Μπορεί η… εποχή των δασμών και η κήρυξη του εμπορικού πολέμου εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αποτέλεσαν -και να συνεχίζουν να αποτελούν- μια σκληρή δοκιμασία για την ανθεκτικότητα των διεθνών χρηματιστηρίων, αλλά η Αθήνα φαίνεται (τουλάχιστον προς το παρόν) να βγαίνει εν μέρει αλώβητη, έχοντας απλώς βρέξει τα πόδια της.
Εάν και είδε τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση να τίθεται εν αμφιβόλω, με τον Γενικό Δείκτη να βουλιάζει έως το ναδίρ των 1.455 μονάδων στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου, η ελληνική αγορά πολύ γρήγορα κατάφερε να βγάλει αντίδραση, με τους επενδυτές να αξιοποιούν τις ελκυστικές αποτιμήσεις και να μαζεύουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών.
Κάπως έτσι, ακόμη και σήμερα διατηρεί την εικόνα υπερ-απόδοσης έναντι του εξωτερικού. Δεν είναι τυχαίο ότι η φετινή άνοδος ξεπερνά το +11,7% για τον βασικό δείκτη του Χ.Α., την ίδια στιγμή που ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει -0,8%, ο γερμανικός DAX κερδίζει λιγότερο από +6%, ο βρετανικός FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά -1,5%. Πέριξ του -10%, παράλληλα, καθορίζονται οι απώλειες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου τα «trumponomics» έχουν χαλάσει πλήρως το μέχρι πρότινος αγοραστικό πάρτι.
Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο ο Γενικός Δείκτης να έχει αποκτήσει σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας από τον Κινητό Μέσο Όρο των 200 ημερών (ΚΜΟ-200), αλλά και να έχει γεφυρώσει μόλις στο -6% την απόσταση από τις φετινές «κορυφές» των 1.746 μονάδων, οι οποίες συνιστούν και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.
Το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα», όπως παρατηρεί και ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ήταν αυτό που κινητοποιήθηκε άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα επανέφερε τους «κανόνες» στην ελληνική αγορά, έχοντας ως «σύμμαχο» και τη σχετικά περιορισμένη άμεση επίπτωση των αμερικανικών δασμών στην εγχώρια οικονομία -αν και ουδείς μπορεί να υποβαθμίζει τις έμμεσες επιπτώσεις, σε περίπτωση συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην επιτυχημένη προσπάθεια ανασύνταξης της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία ναι μεν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλα κύματα αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, αλλά έχει καταφέρει να αποσοβήσει τον μεγάλο κίνδυνο, σημαίνοντα ρόλο έχουν διαδραματίσει οι ελκυστικές επιτιμήσεις, καθώς δεν είναι λίγες οι εισηγμένες, οι οποίες έχουν μονοψήφιο P/E (Price to Earnings), υψηλή μερισματική απόδοση και ανθεκτική κερδοφορία.
«Το ελληνικό αφήγημα είναι δυνατό να διατηρήσει τη θετική προοπτική του, επιτρέποντας στους διεθνείς επενδυτικούς οίκους να συνεχίζουν τις αναβαθμίσεις των τιμών για πολλά ελληνικά blue chips, στο βαθμό που δεν συντρέξουν συνθήκες επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος» εξηγεί επικουρικά ο Δημήτρης Τζάνας.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Πώς η πρόσφατη πτώση έχει «φρεσκάρει» το P/E
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εκτίμηση του πιστοποιημένου αναλυτή Πέτρου Στεριώτη, ο οποίος αφενός βλέπει στοιχεία υπερβολής στην πρόσφατη πτώση, αφετέρου αναγνωρίζει ότι η Αθήνα διαθέτει τα εχέγγυα για να διατηρήσει την υπερ-απόδοση έναντι των διεθνών αγορών. «Το “ταπεινό” Χ.Α. καταγράφει αξιόλογα φετινά κέρδη. Προφανώς υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των επιμέρους τίτλων, με άλλες να γράφουν “σαραντάρες” τιμές και ιστορικά υψηλά και άλλες να καρκινοβατούν, αλλά η γενική εικόνα, όπως και το outlook, παρά τις όποιες διορθώσεις, παραμένουν θετικά» συνεχίζει, επιπρόσθετα.
