Skip to main content

11 χρόνια φυλακή στην Ελίζαμπεθ Χολμς για το σκάνδαλο Theranos

REUTERS/Vicki Behringer (courtroom sketch)

Η ιδρύτρια της Theranos, άλλοτε μία σταρ του επιχειρείν, εξαπάτησε επενδυτές, αλλά και ασθενείς υποσχόμενη δεκάδες πολύπλοκες εξετάσεις με λίγες μόνο σταγόνες αίματος.

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, που κάποτε φημιζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως η πιο σημαντική νεαρή επιχειρηματίας στη Σίλικον Βάλεϊ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για το σκάνδαλο Theranos .

Η Ελίζαμπεθ Χολμς κρίθηκε ένοχη ότι έκλεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές με την αποτυχημένη start-up της Theranos, όταν ήταν διευθύνουσα σύμβουλος. Το δικαστήριο έκρινε ότι έπεισε ψευδώς τους επενδυτές και ασθενείς ότι η Theranos είχε αναπτύξει μια επαναστατική συσκευή εξέτασης αίματος.

REUTERS/Brittany Hosea-Small

Η Χολμς είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για απάτη τον Ιανουάριο.  Η ποινή που επιβλήθηκε τώρα από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Έντουαρντ Νταβίλα είναι 11 χρόνια κάθειρξη, μικρότερη από την ποινή 15 ετών που ζητούσαν οι εισαγγελείς, αλλά πολύ πιο σκληρή από ό,τι ζητούσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Η ιστορία της

Η Χολμς διατεινόταν ότι έχει εφεύρει μία νέα καινοτόμα ιατρική συσκευή, η οποία μπορούσε να πραγματοποιήσει δεκάδες πολύπλοκες εξετάσεις αίματος με λίγες μόνο σταγόνες από αίμα. Απέσπασε πολύ γρήγορα την προσοχή της Σίλικον Βάλει, της Wall Street, της ιατρικής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης. Θεωρούσαν πως φέρνει κάτι το επαναστατικό. Αποδείχθηκε ότι είχε απλώς εξαπατήσει επενδυτές, αλλά και ασθενείς, αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων με την ιατρική συσκευή της ήταν εντελώς αναξιόπιστα.

Η ίδια σπούδασε στο Στάνφορντ χημικός μηχανικός. Και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο έτος αρίστευσε και κέρδισε υποτροφία 3.000 δολαρίων, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές της. Παράτησε το Στάνφορντ για να ιδρύσει την δική της start up.

Παρά τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησε, έχοντας την ικανότητα της πειθούς και υιοθετώντας τον κώδικα ντυσίματος του Τζομπς (εμφανιζόταν πολύ συχνά με μαύρο ζιβάγκο) κατάφερε να γοητεύσει τους επενδυτές.

Έως τα τέλη του 2010 είχε ήδη αντλήσει κεφάλαια 92 εκατ. δολαρίων και ήταν γνωστό όνομα στους κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ. Έως το 2014 εκείνη ήταν στα εξώφυλλα των Fortune, Forbes, Times και στη λίστα των επενδυτών και μελών του Δ.Σ. της Theranos συναντούσε κανείς ονόματα όπως Χένρι Κίσινγκερ, Ρούπερτ Μέρντοχ, Κάρλος Σλιμ, Λάρι Έλισον.

Η τεράστια φούσκα που είχε δημιουργήσει έσπασε με μία σειρά από ρεπορτάζ της Wall Street Journal το 2015 και ενώ η Theranos είχε ήδη αξία 9 δις. δολαρίων. Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα η «θαυματουργή» συσκευή της Theranos δεν μπορούσε παρά ελάχιστες εξετάσεις αίματος να πραγματοποιήσει και αυτές όχι πάντα με επιτυχία. Για τις υπόλοιπες η εταιρεία χρησιμοποιούσε παραδοσιακά μηχανήματα, ορισμένα από τα οποία είχε τροποποιήσει ώστε να είναι «συμβατά» με τη δική της τεχνολογία. Τα ρεπορτάζ την έβαλαν στο στόχαστρο των αρχών και το 2018 ακολούθησε η ποινική δίωξη για απάτη.

naftemporiki.gr