Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μίνι ράλι στις τράπεζες, με ώθηση από πλεόνασμα και S&P

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Σημαντικά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη - Νέα ρεκόρ σε Coca Cola και ΔΑΑ

Στον έλεγχο των αγοραστών έχει περιέλθει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα εγχώρια «καύσιμα» επιτρέπουν στην αγορά να διαφοροποιηθεί από το εξωτερικό.

Το πλεόνασμα – μαμούθ για το 2024, η περαιτέρω μείωση του χρέους και η αναβάθμιση της οικονομίας από τον Standard & Poor’s, έρχονται να προσφέρουν πολύτιμα στηρίγματα, σε συνδυασμό με τα θεμελιώδη μεγέθη, τις μερισματικές διανομές και τις επιχειρηματικές εξελίξεις.

Κάπως έτσι, η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει το «μάζεμα» των απωλειών από την ισχυρή διόρθωση των πρώτων εβδομάδων του Απριλίου, υπερ-αποδίδοντας σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, όπου οι εμπορικοί δασμοί και η κόντρα Τραμπ – Fed επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση μετά το Πάσχα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει δυναμική αύξηση κατά +1,44% και διαμορφώνεται στις 1.665,89 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 23 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας (1.642,17 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 21 μονάδες (από 1.644,55 έως 1.665,89 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 51 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,1 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι Eurobank, Alpha και Optima ενισχύονται άνω του +3%, με την Πειραιώς να έπεται τουλάχιστον στο +2%. Σε νέο υψηλό αναρριχάται η μετοχή του ΔΑΑ, η οποία σήμερα θεμελιώνει το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,78 ευρώ, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ απογειώνεται και η Coca – Cola.

Εισηγμένες: Το νέο τοπίο στον πίνακα των billionaires

Μίνι ράλι στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, με ώθηση από τη δημοσιονομική επίδοση του 2024 και την αναβάθμιση της κρατικής αξιολόγησης στο ΒΒΒ από τη Standard & Poor’s, «πρωταγωνιστεί» στο +2,65% και τις 1.536 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank σκαρφαλώνει στο +3,81% και τα 2,395 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +3,65% και τα 2,146 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +2,45% και τα 4,815 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής αυξάνεται στο +1,12% και τα 9,202 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Optima Bank, η οποία βλέπει τη μετοχή να πραγματοποιεί άλμα στο +4,71% και τα 14,66 ευρώ, γεφυρώνοντας την απόσταση από τα ρεκόρ των 16 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,59% και 4.113 μονάδες), η μετοχή του ΔΑΑ απογειώνεται στο +1,3% και τα 9,59 ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, καθώς σήμερα οι μέτοχοι θεμελιώνουν το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,78 ευρώ/μετοχή (dividend yield 8,2%). Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Metlen, εν όψει της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου (24/4), διευρύνεται στο +1,6% και τα 41,98 ευρώ. Jumbo, Viohalco και Motor Oil καταγράφουν άνοδο άνω του +1%, ενόσω ο ΟΠΑΠ σκαρφαλώνει στο +1,0% και τα 18,9 ευρώ (νέο υψηλό 16ετίας).

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,63% και 2.519 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει θετικά στο +2,49% και τα 5,3 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας. Η μετοχή της Intracom Holdings ενισχύεται στο +1,7% κι αγγίζει τα 3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Austriacard κερδίζει από +1,9%, χάρη στην έναρξη της κάλυψης από την Piraeus Securities. Πλαστικά Θράκης, Quest και AVAX αυξάνονται άνω του +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Fourlis οπισθοχωρεί στο -0,9% και τα 3,8 ευρώ.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Ευρώπη Holdings αναρριχάται στο +2% και το 1,73 ευρώ, ενόσω στις 28 Απριλίου κόβει το δικαίωμα για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ των 68,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ θα γίνει στην τιμή του 1,20 ευρώ, με τον βασικό μέτοχο (Intracom) να κάνει… χώρο για να υποδεχθεί νέους μετόχους, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μακρόπουλος της Ευρώπης Ασφαλιστικής. Την ίδια στιγμή, το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα του 0,67 ευρώ/μετοχή κατοχυρώνει η Τράπεζα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να βλέπει τη μετοχή να ενισχύεται στο +1% και τα 14,45 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 71 μετοχές κινούνται ανοδικά, 28 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 116,5 δισ. ευρώ.  

Επικρατούν τα καλά… νέα

Η ελληνική αγορά, για ακόμη μία φορά, τελεί εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, καθώς οι εγχώριοι θετικοί καταλύτες «συγκρούονται» με την παρατεταμένη μεταβλητότητα και τη γενικευμένη αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, όπου η Wall Street χθες κατέγραψε νέα μεγάλη βουτιά της τάξης του -2,5%.

Το σημαντικότερο γεγονός των ημερών, ωστόσο, είναι η «φρέσκια» αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s, ο οποίος παρά τις διεθνείς προκλήσεις αναθεώρησε την αξιολόγηση της χώρας σε ΒΒΒ από ΒΒΒ- προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι πλέον βρίσκεται ένα σκαλί υψηλότερα από τη βάση της επενδυτικής βαθμίδας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της οικονομίας.

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το σούπερ πλεόνασμα του 2024, την περαιτέρω μείωση του χρέους, τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα και τις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις, μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ολοκλήρωσε με +3,7%, συνεχίζοντας το «μάζεμα» των πρόσφατων απωλειών.

Ο βασικός δείκτης της Αθήνας κινείται σήμερα στην περιοχή των 1.650-1.660 μονάδων, απέχοντας μόλις -6% από τα υψηλά 15ετίας των 1.746 μονάδων, τα οποία είχαν επιτευχθεί στα τέλη του Μαρτίου, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει ο «τυφώνας των δασμών».

Την ίδια στιγμή, η μέση απόδοση του Χ.Α. για το 2025 έχει επιστρέψει σε διψήφια επίπεδα, καθώς υπολογίζεται τουλάχιστον στο +11,7%, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή υπερ-απόδοση της Αθήνας έναντι των βασικότερων χρηματιστηριακών αγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγνοούν τους εξωγενείς κινδύνους, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου εξακολουθεί να λειτουργεί ως «βαρίδι» στην ψυχολογία των αγορών, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Πώς η πρόσφατη πτώση έχει «φρεσκάρει» το P/E

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στην «ανοιχτή» ρήξη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, καθώς ο πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο για απροθυμία μείωσης των επιτοκίων. Οι αγορές σίγουρα δεν ενθουσιάζονται με τα παραπάνω, τα οποία τα εκλαμβάνουν ως μια ξεκάθαρη παραβίαση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Κι όλα αυτά, ενόσω η αβεβαιότητα γύρω από το ζήτημα των εμπορικών δασμών κινδυνεύει να «αδρανοποιήσει» την παγκόσμια ανάπτυξη. Μία πρόκληση, η οποία αναμένεται να μονοπωλήσει την κοινή εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ξεκινά τη νέα εβδομάδα με ελεγχόμενες απώλειες στο -0,41% και τις 504 μονάδες. Ο γερμανικός DAX χάνει -0,4%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB μειώνεται κατά -0,9%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινοβραδινή βουτιά, τα futures της Wall Street δείχνουν μια ανοδική αντίδραση στη συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)