Skip to main content

Καλές οι πωλήσεις των κινεζικών δομικών μηχανημάτων στο εξωτερικό

Λι Γουεϊτσάο/ Economic Daily

Στις 20 Οκτωβρίου, ο εγχώριας παραγωγής υδραυλικός βραχίονας με τη μεγαλύτερη ανυψωτική δύναμη και τον μεγαλύτερο χαλύβδινο πρόβολο δοκιμάστηκε με επιτυχία από την CITIC Heavy Industry Automation Co., Ltd, σπάζοντας ένα ακόμα ξένο τεχνολογικό μονοπώλιο.

Στις 7 Νοεμβρίου η Ένωση Κατασκευαστών Δομικών Μηχανημάτων της Κίνας εξέδωσε μια έκθεση πωλήσεων για τον Οκτώβριο του 2022 για τα κύρια προϊόντα της βιομηχανίας δομικών μηχανημάτων. Σύμφωνα με τα δεδομένα 26 κατασκευαστών εκσκαφέων, τον Οκτώβριο πωλήθηκαν συνολικά 20.501 εκσκαφείς διαφόρων τύπων, σημειώνοντας αύξηση 8,1% σε ετήσια βάση.

Με γνώμονα την πολιτική σταθεροποίησης της ανάπτυξης, ο ρυθμός κατασκευής έργων υποδομών στην Κίνα ανέκαμψε και σε συνδυασμό με την αύξηση της διεθνούς ζήτησης στην αρχή του τρίτου τρίμηνου οι πωλήσεις δομικών μηχανημάτων κινεζικής κατασκευής επέστρεψαν σε θετική τροχιά. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες τα στοιχεία πωλήσεων του κλάδου δομικών μηχανημάτων βελτιώθηκαν σταδιακά, ενισχύοντας περαιτέρω τον υποστηρικτικό ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα δομικών μηχανημάτων.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εξαιτίας της μειωμένης δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο, η ζήτηση δομικών μηχανημάτων όπως οι εκσκαφείς, δέχθηκε βραχυπρόθεσμες πιέσεις. Ωστόσο, με την έναρξη του τρίτου τριμήνου υπήρξε μια οριακή βελτίωση. Η Κίνα υιοθέτησε επανειλημμένα πολιτικές για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης οι οποίες είχαν θετικό αντίκτυπο στην προώθηση της ανάπτυξης του κλάδου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός χρήσης μηχανημάτων και εξοπλισμού παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα το τρίτο τρίμηνο. Ο μέσος μηνιαίος ρυθμός χρήσης δομικών μηχανημάτων την ίδια περίοδο ήταν 64,76%, ξεπερνώντας τον μέσο μηνιαίο ρυθμό (53,98%) του πρώτου τριμήνου.

Τον Οκτώβριο η Ένωση Κατασκευαστών Δομικών Μηχανημάτων της Κίνας συνέλεξε στοιχεία από 26 κατασκευαστές εκσκαφέων σύμφωνα με τα οποία οι πωλήσεις εκσκαφέων διαφόρων τύπων έφτασαν τις 20.501 (αύξηση 8,1%), με τους εκσκαφείς που προορίζονταν για εγχώρια χρήση να είναι 11.350 (μείωση 9,91%), και για εξαγωγή 9.151 (αύξηση 43,8% σε ετήσια βάση). Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα 22 κατασκευαστών φορτωτών, τον Οκτώβριο του 2022 πωλήθηκαν 9.448 φορτωτικά μηχανήματα διαφόρων ειδών, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 1,85%. Μεταξύ αυτών, 6.304 πωλήθηκαν στην εγχώρια αγορά (μείωση 5,98% σε ετήσια βάση) και 3.144 στο εξωτερικό (αύξηση 22,3% σε ετήσια βάση).

Στις 25 Οκτωβρίου η Sany Heavy Industry Co., Ltd. ανακοίνωσε ότι, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 τα έσοδά της από διεθνείς πωλήσεις ήταν 25,88 δισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 43,7% σε ετήσια βάση και κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερη ανάπτυξη από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα έσοδα από πωλήσεις στην Ασία και την Αυστραλία έφτασαν τα 11,595 δισεκατομμύρια (αύξηση 52,3%), στην Ευρώπη τα 7,517 δισεκατομμύρια (αύξηση 26,5%), στην Αμερική τα 4,846 δισεκατομμύρια (αύξηση 63,5%) και τέλος στην Αφρική τα 1,92 δισεκατομμύρια γιουάν (αύξηση 29%).

Από το τρίτο τρίμηνο ο κλάδος δομικών μηχανημάτων μπήκε σε θετική τροχιά με την αύξηση των εξαγωγών να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 η Κίνα εξήγαγε 80.000 εκσκαφείς, (αύξηση 70,5% σε ετήσια βάση). Οι εξαγωγές του Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις εγχώριες πωλήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 50,35% των συνολικών πωλήσεων. Σήμερα πολλές ξένες εταιρείες κατασκευής δομικών μηχανημάτων αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ανεξέλεγκτο κόστος παραγωγής, ελλείψεις στη βιομηχανική αλυσίδα, δυσκολίες εφοδιασμού, χρονοβόρες διαδικασίες παράδοσης και μειωμένη προσφορά των προϊόντων τους. Οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα πλεονεκτήματά τους στην ηλεκτροκίνηση και την ψηφιοποίηση κ.ά., και χάρη στην ισχυρή βιομηχανική ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους άδραξαν τις ευκαιρίες εισόδου στη διεθνή αγορά.

Η εγχώρια αγορά της Κίνας και η διεθνής αγορά βρίσκονται σε διαφορετικά βιομηχανικά στάδια, με κύριο ρόλο των κινεζικών εξαγωγών να αποτελεί η δια μέσου της διεθνούς αγοράς ρύθμιση του εγχώριου κύκλου. Στο μέλλον το μερίδιο των δομικών μηχανημάτων κινεζικής κατασκευής στην παγκόσμια αγορά θα συνεχίσει να αυξάνεται. Καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του, ο όγκος πωλήσεων δομικών μηχανημάτων δεν πρόκειται παρά να ανακάμψει. Με την συνεχώς αυξανόμενη διάθεση κινεζικού εξοπλισμού στο εξωτερικό η Κίνα θα εδραιώσει σταδιακά ένα νέο μοντέλο για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά της.