Σε τρία πεδία εκτιμάει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ότι η ομάδα των χωρών της G20 μπορεί να συνεισφέρει για να αλλάξει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.
«Συζητάμε το θέμα της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο», είπε ξεκινώντας την ομιλία της ενώπιον των ηγετών της G20 κατά τη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ινδονησία.
Η Γκεοργκίεβα συνέστησε στους ηγέτες να μην επιτρέψουν στον εμπορικό προστατευτισμό να εδραιωθεί, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μέτωπα θα βλάψει σημαντικά την ανάπτυξη.
During these particularly challenging times, the G20 can do a lot to improve the prospects of the world economy. See my remarks at the G20 Leaders Summit #G20Indonesia: https://t.co/fzM1fcflym pic.twitter.com/uM5ei9g4hz
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) November 15, 2022
Αναλυτικότερα, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις από την απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τις κλιματικές καταστροφές, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι παρατηρείται μια «αντιστροφή όλων όσων παλεύαμε: μείωση της φτώχειας, μείωση της πείνας». «Τώρα έχουμε 345 εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από επισιτιστική κρίση», ανέφερε.
Ποια είναι επομένως τα πεδία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει δράση;
1.Αφήνοντας το εμπόριο να κάνει τη δουλειά του.
«Η άρση των εμποδίων, ειδικά για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον προστατευτισμό να εδραιωθεί, και ο κόσμος να παρασυρθεί σε χωριστά μπλοκ».
Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι μια τόσο διαιρεμένη παγκόσμια οικονομία, με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους από τη μια μεριά και την Κίνα και άλλες οικονομίες από την άλλη, θα οδηγούσε σε απώλεια τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ ετησίως.
«Και το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο (2 φορές υψηλότερο ή και περισσότερο) για τις ανοιχτές οικονομίες, εκείνες που εξαρτώνται από τη διεθνή συνεργασία.
Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε έτσι. Μπορούμε να μετατρέψουμε την παλίρροια και να αποτρέψουμε την υπνοβασία προς έναν κόσμο φτωχότερο και λιγότερο ασφαλή».
2. Ελάφρυνση του χρέους.
Είναι αναγκαίο να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την ελάφρυνση του χρέους σε φτωχότερες χώρες.
«Αυτό είναι πρόκληση για όλους μετά τον Covid-19. Αλλά για το 25% των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς και το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος, συντρίβει την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική και την ενεργειακή ανασφάλεια».
3. Επενδύσεις στην ανθεκτικότητα.
Τα σοκ θα συνεχίσουν να μας χτυπούν. Αλλά είναι σαφές ότι εάν επενδύσουμε στη γεωργία που είναι ανθεκτική στο κλίμα και ανάπτυξη με βάση τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα, μπορούμε να έχουμε υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για τους ανθρώπους παντού».
naftemporiki.gr