Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην αρχή της εβδομάδας, μετά την υποχώρηση των προηγούμενων ημερών. Η άνοδος αποδίδεται στον καιρό και τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται σε τμήμα της Ευρώπης μετά την ασυνήθιστα ζεστή για την εποχή περίοδο που προηγήθηκε.
Ειδικότερα, αφού την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησαν σε χαμηλό πενταμήνου καταγράφοντας «βουτιά» 15%, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) κινήθηκαν ανοδικά τη Δευτέρα, κατά 4,2%, στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Νωρίτερα είχε σημειωθεί άνοδος έως και 5,8%.
Σύμφωνα με την Maxar Technologies, μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο καιρός αναμένεται να ψυχράνει στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση.
Επιπλέον, τα προβλήματα σε ενεργειακή εγκατάσταση στη Νορβηγία, έπειτα από πυρκαγιά, περιορίζουν τις προμήθειες από τη σκανδιναβική χώρα, με δύο ακόμη τμήματα να αντιμετωπίζουν προβλήματα τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πάροχο δικτύου Gassco.
Οι τιμές, ωστόσο, παραμένουν χαμηλότερα αφού ο ήπιος καιρός τις τελευταίες εβδομάδες καθυστέρησε την αύξηση της ζήτησης για θέρμανση στην Ευρώπη, στην οποία υπάρχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να σημειωθούν σημαντικά υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.
Η πρόβλεψη για ήπιο χειμώνα μαζί με τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη μειωμένη κατανάλωση από τις βιομηχανίες και τις γεμάτες αποθήκες γεμάτες, έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι η ήπειρος μπορεί να αποφύγει τις ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, παρόλο που οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί.
«Οι προοπτικές για τον χειμώνα 2022/23 ενισχύθηκαν από τον πολύ ήπιο Οκτώβριο, με τη ζήτηση να είναι μειωμένη περισσότερο από 20% κάτω από το κανονικό», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Deutsche Ban. «Αν και υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες σχετικά με τη διαθεσιμότητα LNG κατά το επόμενο έτος, αυτό είναι ένα θετικό σημάδι».
Πολλοί αξιωματούχοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η κρίση απέχει πολύ από το τέλος καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου παραμένουν περιορισμένες και ο επόμενος χειμώνας εκτιμάται ότι θα είναι πιο δύσκολος, γεγονός που διατηρεί την νευρικότητα στην αγορά.
naftemporiki.gr