Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Οχυρώνεται» στις 1.700 μονάδες εν μέσω «βροχής» εταιρικών αποτελεσμάτων

ΕUROKINISSI-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Στάσιμη εκκίνηση για τον Γενικό Δείκτη - Πού στρέφεται η προσοχή

Στασιμότητα επικρατεί και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ελεγχόμενες κινήσεις πέριξ των 1.700 μονάδων, διστάζοντας να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο, μετά το πρόσφατο ράλι ανάκαμψης.

Η προσοχή είναι στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα του 2024, καθώς αυτές τις ημέρες καταγράφεται ένα μπαράζ ανακοινώσεων από τις εισηγμένες. Άλλωστε, αύριο εκπνέει η προθεσμία δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών μεγεθών, τα οποία αναμένεται να προσεγγίσουν ή και να υπερβούν την επίδοση του 2023 (10,5 δισ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή, με ενδιαφέρον εξελίσσεται και η «μάχη» για το πρόσημο του Απριλίου, καθώς δεν αποκλείεται η ελληνική αγορά, παρά τις βαριές απώλειες των προηγούμενων μηνών, να αποχαιρετήσει τον μήνα με -έστω και οριακά- θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας ένα σερί έξι κερδοφόρων μηνών.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά -0,09% και διαμορφώνεται στις 1.700,25 μονάδες, χάνοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.701,84 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.700,25 έως 1.703,53 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen κάνει νέα κίνηση για την ανάκτηση των ρεκόρ των 44 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τον στόχο για EBITDA 2 δισ. ευρώ. Ελλάκτωρ και Titan αναδιπλώνουν πέριξ του -0,7%, ενόσω η Aktor, με «όχημα» τη βελτίωση των EBITDA, επιχειρεί να ανακαταλάβει τα 5 ευρώ.

Αφομοίωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την αφομοίωση των κεκτημένων από το πρόσφατο ράλι ανάκαμψης, καθώς βρίσκεται στο -0,12% και τις 1.575 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha υποχωρεί στο -1,1% και τα 2,124 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -0,32% και τα 9,46 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στο -0,08% και τα 4,916 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,20% και τα 2,488 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Τρ. Κύπρου ενισχύεται στο +0,7% και τα 5,64 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank, εν όψει της σημερινής Γ.Σ., να κάνει ακόμη ένα βήμα προς το ρεκόρ των 16 ευρώ, καθώς διευρύνεται στο +0,5% και τα 15,9 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,07% και 4.215 μονάδες), η μετοχή της Metlen, μετά τη χθεσινή Capital Markets Day, στην οποία ο Ευ. Μυτιληναίος έθεσε τον στόχο για EBITDA 2 δισ. ευρώ σε βάθος μερικών ετών, σημειώνει άνοδο στο +0,7% και τα 43,6 ευρώ. Helleniq Energy, Aegean και ΔΑΑ έπονται στο +0,5%, ενώ η μετοχή της Aktor επιχειρεί να επιστρέψει στα 5 ευρώ, μετά τη βελτίωση των EBITDA στα 89 εκατ. ευρώ (η τελική κερδοφορία ανήλθε σε 3,6 εκατ. ευρώ). Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ συνέχισε σε αρνητικό έδαφος (-0,7% και το 1,2 ευρώ), με τη μετοχή της Titan Cement να χάνει -0,7% και να «γυρίζει» στα 40,5 ευρώ. ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ έπονται στο -0,5%, με τον πρώτο να αφομοιώνει τα ρεκόρ 16ετίας των 19 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,02% και 2.576 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι ξεχωρίζει στο +1,4% και τα 15,22 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την τιμή – στόχο της Eurobank Equities (18,1 ευρώ). Ανοδικά συνεχίζει και η μετοχή της Lavipharm, η οποία ενισχύεται στο +1,7% και το 0,83 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Intracom διευρύνεται στο +1% και τα 3,1 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Alumil, μετά την εκτόξευση της κερδοφορίας κατά 393% (18,8 ευρώ), διορθώνει στο -1,8% και τα 5,2 ευρώ. Αυτό ενδεχομένως σχετίζεται με τη νέα αύξηση του καθαρού δανεισμού (+1,4%), ο οποίος ανήλθε στα 147,4 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της AVAX, η μετοχή χάνει -1,1% και πέφτει στα 2,08 ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη τριπλασιάστηκαν (30,4 ευρώ) και το μέρισμα αυξήθηκε στο 0,07 ευρώ (34,5% payout ratio).

