Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ο Sam Bankman -Fried είδε τον ρόλο του στη σκηνή των κρυπτονομισμάτων να αλλάζει: Ο απόλυτος ήρωας έγινε ο μεγάλος κακός. Οι εξελίξεις με την FTX «τρέχουν» σαν καλοδουλεμένο κινηματογραφικό σενάριο, αλλά οι ατάκες του ιδρυτή της έχουν περιοριστεί. Κάποτε ήταν ένα «ανοιχτό βιβλίο» με πλούσιο υλικό στα social media και πληθώρα συνεντεύξεων. Τώρα η εικόνα του έχει θολώσει πίσω από το πέπλο που καλύπτει και την οικονομική καταστροφή της εταιρείας του.
Τον 30αρη SBF τον γνωρίσαμε ως μία «ιδιοφυΐα», αλλά και έως έναν «καλό Σαμαρείτη», που ήθελε να τονώσει τη ρευστότητα στον κόσμο των crypto. Τώρα είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για τα σενάρια τρόμου. Η κατάρρευση της FTX και της προσωπικής του περιουσίας δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τον ίδιο και τους πελάτες του. Έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για ισχυρούς τριγμούς στις αγορές, με ορισμένους να κάνουν ήδη λόγο για τη «Lehman Brothers των κρυπτονομισμάτων».
Κάποτε, όπως διαβάζουμε στη WSJ, ο SBF έβλεπε προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Τομ Μπρέιντι και η Κέιτι Πέρι, να τρέχουν στις Μπαχάμες (την έδρα της FTX) για να εμφανιστούν στο πλευρό του σε συνέδρια που προωθούσαν το όραμά του για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό κόσμο. Οι πύρινοι λόγοι του για τον αποδοτικό αλτρουισμό, το όνειρό του να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος, για να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, έσβησαν εν μία νυκτί: όταν έγινε γνωστή η τρύπα των 8 δισ. δολαρίων στο τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του πλανήτη.
Μία άλλη πλευρά του Sam Bankman Fried ήρθε ξαφνικά στο φως από μαρτυρίες ανθρώπων του περιβάλλοντός του. Εκείνη του ανθρώπου που δεν υπολόγιζε και πολύ τους κανόνες, που έπαιρνε ό,τι ήθελε με ασφυκτική πίεση, ενός υπερόπτη, που δεν δίσταζε να προσβάλλει ακόμη και εκπροσώπους ρυθμιστικών αρχών. Το φλερτ του με τον πολιτικό κόσμο ήταν εκείνο που φαίνεται να τον έκανε να αισθάνεται πανίσχυρος.
Παιχνίδια ρίσκου
Κυρίως όμως αυτό που ήρθε στο φως ήταν μία σειρά ανόητων παρασκηνιακών αποφάσεων, ωθούμενων από την όρεξη για ρίσκο και υψηλό κέρδος. Χρησιμοποιούσε όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ δισεκατομμύρια δολάρια πελάτων της FTX για να χρηματοδοτήσει ριψοκίνδυνα trades της άλλης εταιρείας του, της Alameda Research. Περίπου 10 δισ. δολάρια από τα χρήματα των πελατών του ανταλλακτηρίου κατέληξαν στην Alameda. Και τουλάχιστον 1 δισ. εξ αυτών είναι πλέον άφαντα.
Πέρα από τις ύποπτες συναλλαγές του ένα «θανατηφόρο λάθος» του, όπως σχολιάζει η WSJ, ήταν το γεγονός ότι επέλεξε τον δρόμο της αντιπαλότητας με τους άλλους πρωταγωνιστές της σκηνής των κρυπτονομισμάτων. Τους κατηγορούσε για την απροθυμία τους να δεχθούν ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Τώρα η στάση αυτή μοιάζει υποκριτική, αλλά και ίσως να έπαιξε ρόλο στην απόφαση του Τσανπενγκ Ζάο της Binance (κορυφαίου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο) να παρουσιαστεί για λίγο ως «λευκός ιππότης» για να αποσύρει τελικά το ενδιαφέρον του για μία εξαγορά – διάσωσης.
Εκτός ελέγχου
«Αναμφίβολα ο Sam Bankman-Fried είναι μία ιδιοφυΐα» σχολιάζεζι στο CNBC o Τζέφρι Σόνενφελντ, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Yale. Πώς είναι λοιπόν αυτή η ιδιοφυΐα να τρέχει με φόρα προς τον γκρεμό; «Μα, κανείς δεν υπήρχε να του πατήσει το φρένο» απαντά ο Σόνενφελντ. «Όταν φτάνουν στο σημείο να ακολουθούν ένα αυτοκρατορικό στυλ ζωής, τότε χάνουν τον έλεγχο, δεν υπάρχει καμία λογοδοσία» εξηγεί. Στην περίπτωση του SBF, όπως και σε εκείνη μίας άλλης ιδιοφυΐας, του Έλον Μασκ, αυτό που πρωτίστως έλειπε ήταν ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο που θα έθετε εγκαίρως σκληρές ερωτήσεις.