Μετά το νέο υψηλό όλων των εποχών στα 3.500 δολάρια, η τιμή του χρυσού υποχωρεί ραγδαία σήμερα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε ότι μπορεί να υπάρξει δασμολογική συμφωνία με την Κίνα και διαβεβαίωσε πώς δεν σχεδιάζει να απολύσει τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Το κίτρινο μέταλλο κατέγραψε βαριές απώλειες τη νύχτα με τις τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιουνίου, να υποχωρούν το πρωί κατά 2,63%,στα 3.329 δολάρια την ουγγιά, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να εγκαταλείπουν τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και εστιάζουν και πάλι το ενδιαφέρον τους στις μετοχές. Μια μικρή ανάκαμψη του δολαρίου συνέβαλε επίσης στην πτώση της τιμής του χρυσού.
«Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου βελτιώθηκε από τη στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ είπε πώς αναμένει μείωση των σκληρών εμπορικών δασμών στην Κίνα, αν και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία του Πεκίνου να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τονίζουν στη Ναυτεμπορική παράγοντες της αγοράς πολυτίμων μετάλλων.
Δύο ορόσημα
Η αγορά γνώρισε πολλά σκαμπανεβάσματα τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά ο χρυσός παρέμεινε ένα σημαντικό ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, ιδιαίτερα από τότε που επανήλθε ο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.
Ο χρυσός πέτυχε άλλωστε μέχρι τώρα δύο ιστορικά ορόσημα: Για πρώτη φορά από τότε που το πολύτιμο μέταλλο άρχισε να διαπραγματεύεται στις αγορές, η τιμή του έφτασε τα 3.500 δολάρια.
Διπλασίασε επίσης την τιμή του σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία,τον Μάρτιο του 2020, που το κίτρινο μέταλλο διαπραγματευόταν στα 1.680 δολάρια.
«Σε περιόδους αποστροφής κινδύνου, οι έμποροι στρέφονται στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, αλλά με δεδομένη την αύξηση των αποδόσεων και της δημοσιονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ, ο χρυσός είναι πλέον το μόνο πραγματικό ασφαλές καταφύγιο που έχει απομείνει», έγραψε το τμήμα ερευνών της Jefferies.
Στα πέντε χρόνια από την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 100% ενώ την ίδια περίοδο, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 52%. «Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν πολλά γεγονότα που επηρέασαν την αγορά αυτά τα πέντε χρόνια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο κατάφερε να διπλασιάσει την κερδοφορία του, σε σχέση με τις μετοχές στη Wall Street, που υπόσχονται καλύτερες αποδόσεις», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.
Ο ρόλος του δολαρίου
Το ράλι του χρυσού συνδέεται επίσης και με την υποχώρηση του δολαρίου, σε σχέση με άλλα βασικά νομίσματα, όπως το ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε πάντως μετά τη στροφή Τραμπ στο θέμα της απόλυσης του Τζερόμ Πάουελ. Το πρωί, το ενιαίο νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1390 δολάρια, από τα 1,14 δολάρια το προηγούμενο βράδυ.
Αναλυτές της Dekabank έκαναν λόγο για αλλαγή διάθεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Η ασταθής δασμολογική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης και οι πρόσφατες επιθέσεις του Τραμπ στην ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είχαν αφήσει το στίγμα τους», σχολίασαν αναλυτές της Γερμανικής τράπεζας «Το καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων, δεν έχει παύσει πάντως να ταλαντεύεται κάπως, παρόλο που ο Τραμπ αρνήθηκε ότι ήθελε να απολύσει τον Πάουελ».
Το καθεστώς ασφαλούς καταφυγίου αυτών των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων «αμφισβητείται όλο και περισσότερο», υποστηρίζει ο Τζον Βέλις, επικεφαλής οικονομολόγος της Mellon Bank of New York Mellon (BNY).
«Από τις 2 Απριλίου, όταν η δασμολογική κρίση επιδεινώθηκε με την ανακοίνωση Τραμπ για την επιβολή δασμών σχεδόν σε 185 χώρες, η Wall Street δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως, ούτε οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων. Ο χρυσός , από την άλλη πλευρά, έχει αυξηθεί περισσότερο από 9%, από τότε». προσθέτει ο Βέλις.
«Πολιτικό εργαλείο»
Το γεγονός ότι τα αμερικανικά ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πολιτικό εργαλείο» ή ως αντίμετρο από ξένους επενδυτές στον πόλεμο των δασμών, ενισχύει το επιχείρημα ότι ο χρυσός είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στις διακυμάνσεις της αγοράς. « Η ταχεία άνοδος του χρυσού δείχνει ότι οι αγορές έχουν τη μικρότερη από ποτέ, εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες», λέει ο Λι Λιανγκ Λε, αναλυτής της Kallanish Index Services.
Το τμήμα ανάλυσης του Bloomberg αναφέρει ότι ο χρυσός βιώνει βραχυπρόθεσμα επίπεδα υπεραγοράς. Δηλαδή, θα μπορούσαν να συμβούν έντονες διορθώσεις, ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η αγορά αναμένει ότι η ουγγιά θα φτάσει σε τιμή υψηλότερη από αυτή που παρατηρείται σήμερα. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους μια ουγγιά χρυσού θα μπορούσε να φτάσει τα 4.000 δολάρια.