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Loulis, η μετοχή της οποίας εκτινάσσεται στο +11,1% και τα 3,49 ευρώ (υψηλό από καλοκαίρι του ’23), χάρη στην αισθητή βελτίωση των λειτουργικών κερδών (+40,8%) αλλά και τη μεγάλη μείωση του καθαρού δανεισμού (-25,7%). Μην ξεχνάμε, επίσης, και το μέρισμα του 0,30 ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή της Intertech διευρύνεται στο +5,1% και το 1,23 ευρώ, προσεγγίζοντας την προσφερόμενη τιμή (1,27 ευρώ) από τη CD Media του Σπύρου Γιαμά για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 57 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 119,0 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο: Η υπεροχή των «9» Ελλήνων του MSCI

Τα «όπλα» του Χρηματιστηρίου

Στην περιοχή των 1.700 μονάδων έχει «φωλιάσει» τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στα εταιρικά μεγέθη της προηγούμενης χρήσης (12μηνο του 2024), με την προθεσμία δημοσίευσης να εκπνέει αύριο.

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας ανακάμψει εντυπωσιακά από το ναδίρ της 7ης Απριλίου (1.455 μονάδες), δείχνει σημάδια σταθεροποίησης πέριξ του κρίσιμου ψυχολογικού ορίου, διστάζοντας προς το παρόν να πορευτεί προς τα υψηλά 15ετίας των 1.746 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, αρνείται και να υποχωρήσει προς χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να παραμένει σταθερά εδώ και τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις στη ζώνη των 1.700 μονάδων. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 23 Απριλίου έως και χθες ο βασικός δείκτης της Αθήνας «παίζει» μεταξύ των 1.701 και των 1.705 μονάδων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πάντως, ότι οι προκλήσεις στο διεθνές σκηνικό παραμένουν μεγάλες, με τους αναλυτές και τους διεθνείς οίκους να μην αποκλείουν μια νέα πτωτική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένων των άγνωστων Χ στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σ’ αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει τα δικά του «όπλα», όπως είναι τα υψηλά μερίσματα, οι ελκυστικές αποτιμήσεις, η ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας, οι θετικές εκθέσεις των ξένων, τα διαδοχικά εταιρικά deals αλλά και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη.

Ενόσω μετράμε αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων του 2024, οι εισηγμένες μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει μια αθροιστική καθαρή (μετά φόρων) κερδοφορία, η οποία πλησιάζει την επίδοση του 2023, δηλαδή τα 10,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα, μάλιστα, περιμένουμε τα ετήσια μεγέθη αρκετών ακόμα εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AVAX, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΘ, Intracom, Alpha Real Estate κ.α., ενώ αύριο την αυλαία ρίχνουν οι ΕΥΔΑΠ, Yalco, Τζιρακιάν, Fais, Ιατρικό Αθηνών, Μοτοδυναμική, Κέδρος και ΙΛΥΔΑ.

Εντός της ημέρας, επίσης, αναμένουμε και τις ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των ΟΠΑΠ – Aegean Airlines – Attica Group – Optima Bank – BriQ, με τους μετόχους να εγκρίνουν τη διανομή των φετινών μερισμάτων. Μην ξεχνάμε ότι η μετοχή της Revoil σήμερα «κόβει» το δικαίωμα είσπραξης στην επιβράβευση του 0,04 ευρώ/μετοχή.

Χθες, τέλος, έγινε γνωστή και η τιμή της δημόσιας πρότασης της CD Media (Σπύρος Γιαμάς) στην InterTech, η οποία καθορίστηκε στο 1,27 ευρώ/μετοχή, δηλαδή αρκετά υψηλότερα έναντι της μέσης τιμής εξαμήνου (1,09 ευρώ).

Πώς θα ξυπνήσει ο… Λύκος των Αθηνών;

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό τώρα, αν και η αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία παραμένει υψηλή, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν καταφέρει να ανακτήσουν ένα μεγάλο μέρος των πρόσφατων βαριών απωλειών. Σ’ αυτό σίγουρα έχει συμβάλει και η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, τα οποία σε γενικές γραμμές δείχνουν να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,2% και τις 524 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει +0,4% και να φθάνει στις παρυφές των 22.400 μονάδων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Wall Street έχει «τρέξει» ένα σερί πέντε διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων, τα futures του S&P 500 αυξάνονται κατά +0,2%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)