Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες «φρέναραν» το ράλι ανακούφισης

Nick Paleologos / SOOC

Απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση πριν το Πάσχα

Κάτω των 1.650 μονάδων υποχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ήπιου εύρους ρευστοποιήσεις, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό.

Η ελληνική αγορά, παρά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, δεν ενθουσιάστηκε από τις προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τις επιπτώσεις των εμπορικών δασμών, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στις χθεσινοβραδινές απογοητευτικές δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

Κάπως έτσι, στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις διαδοχικές αργίες του Πάσχα, η Λεωφόρος Αθηνών παραδόθηκε στους πωλητές, οι οποίοι έσπευσαν να βάλουν «φρένο» στο ράλι ανακούφισης, αν και σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος διαμορφώθηκε σε τουλάχιστον +3,7%.  

Χρηματιστήριο: Σε νέα ρεκόρ ίπταται ο ΔΑΑ – Τι δίνει ώθηση στη μετοχή

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά -0,79% και τερμάτισε κοντά στο χαμηλό ημέρας, δηλαδή στις 1.642,17 μονάδες, χάνοντας 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.655,23 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 17 μονάδες (από 1.639,82 έως 1.656,04 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει μετά βίας τα 103 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα. 

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές «πρωταγωνίστησαν» στις ρευστοποιήσεις, με τις Πειραιώς, Eurobank και Alpha να χάνουν τουλάχιστον -2%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΔΑΑ ενισχύθηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 9,4 ευρώ, ενώ η Jumbo διευρύνθηκε άνω του +2%.

Το μικρό ζαχαροπλαστείο των Σερρών που έγινε «leader» με ετήσιες πωλήσεις 300 εκατ. ευρώ

Απότομο «φρένο» στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης αναδίπλωσε στο -2,00% και τις 1.496 μονάδες, πατώντας «φρένο» μετά το εντυπωσιακό ράλι ανακούφισης, το οποίο ακολούθησε το πτωτικό σοκ των πρώτων ημερών του Απριλίου.

Η μετοχή της Eurobank διολίσθησε στο -3,11% και τα 2,307 μονάδες, η μετοχή της Πειραιώς περιορίστηκε στο -2,45% και τα 4,70 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύτηκε στο -2,13% και τα 2,07 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώθηκε στο -0,79% και τα 9,10 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Optima Bank, η οποία υποχώρησε στο -2,10% και τα 14 ευρώ. Πτώση στο -1,82% και τα 5,40 ευρώ παρουσίασε και η μετοχή της Τρ. Κύπρου.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,97% και 4.049 μονάδες), η μετοχή της Cenergy σημείωσε κάμψη στο -3,1% και τα 8,4 ευρώ, με τις μετοχές των Viohalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να έπονται στο -1,3% και το -1%, αντίστοιχα. Τα χθεσινά πολυετή υψηλά (18,9 ευρώ) αφομοίωσε η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία απώλεσε -1,1%, ενώ τουλάχιστον στο -1% έκλεισαν οι μετοχές των Helleniq Energy, Motor Oil και Sarantis. Η μετοχή της Metlen, από την πλευρά της, διολίσθησε στο -0,8% και τα 41,3 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΔΑΑ, ο οποίος κόβει το δικαίωμα στο μέρισμα την επόμενη εβδομάδα (23/4), ενισχύθηκε στο +1,28% και τα 9,46 ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Νέα ρεκόρ σημείωσε και η μετοχή της Coca Cola, η οποία τερμάτισε στο +0,6% και τα 43,7 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,68% και 2.503 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, εν μέσω της αβεβαιότητας για το καλώδιο στην Κύπρο, ξεχώρισε αρνητικά στο -2,5% και τα 2,70 ευρώ. Intracom, Austriacard και Lavipharm περιορίστηκαν κατά -1,8%, ενώ η μετοχή της Fourlis υποχώρησε κατά -1,3%. Πλαστικά Θράκης, Quest και AVAX μειώθηκαν από -2%, με τη μετοχή του ΟΛΠ να διορθώνει από τα χθεσινά ρεκόρ, αναδιπλούμενη στο -1,7% και τα 39,2 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Κρι – Κρι «πέταξε» στο +2,4% και τα 14,9 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τους αισιόδοξους στόχους για το 2025 (έσοδα 300 εκατ. ευρώ).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 61 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, 41 μετοχές σημείωσαν άνοδο, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 114,9 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές συνεχίζουν να προσφέρουν αποδόσεις έως και +33%

Κυρίαρχη η μεταβλητότητα

Μπροστά σε νέα κύματα.. αβεβαιότητας φαίνεται ότι βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η μεταβλητότητα στο εξωτερικό επαναφέρει τα σύννεφα πάνω από τον Γενικό Δείκτη.

Και μπορεί χθες η ελληνική αγορά να αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ανθεκτική, απορροφώντας όλες τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις και κλείνοντας άνω των 1.650 μονάδων (υψηλό ημέρας), αλλά σήμερα οι πωλητές επέδειξαν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve για την ανάγκη ελέγχου του πληθωρισμού, οι οποίες μαρτυρούν τη διστακτικότητα της κεντρικής τράπεζας στο να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια.

Την ίδια στιγμή, η ευρύτερη αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, λόγω της εξελισσόμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με την επιβολή νέων δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα.

Μέσα σ’ αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, η ελληνική αγορά επιχειρεί να μετρήσει τις δυνάμεις της και να ορθώσει το ανάστημά της, έχοντας ανακάμψει κατά τουλάχιστον +12% από τα πρόσφατα ναδίρ των 1.455 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 7ης Απριλίου).

Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα των διοικήσεων και τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals έχουν προσφέρει αξιοσημείωτα στηρίγματα, επιτρέποντας στον Γ.Δ. να «γεφυρώσει» στο -6% την απόσταση από τις «κορυφές» των 1.746 μονάδων.

Ωστόσο, όπως απέδειξαν και οι πρώτες ημέρες του Απριλίου, μια σημαντική επιδείνωση του κλίματος στο εξωτερικό είναι αδύνατο να μην επηρεάσει τη Λεωφόρο Αθηνών, παρά την ύπαρξη μιας σειράς ανοδικών καταλυτών.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου κατέγραψε άνοδο κατά +3,7% μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η οποία μην ξεχνάμε ότι σήμερα ρίχνει αυλαία, δεδομένου ότι τη Μεγάλη Παρασκευή η αγορά θα μείνει κλειστή.

Παρ’ όλα αυτά, αύριο βράδυ η Αθήνα καλείται να περιμένει την ετυμηγορία του Standard & Poor’s, ο οποίος δεν γνωρίζει από… Πάσχα και αργίες. Ας σημειωθεί ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒΒ- και θετικό outlook (εντός της επενδυτικής βαθμίδας).

Σπύρος Γιαμάς: Η CD Media, η Intertech και το πιθανό… colpo grossο

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην ΕΚΤ, με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες να προχωρούν σε ακόμη μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες (3η φορά μέσα στο 2025), αν και η Κριστίν Λαγκάρντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας, όσο και στην πορεία του πληθωρισμού.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,18% και τις 506 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -0,44% και να πέφτει στις 21.217 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο βιομηχανικός Dow Jones διολισθαίνει κατά σχεδόν 500 μονάδες, υπό το βάρος της μετοχής της UnitedHealth, η οποία βουλιάζει κατά σχεδόν -20%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)