Skip to main content

Βρετανία: Στο χείλος της ύφεσης- Συρρίκνωση 0,2%

REUTERS/Henry Nicholls

Η συρρίκνωση είναι μικρότερη από το αναμενόμενο, σηματοδοτεί ωστόσο την πιθανή αρχή μιας μακράς ύφεσης.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η προκαταρκτική εκτίμηση δείχνει ότι η οικονομία είχε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει συρρίκνωση 0,5%, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Η συρρίκνωση μπορεί να είναι μικρότερη από το αναμενόμενο, σηματοδοτεί ωστόσο την πιθανή αρχή μιας μακράς ύφεσης, σημειώνει το CNBC διευκρινίζοντας πως η εκτίμηση δεν αντιπροσωπεύει ακόμη τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Και αυτό γιατί η συρρίκνωση 0,1% του δεύτερου τριμήνου αναθεωρήθηκε σε άνοδο 0,2%.

Πρόκειται όμως η πρώτη πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από τις αρχές του 2021, όταν η Βρετανία βρισκόταν ακόμα υπό αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό.

Η οικονομία της Βρετανίας βρίσκεται σε μέγεθος πιο κάτω από το αντίστοιχο που είχε πριν από την πανδημία, και είναι η μόνη οικονομία των χωρών της G7 που δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την ύφεση του COVID.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα για μεγάλη ύφεση της χώρας, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση που ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το 2024 και θα οδηγήσει την ανεργία στο 6,5% τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν 0,4% χαμηλότερο από το προ-κορωνοϊού επίπεδό του το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, κατά τον οποίο το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,6%, επηρεάστηκαν από τις αργίες για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τη νέα ατζέντα δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις» προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας.

naftemporiki.gr