Σημάδια κόπωσης εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές κατάφεραν να κόψουν πρώτοι το νήμα του τερματισμού, παρά το «πράσινο» στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί ένα σημαντικό ράλι από τα χαμηλά της 7ης Απριλίου (1.455 μονάδες), το οποίο εξακολουθεί να αγγίζει το +17%, με αποτέλεσμα το πρόσημο του μήνα να έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος, παρά τους τριγμούς των εμπορικών δασμών.
Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής συνέχισαν να βρίσκονται τα εταιρικά μεγέθη, καθώς οι εισηγμένες καλούνται έως την Τετάρτη (30/4) να έχουν ολοκληρώσει τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων για το 12μηνο του 2024.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά -0,22% και διαμορφώθηκε στις 1.701,84 μονάδες, χάνοντας λιγότερες από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.705,61 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 1.700,95 έως 1.714,39 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 102,1εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,0 δισ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, Alpha και Πειραιώς απώλεσαν περισσότερο από -1,5%, επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Jumbo ανέκτησε το όριο των 27 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ κατάφερε να φθάσει στα 19 ευρώ για πρώτη φορά από το 2009. Σχεδόν στάσιμη έμεινε η Metlen, με τον Ευ. Μυτιληναίο να θέτει τον πήχη των EBITDA στα 2 δισ. ευρώ.
Αφομοίωση κερδών στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης δεν κατάφερε να κρατήσει τα πρωινά κέρδη, με αποτέλεσμα να αφομοιώσει τα κεκτημένα των προηγούμενων εβδομάδων. Κάπως έτσι, τερμάτισε στο -0,66% και τις 1.577 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha υποχώρησε στο -1,74% και τα 2,149 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αναδίπλωσε στο -1,20% και τα 4,92 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώθηκε στο -0,28% και τα 2,483 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύτηκε στο -0,15% και τα 9,49 ευρώ.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Optima Bank, η οποία εν όψει της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, συνέχισε την αναρρίχηση προς τα ρεκόρ των 16 ευρώ, καθώς διευρύνθηκε στο +0,7% και τα 15,82 ευρώ. Αμετάβλητη στα 5,6 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Τρ. Κύπρου.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,32% και 4.212 μονάδες), η μετοχή της Cenergy διολίσθησε ξανά κάτω των 9 ευρώ, καθώς περιορίστηκε στο -2,33% και τα 8,81 ευρώ. Απώλειες άνω του -1% εμφάνισαν οι μετοχές των Helleniq Energy, ΔΑΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Sarantis, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά την υποχώρηση της ετήσιας κερδοφορίας λόγω της πώλησης των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων, κατρακύλησε στο -4,4% και το 1,29 ευρώ. Διορθωτικά από τα υψηλά 32 μηνών κινήθηκε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έπεσε στο -0,18% και τα 16,62 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Metlen, στον απόηχο της σημερινής Capital Markets Day στο Λονδίνο, ενισχύθηκε ανεπαίσθητα στο +0,09% και τα 43,16 ευρώ, απέχοντας μόλις 1 ευρώ από τα πρόσφατα ιστορικά ρεκόρ. Κέρδη άνω του +2% πέτυχε η μετοχή της Jumbo, η οποία σήμερα θα ανακοινώσει τα μεγέθη του 2024. Η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεπέρασε τα 19 ευρώ για πρώτη φορά από το 2009, εν αναμονή της έγκρισης του μερίσματος από την αυριανή Γ.Σ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,49% και 2.576 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχώρισε θετικά στο +4,1% και τα 3,15 ευρώ, προσεγγίζοντας περαιτέρω την «κορυφή» των 3,4 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της AVAX, εν όψει της δημοσίευσης των μεγεθών του 2024, ενισχύθηκε στο +1,9% και τα 2,11 ευρώ. Νέα άνοδο σημείωσε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία διευρύνθηκε στο +2,4% και τα 2,90 ευρώ. Profile και Κρι Κρι ακολούθησαν στο +2,1% και στο +2,3% αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές των Quest και Ideal έκλεισαν στο +1,1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ κατρακύλησε στο -3,1% και τα 38,2 ευρώ, με τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης να υποχωρεί στο -3,9% και τα 3,8 ευρώ, λόγω της μείωσης των ετήσιων κερδών του 2024 (από 17,7 σε 10,3 εκατ. ευρώ).
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Ευρώπη Holdings, η οποία από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ των 68,3 εκατ. ευρώ. Ράλι στο +5% και το 1,56 ευρώ πέτυχε η τιμή στο ταμπλό, ενόσω οι νέες μετοχές θα εκδοθούν στο 1,20 ευρώ/μετοχή. Από την πλευρά της, η μετοχή της Παπουτσάνη, παρά την αποκοπή στο συμπληρωματικό μέρισμα του 0,03 ευρώ, έμεινε σταθερή στα 2,55 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά μεγέθη του α’ τριμήνου (κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ από 0,7 εκατ ευρώ)
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 56 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, 53 μετοχές σημείωσαν άνοδο, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 118,8 δισ. ευρώ.
Από τις 1.700 μονάδες η άμυνα της Αθήνας
Εν μέσω ενός ασταθούς κι αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να παίζει… άμυνα, με αποτέλεσμα αφενός να έχει αφήσει αισθητά πίσω τα χαμηλά έτους των 1.455 μονάδων (συνεδρίαση 7ης Απριλίου), αφετέρου να έχει ανακάμψει στην περιοχή των 1.700 μονάδων, δηλαδή πολύ κοντά στις «κορυφές» έτους και 15ετίας των 1.746 μονάδων.
Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά την ανησυχία του εμπορικού πολέμου, ο Γενικός Δείκτης προσφέρει μια μέση απόδοση της τάξης του +16% από τις αρχές του έτους, έχοντας σαφώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις περισσότερες αγορές της Ευρώπης και της Wall Street. Μάλιστα, ενόσω η Λεωφόρος Αθηνών «τρέχει» ένα ράλι άνω του +17% από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 7ης/4, δεν αποκλείεται ο τρέχων μήνας όχι μόνο να κλείσει με τη λιγότερο δυνατή ζημιά, αλλά και να εμφανίσει θετικό πρόσημο, δεδομένου ότι η εκκίνηση του Απριλίου είχε δοθεί από τις 1.685 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τα παραπάνω δεν θα πρέπει να ξεγελούν τους επενδυτές, καθώς οι προκλήσεις στο διεθνές σκηνικό παραμένουν σε ισχύ. Και όσο εύκολα έχει αλλάξει προς το καλύτερο το κλίμα τις τελευταίες ημέρες, εξίσου εύκολα μπορεί να υπάρξει νέα επιδείνωση στο άμεσο μέλλον, σε περίπτωση που οι εξελίξεις από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου ή της αμερικανικής οικονομίας δεν συμβαδίζουν με τις επιθυμίες των επενδυτών.
Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσα σ’ αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, έχει τα δικά του «όπλα» για να αμυνθεί και να διαφοροποιηθεί. Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, οι υψηλές μερισματικές διανομές, οι ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών, η ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας, τα ικανοποιητικά δημοσιονομικά στοιχεία και η κινητικότητα που παρατηρείται σε επίπεδο εταιρικών deals αποτελούν παράγοντες, οι οποίες προσφέρουν πολύτιμα στηρίγματα.
Την ίδια στιγμή, μην ξεχνάμε και τις ευχάριστες ειδήσεις από πλευράς αξιολογήσεων, καθώς πριν μερικές ημέρες ο Standard & Poor’s αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο στο «ΒΒΒ», βελτιώνοντας την αξιολόγηση εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Επιπλέον αυτού, ο Stoxx μόλις την Παρασκευή έθεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε καθεστώς watch-list για μελλοντική αναβάθμιση στις Αναπτυγμένες Αγορές. Πρόκειται για τον τρίτο οίκο, ο οποίος λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, καθώς μην ξεχνάμε ότι έχουν προηγηθεί και οι αντίστοιχες κινήσεις εκ μέρους των FTSE Russell και S&P. Όλα αυτά υπό τη σημείωση ότι το μεγάλο «στοίχημα» αφορά την ετυμηγορία του MSCI, ο οποίος είναι ο πλέον επιδραστικός και σημαντικός από τους τέσσερις.
Στο μεταξύ, αυτήν την περίοδο τα βλέμματα των επενδυτών, αναμφίβολα, στρέφονται στα εταιρικά αποτελέσματα της χρήσης του 2024, καθώς η προθεσμία δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων εκπνέει την προσεχή Τετάρτη, 30 Απριλίου. Μέχρι σήμερα, η αθροιστική κερδοφορία των εισηγμένων του Χ.Α. διαμορφώνεται σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, ένας αριθμός ο οποίος δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τα 10,5 – 11 δισ. ευρώ μετά την ενσωμάτωση των ετήσιων μεγεθών των εναπομεινάντων εταιρειών.
Σήμερα, η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις εκ μέρους των Jumbo, Aktor, Alumil, Q&R, Unibios, Μαθιός Πυρίμαχα, Logismos, Loulis, Space, InterTech και Τεχνική Ολυμπιακή. Αύριο είναι η σειρά των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AVAX, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΘ, Alpha Real Estate, Χαϊδεμένος, Ακρίτας, ΕΛΒΕ, Κέκροψ, MEVACO, Κτήμα Λαζαρίδη, Δάιος και Μπήτρος. Την αυλαία ρίχνουν την Τετάρτη οι ΕΥΔΑΠ, Yalco, Τζιρακιάν, Fais, Ιατρικό Αθηνών, Μοτοδυναμική, Κέδρος και ΙΛΥΔΑ.
Κέρδη στην Ευρώπη, 11η σερί άνοδος στο Λονδίνο
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στους εμπορικούς δασμούς, ενώ ταυτόχρονα προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί και για το ζήτημα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, με το σενάριο της εκεχειρίας να κερδίζει σταδιακά έδαφος.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,73% και τις 524 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να διευρύνεται στο +0,7% και τις 22.405 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στην πορεία ανάκαμψης της προηγούμενης εβδομάδας. Ενδέκατη σερί άνοδο συμπληρώνει ο FTSE στο Λονδίνο, ο οποίος βρίσκεται στις παρυφές των 8.500 μονάδων.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι επενδυτές περιμένουν μια σειρά κρίσιμων στοιχείων, όπως τα μεγέθη του αμερικανικού ΑΕΠ ή τα εταιρικά μεγέθη των τεχνολογικών κολοσσών, ο Dow Jones κερδίζει 160 μονάδες ή αλλιώς +0,40%, ανακάμπτοντας περαιτέρω στις 40.250 μονάδες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)