Οι μετοχές που… αγνόησαν τους δασμούς
Ρίχνοντας μια ματιά στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, ο επενδυτής μπορεί να ξεχωρίσει μια σειρά μετοχών, οι οποίες όχι μόνο κράτησαν τις δυνάμεις τους, παρά τον «τυφώνα Τραμπ», αλλά είδαν τις αποτιμήσεις τους να βελτιώνονται περαιτέρω, δίνοντας συνέχεια στο εξαιρετικό α’ τρίμηνο του 2025. Σ’ αυτό, φυσικά, συνέβαλαν και ορισμένες επιμέρους ευνοϊκές εξελίξεις.
Για παράδειγμα, η μετοχή της Coca – Cola βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά των 43,7 ευρώ, έχοντας συμπληρώσει ένα σερί έξι ανοδικών συνεδριάσεων, οι οποίες έχουν ανεβάσει τη συνολική μεταβολή του έτους στο +31,2%. Η προοπτική εκεχειρίας στην Ουκρανία και φυσικά η υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου αποτελούν παράγοντες ενισχυτικούς προς την ελληνική πολυεθνική, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα 16,3 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές συνεχίζουν να προσφέρουν αποδόσεις έως και +33%
Την ίδια στιγμή, πολύτιμα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη φαίνεται ότι προσφέρουν οι λεγόμενες «μερισματικές μετοχές», οι οποίες βάζουν… πλάτη στα δύσκολα, αποτελώντας ένα σχετικά ασφαλές καταφύγιο για κάθε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Ενδεικτικά, η μετοχή του ΟΠΑΠ την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε έως το υψηλό 16ετίας των 18,9 ευρώ, τρέχοντας ένα κερδοφόρο 7×7, προτού οι traders σπεύσουν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα.
Το ίδιο ισχύει και για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος φιγουράρει στα ρεκόρ των 9,46 ευρώ, ενόσω αύριο (23/4) αναμένεται να «κόψει» το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,78 ευρώ (dividend yield 8,2% και payout ratio 100%).
Στους ωφελημένους συγκαταλέγεται, επίσης, η μετοχή της Metlen, η οποία παραμένει σταθερά άνω του ψυχολογικού ορίου των 40 ευρώ, καθώς η διοίκηση αναμένεται να παρουσιάσει τα μεγέθη του α’ τριμήνου (24/4), αλλά και τους αναθεωρημένους στόχους των επόμενων ετών (28/4). Κι όλα αυτά στη σκιά της επικείμενης εισόδου στον βασικό δείκτη του London Stock Exchange (LSE).
Στον κλάδο των κατασκευών, τώρα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Aktor Group – AVAX δείχνουν να γλιτώνουν με… γρατζουνιές από το πρόσφατο sell off, έχοντας ήδη επιστρέψει κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου, ενώ ας μην ξεχνάμε και τα οφέλη για τη μετοχή της Aegean από τη μεγάλη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου.
Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ, παρά την ψυχρολουσία του FTSE Russell, η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του ημερήσιου μέσου όρου των συναλλαγών, αποτελούν εγγύηση για «καλύτερες ημέρες» στο μέλλον, την ίδια στιγμή που η μετοχή της Intralot προσεγγίζει εκ νέου τις φετινές «κορυφές» του 1,1 ευρώ εν μέσω των σεναρίων για πιθανές μετοχικές εξελίξεις.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μετοχή του ΟΛΠ, η οποία φαίνεται ότι… σαλπάρει για νέα λιμάνια, φιγουράροντας σε ιστορικά υψηλά και απέχοντας ελάχιστα από το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης.
Χρηματιστήριο: Το νέο «όπλο» της Αθήνας απέναντι στη διεθνή αβεβαιότητα
Η ανοδική αντίδραση από το φετινό χαμηλό της 7ης Απριλίου
• Intralot +29,3%
• Aktor +16,3%
• Coca Cola +13,6%
• Metlen +13,4%
• ΟΠΑΠ +13,3%
• AVAX +12,2%
• EXAE +11,2%
• Aegean +10,1%
• ΔΑΑ +9,8%
• ΟΛΠ +9,5%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +8,6%
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)