάλλον της Commerzbank ως ο ιδανικός επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου, ο οποίος πρόκειται να βοηθήσει  τη δεύτερη φάση του μετασχηματισμού της τράπεζας.

Προκειμένου να επαναφέρει την τράπεζα σε μια σταθερή πορεία κερδών, ο Διευθύνων Σύμβουλος Μάνφρεντ Κνοφ, ξεκίνησε πέρυσι μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση για τη μείωση του κόστους , τον εκσυγχρονισμό των δομών της τράπεζας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της . Από τα περίπου 1.000 υποκαταστήματα, μόνο τα 400 θα παραμείνουν το επόμενο έτος με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση 10.000 θέσεων εργασίας.

Ο Βάιντμαν αντικαταστάθηκε στην αρχή του χρόνου από τον Γιόακιμ Νάγκελ στο τιμόνι της Bundesbank. Για δέκα χρόνια, από το 2011 έως το 2021, ο Βάιντμαν  ήταν επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Όπως και οι προκάτοχοί του στην εκτελεστική προεδρία της Bundesbank, ο Βάιντμαν  υποστήριξε επίσης μια νομισματική πολιτική αυστηρά προσανατολισμένη στη σταθερότητα του νομίσματος.

Τον Μάιο του 2011, ο Βάιντμαν  έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Bundesbank στη Γερμανία, λίγες μόλις ημέρες μετά τα 43α γενέθλιά του. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1997 στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Πριν αναλάβει την ηγεσία της Bundesbank, ο Βάιντμαν  ήταν ο εκπρόσωπος της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για τις οικονομικές συνόδους κορυφής των χωρών G8 και G20.