Skip to main content

Meta: Προχωράει στην απόλυση 11.000 υπαλλήλων

Τον Σεπτέμβριο, η Meta είχε προσωπικό άνω των 87.000 ατόμων, σύμφωνα με την κατάθεση της SEC του Σεπτεμβρίου.

Η μητρική εταιρεία Meta του Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απολύει 11.000 υπαλλήλους, σηματοδοτώντας τις σημαντικότερες περικοπές θέσεων εργασίας στην ιστορία του τεχνολογικού κολοσσού.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται λόγω του γεγονότος ότι η Meta αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις για την κύρια δραστηριότητά της και βάζει ένα αβέβαιο και δαπανηρό στοίχημα για τη στροφή προς το metaverse. Έρχονται επίσης εν μέσω μιας σειράς απολύσεων σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας τους τελευταίους μήνες, καθώς ο τομέας των υψηλών πτήσεων αντιδρά στον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τους φόβους για μια διαφαινόμενη ύφεση.

«Σήμερα μοιράζομαι μερικές από τις πιο δύσκολες αλλαγές που κάναμε στην ιστορία της Meta», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε ανάρτηση στο blog του προς τους εργαζόμενους. «Αποφάσισα να μειώσω το μέγεθος της ομάδας μας κατά περίπου 13% και να απολύσω περισσότερους από 11.000 ταλαντούχους υπαλλήλους μας».

Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα επηρεάσουν πολλά τμήματα της εταιρείας, αλλά η ομάδα προσλήψεων της Meta θα πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, καθώς «σχεδιάζουμε να προσλάβουμε λιγότερους ανθρώπους το επόμενο έτος», ανέφερε ο Zuckerberg στην ανάρτηση. Πρόσθεσε ότι το πάγωμα των προσλήψεων θα παραταθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο, με λίγες εξαιρέσεις.

Τον Σεπτέμβριο, η Meta είχε προσωπικό άνω των 87.000 ατόμων, σύμφωνα με την κατάθεση της SEC του Σεπτεμβρίου.

Η βασική επιχείρηση πωλήσεων διαφημίσεων της Meta έχει πληγεί από τις αλλαγές στην προστασία της ιδιωτικής ζωής που εφαρμόζει η Apple, τους διαφημιστές που περιορίζουν τους προϋπολογισμούς και τον αυξημένο ανταγωνισμό από νεότερους ανταγωνιστές όπως το TikTok. Εν τω μεταξύ, η Meta ξοδεύει δισεκατομμύρια για να δημιουργήσει μια μελλοντική εκδοχή του διαδικτύου, που ονομάζεται metaverse, η οποία πιθανότατα απέχει χρόνια από την ευρεία αποδοχή.

Τον προηγούμενο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε τη δεύτερη τριμηνιαία μείωση των εσόδων της και δήλωσε ότι τα κέρδη της μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η χρηματιστηριακή αξία της Meta, η οποία πέρυσι είχε αποτιμηθεί σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, έχει έκτοτε υποχωρήσει σε περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις και για το πώς φτάσαμε ως εδώ», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στην ανάρτησή του την Τετάρτη. «Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για όλους και λυπάμαι ιδιαίτερα για όσους επηρεάζονται».

Η Meta δεν είναι η μόνη που αισθάνεται τον πόνο της πτώσης της αγοράς. Ο τεχνολογικός τομέας αντιμετωπίζει έναν ιλιγγιώδη έλεγχο της πραγματικότητας, καθώς ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και περισσότεροι μακροοικονομικοί αντίξοοι άνεμοι έχουν οδηγήσει σε μια εκπληκτική μετατόπιση των δαπανών για έναν κλάδο που έγινε όλο και πιο κυρίαρχος, καθώς οι καταναλωτές μετέφεραν όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Στην αρχή της πανδημίας, ο κόσμος μετακινήθηκε γρήγορα στο διαδίκτυο και η έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε υπερμεγέθη αύξηση των εσόδων», έγραψε την Τετάρτη ο Ζούκερμπεργκ. «Πολλοί άνθρωποι προέβλεψαν ότι αυτή θα ήταν μια μόνιμη επιτάχυνση που θα συνεχιζόταν ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. Το ίδιο έκανα κι εγώ, γι’ αυτό και πήρα την απόφαση να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας. Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που περίμενα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN