Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη πτώση με κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών

ΕUROKINISSI-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας

Στον έλεγχο των πωλητών επιστρέφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών, τα οποία επέτρεψαν στον Γενικό Δείκτη να ανακτήσει τις 1.700 μονάδες.

Η ελληνική αγορά, μ’ αυτό τον τρόπο, σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, καθώς μην ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί ένα ισχυρό ράλι της τάξης του +16% από το ενδοσυνεδριακό ναδίρ της 7ης Απριλίου (1.455 μονάδες), χάρη στο οποίο το Χ.Α. επούλωσε τις πληγές από τους «δασμούς Τραμπ».

Πάντως, παρά την επιστροφή της μεταβλητότητας, τα επιλεκτικά στηρίγματα μέσω των θεμελιωδών μεγεθών, των επιχειρηματικών εξελίξεων και των ελκυστικών αποτιμήσεων, εξακολουθούν να δίνουν το «παρών», κάτι το οποίο μετριάζει την πρόθεση των επενδυτών για ρευστοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά -0,48% και διαμορφώνεται στις 1.696,29 μονάδες, χάνοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.704,47 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.695,09 έως 1.699,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο. 

Στο ταμπλό, οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν συγκρατημένες απώλειες κάτω του -1%, ενόσω οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ χάνουν από -1% έως -1,5%. Την ίδια στιγμή, η Metlen, η οποία το πρωί ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων κατά +31%, αφομοιώνει τα χθεσινά ιστορικά υψηλά των 44 ευρώ.

«Φρένο» στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο πρόσφατο ράλι, σπεύδει να κατοχυρώσει τα κεκτημένα, υποχωρώντας στο -0,77% και τις 1.592 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -0,88% και τα 9,634 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,75% και τα 5,022 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,52% και τα 2,474 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha μειώνεται στο -0,59% και τα 2,194 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,54% και 4.211 μονάδες), η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει στο -1,46% και τα 26,92 ευρώ, πέφτοντας εκ νέου κάτω των 27,2 ευρώ, τα οποία ισούνται με την τιμή του περσινού placement. Απώλειες άνω του -1% παρουσιάζει και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία διορθώνει από τα υψηλά έτους των 16 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Metlen βρίσκεται στο -0,32% και τα 43,96 ευρώ, ενόσω οι μετοχές των Coca – Cola και ΟΠΑΠ αφομοιώνουν τα πρόσφατα υψηλά, υποχωρώντας κατά -0,2% και -0,7% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζει ανοδικά στο +0,6% και τα 13,43 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,31% και 2.552 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει θετικά στο +3,3% και τα 5,6 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. Στο +1,5% και τα 5,2 ευρώ ακολουθεί η μετοχή της Alumil, η οποία εκτοξεύεται σε νέο υψηλό 18ετίας. Αντίθετα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ χάνει περισσότερο από -1% κι αναδιπλώνεται στα 2,77 ευρώ. Ξανά κάτω των 4 ευρώ περιορίζεται η μετοχή της Fourlis, η οποία μειώνεται στο -1,1% και τα 3,98 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται πτωτικά, 39 μετοχές σημειώνουν άνοδο, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 118,4 δισ. ευρώ.

Ο CEO που δίνει… φτερά στους μετόχους

Επουλώνει τις πληγές από τους «δασμούς Τραμπ»

Μόλις 21 ημέρες ή αλλιώς 13 συνεδριάσεις χρειάστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 1.700 μονάδων και να ρίξει… βάλσαμο στις πληγές των «δασμών Τραμπ».

Χθες ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κάνει το ολικό comeback και να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν στις 2 Απριλίου, δηλαδή πριν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσει ένα πρωτοφανές μπαράζ δασμών εναντίον των περισσότερων κρατών του κόσμου, το οποίο προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές.

Το βήμα… πίσω του Αμερικανικού προέδρου και η προοπτική αποκλιμάκωσης των εμπορικών μέτρων απέναντι στην Κίνα, έχουν πλέον βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική εμπιστοσύνη, αν και η αβεβαιότητα παραμένει παρούσα, κάτι το οποίο θα πρέπει να έχουν υπόψη οι traders.

Η ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε παρά να ωφεληθεί από την αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τραμπ, ανακάμπτοντας δυναμικά από το φετινό ναδίρ των 1.455 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό), το οποίο σημειώθηκε στις 7 Απριλίου.

Άλλωστε, η Αθήνα έχει επιπλέον λόγους να… χαίρεται, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες είδε αφενός τον Standard & Poor’s να αναβαθμίζει το κρατικό αξιόχρεο σε «ΒΒΒ», αφετέρου το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, δείγμα της θετικής δημοσιονομικής επίδοσης.

Κάπως έτσι, ο βασικός δείκτης της Αθήνας πλέον απέχει μόλις -2% από τα ρεκόρ 15ετίας των 1.746 μονάδων, έχοντας επαναφέρει τη φετινή απόδοση στα επίπεδα του +16% και βλέποντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να πλησιάζει εκ νέου το ορόσημο των 120 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική αγορά συνεχίζει να λαμβάνει έξτρα στηρίγματα από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα και τις διαδοχικές επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικά «καύσιμα».

Σήμερα, μάλιστα, η αγορά στρέφει το βλέμμα στη Metlen, η οποία ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων στο +31% και το 1,5 δισ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2025. Τη Δευτέρα θα ακολουθήσει και η αναλυτική παρουσίαση στο πλαίσιο της Capital Markets Day.

Εντός της ημέρας, παράλληλα, πρόκειται να γίνουν γνωστά τα οικονομικά αποτελέσματα των Καρέλιας και Ευρωσύμβουλοι για το 12μηνο του 2024.

Τσακαλώτος: Το νέο… αίμα στο Χρηματιστήριο – Η επένδυση της Pimco και τα 12 deals σε μια 4ετία

Στάση μετά το ράλι

Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, όπως είναι εύλογο, έχει «γλυκάνει» το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες χθες κατέγραψαν ένα δυναμικό ράλι. Σήμερα, πάντως, βλέπουμε ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα κεκτημένα.

Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αναδιπλώνεται ελεγχόμενα στο -0,29% και τις 515 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -0,35% και να βρίσκεται στις 21.881 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street σημειώνουν πτώση κάτω του -0,5%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)