«Κόκκινος συναγερμός» στην αγορά ενέργειας

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 10:46
UPD:12:42
REUTERS/Phil Noble

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Σκηνικό τρόμου διαμορφώνεται στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη -και κατ’ επέκταση στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτές-, εν μέσω φόβων για επιβεβαίωση των χειρότερων σεναρίων, δηλαδή για ουσιώδη διαταραχή στις προμήθειες ρωσικού αερίου, υπό το βάρος των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, που αυστηροποιούνται μέρα με τη μέρα.
 

Σήμερα, Πέμπτη, το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ έφτασε μία ανάσα από τα 200 ευρώ, στα 199,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το πετρέλαιο μπρεντ πλησίασε τα 120 δολάρια το βαρέλι. Οι αγορές φαίνεται να φοβούνται ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. θα μπορούσαν να «στοχεύσουν» σε φορτία ρωσικού αερίου, έστω και αν η τράπεζα της Gazprom δεν περιλήφθηκε στη λίστα των ρωσικών τραπεζών που αποκλείστηκαν από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, ενώ οι ροές από όλους τους ρωσικούς αγωγούς -συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διέρχονται από την Ουκρανία- όχι απλά συνεχίζονται κανονικά, αλλά και βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες.

«Οι χθεσινές κινήσεις δεν βασίζονται σε θεμελιώδεις μεταβολές στο ισοζύγιο φυσικού αερίου της Ευρώπης, αλλά στην εκτίμηση ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος οι κυρώσεις των Ευρωπαίων να πλήξουν τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας», σχολίασε ο Λέον Ιζμπίτσκι, αναλυτής της Energy Aspects.

Στα 282 ευρώ/MWh η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, το ρεκόρ των τιμών φυσικού αερίου «διαχύθηκε» στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, που σημείωσαν εκρηκτική άνοδο, εκτοξευόμενες στα επίπεδα των 300-350 ευρώ/MWh στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση τέσσερις, τις Πολωνία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 282 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προκαλώντας οξύτατη ανησυχία. Και τούτο διότι η σταθεροποίηση των τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος στα σημερινά επίπεδα «μεταφράζεται» σε τιμές ρεύματος στη λιανική πάνω από 300 ευρώ/MWh και περαιτέρω επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, κατά την περίοδο που το «κεντρικό σενάριο» -που είχε καταρτιστεί πριν από το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και φαντάζει πλέον παρωχημένο- προέβλεπε έναρξη της πορείας βαθμιαίας αποκλιμάκωσης των τιμών.   
 

Η επιδότηση

 

Σε αυτό το σκοτεινό φόντο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε διεύρυνση των κλιμακίων κατανάλωσης για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και για τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα την ελαφρά αύξηση του ποσού της επιδότησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας προς τους προμηθευτές, οι επιδοτήσεις -που συνεχίζονται τον Μάρτιο για έβδομο συνεχόμενο μήνα- διαμορφώνονται ως εξής:

- Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο τον Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh (από 300 kwh) η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.

- Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.

- Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ρεύματος, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα