Με έναν άκρως εξεζητημένο τρόπο, ο Έλον Μασκ μπήκε στα κεντρικά γραφεία της δημοφιλούς πλατφόρμας, κουβαλώντας έναν πορσελάνινο νιπτήρα και ανακοίνωσε την εξαγορά του Twitter έναντι τιμήματος 44 δισ. δολαρίων, βάζοντας αμέσως μπρος, όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, την εφαρμογή του σχεδίου του με επίκεντρο τη διαδικασία επαλήθευσης των ψευδών λογαριασμών, αλλά και βαθύ «μαχαίρι» στις θέσεις εργασίας.
Με τη «μεγάλη σφαγή» -τη σαρωτική μείωση του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού του Twitter- να βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη, ο
Έλον Μασκ απέδωσε τη «μαζική μείωση των εσόδων» στην απομάκρυνση των διαφημιζομένων από την πλατφόρμα κοινωνικής
δικτύωσης μετά από πιέσεις ομάδων ακτιβιστών.
Σύμφωνα με τη WSJ, αρκετά μεγάλα ονόματα, μεταξύ των οποίων General Mills, Mondelez International και Pfizer, διέκοψαν προσωρινά τις διαφημίσεις τους στο Twitter το διάστημα πριν από την εξαγορά του. Πριν ακόμη αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας, ο Μασκ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τα έξοδα, δεδομένου ότι η πλατφόρμα παρουσίασε ζημίες στις οκτώ από τις τελευταίες 10 οικονομικές χρήσεις της, σύμφωνα με το
FactSet.
Ωστόσο, σε μία ξαφνική εμφάνιση που έκανε χθες στο Baron Investment Conference της Νέας Υόρκης, εξέφρασε την άποψη ότι το Twitter θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία του πλανήτη.
Τα email των απολύσεων
Είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης εσωτερικό μήνυμα προς τους εργαζομένους της πλατφόρμας και μάλιστα χωρίς εκ των προτέρων προειδοποίηση για μαζικές απολύσεις -περίπου 3.700 άτομα σύμφωνα με τη Washington Post – πέρα από κάποιες νύξεις που είχε κάνει πριν από αρκετούς μήνες στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξυγίανσης.
Λίγες ώρες μετά το μήνυμα, εργαζόμενοι του Twitter ανέφεραν πως αποκλείστηκαν από τα επαγγελματικά τους email και από το σύστημα εσωτερικής επικοινωνίας Slack.
Περίπου το 50% σε σύνολο άνω των 7.500 εργαζομένων του Twitter φέρεται να έχει απολυθεί, σύμφωνα με email που εστάλη σε έναν από αυτούς και επιβεβαιώθηκε από τη WSJ. Αυτό αναφέρει οποίο αναφέρει ότι όσοι τίθενται εκτός εργασίας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποζημίωση για δύο ακόμη μήνες.
Το προχθεσινό email ανέφερε επίσης ότι τα γραφεία του Twitter θα έκλειναν προσωρινά ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων, των συστημάτων της εταιρείας και των δεδομένων των χρηστών.
Η έξοδος των εργαζομένων επισφραγίζει μία άκρως ταραχώδη περίοδο για τη δημοφιλή πλατφόρμα που άρχισε τον Απρίλιο.
Κατά καιρούς είχε επικρίνει την εταιρεία και τα στελέχη της, ενώ είχε μεσολαβήσει και η κατάθεση αγωγής εναντίον του από το
Twitter επειδή «έσπασε» τη συμφωνία, διεκδικώντας αποζημίωση1 δισ. δολάρια.
Τώρα, υπάλληλοι του Twitter έχουν προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, με το επιχείρημα ότι οι απολύσεις γίνονται χωρίς την απαραίτητη προειδοποίηση, καθώς -σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία- οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να στείλουν προειδοποίηση τουλάχιστον 60 ημερών σε περίπτωση μαζικών απολύσεων.
Ένα δυναμικό 3.000 ατόμων θα ήταν το χαμηλότερο για την εταιρεία από το 2013, το έτος που το Twitter εισήχθη στο χρηματιστήριο με έσοδα περίπου στο 13% του περσινού επιπέδου.
Εκκαθαρίσεις και αλλαγές
Ο Mασκ προέβη πάραυτα σε «εκκαθάριση» στα υψηλόβαθμα στελέχη και τη διοίκηση, μεταξύ των οποίων και ο πρώην διευθύνων
σύμβουλος, Παράγκ Αγκραουάλ, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να τους αποζημιώσει καθώς υπάρχει αιτία για την αποχώρησή τους.
Οι αλλαγές προχωρούν ταχύτατα με τον Μασκ να ανακοινώνει ότι το περιζήτητο «μπλε τικ» θα δίνεται μόνο σε όσους πληρώνουν συνδρομή 8 δολαρίων τον μήνα, ενώ θα υπάρχει και μια δευτερεύουσα ετικέτα κάτω από το όνομα για κάποιον που είναι δημόσιο πρόσωπο, κάτι που ισχύει ήδη για τους πολιτικούς, ώστε να επαληθευτούν όλοι οι πραγματικοί λογαριασμοί.