Skip to main content

Εύθραυστη άνοδος του δολαρίου

Εν μέσω αβεβαιοτήτων από την κόντρα Τραμπ-Πάουελ

Παραμένει εύθραυστο το δολάριο, παρά τη μικρή ανάκαμψη χθες έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου, καθώς στην αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος έρχεται να προστεθεί και η κόντρα Τραμπ-Πάουελ, που δημιουργεί ανησυχίες για την ανεξαρτησία της Fed.

Οι ανησυχίες για την ανεξαρτησία της Fed απειλούν τη θέση του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πιθανή απόσυρση επενδύσεων σε αξίες των ΗΠΑ καθώς μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικά εκτεθειμένες σε κινδύνους.

Οι απώλειες του δολαρίου επιταχύνθηκαν μετά την ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης ότι οι προγραμματισμένες για σήμερα εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον αναβάλλονται.

Ο Τραμπ ενέτεινε την επίθεσή του κατά του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ προχθές, αποκαλώντας τον «μεγάλο ηττημένο», απαιτώντας παράλληλα να μειώσει τα επιτόκια «ΤΩΡΑ» ή διακινδυνεύει μία οικονομική επιβράδυνση.

Το ευρώ υποχώρησε 0,13%, στο 1,1498 δολ., έχοντας τη Δευτέρα εκτιναχτεί στο 1,1573 δολ. για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021. Έναντι του ελβετικού φράγκου το δολάριο ενισχύθηκε 0,30%, στο 0,8113, παραμένοντας ωστόσο πολύ κοντά στο χαμηλό δεκαετίας του 0,8042 ελβ. φράγκων στο οποίο είχε υποχωρήσει την προηγούμενη ημέρα.

Το δολάριο υποχώρησε 0,40% στα 140,28 γιεν, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 140 γιεν, πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου.