Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Φρέναρε» με… στυλ, αποφεύγοντας το χαμηλό ημέρας

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών πιέσεων - Ποιες μετοχές πρόσφεραν ισχυρά στηρίγματα

Σε αρνητικό έδαφος «γύρισε» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές, με αφορμή και τον εμπορικό πόλεμο, έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη από το τετραήμερο ράλι ανακούφισης.

Βέβαια, η εικόνα της ελληνικής αγοράς αποδείχθηκε αισθητά καλύτερη σε σχέση με το εξωτερικό, όπου ο Dow Jones αυτήν τη στιγμή χάνει περισσότερο από 300 μονάδες, υπό το βάρος των τεχνολογικών πιέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, κρατώντας τις στηρίξεις των 1.650 μονάδων.

Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα θεμελιώδη μεγέθη και τα γενναιόδωρα μερίσματα, τα οποία πρόσφεραν επιπλέον στηρίγματα. Την ίδια στιγμή, μην ξεχνάμε ότι τη Μεγάλη Παρασκευή, παρότι η αγορά θα είναι κλειστή, περιμένουμε την ετυμηγορία του Standard & Poor’s για την ελληνική αξιολόγηση.

Σπύρος Γιαμάς: Η CD Media, η Intertech και το πιθανό… colpo grossο

Πιο συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά -0,08% και διαμορφώθηκε στις 1.655,23 μονάδες, χάνοντας μόλις 1,2 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.656,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 17 μονάδες (από 1.638,13 έως 1.655,51 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 119,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 9,0 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα. 

Στο ταμπλό, τώρα, Εθνική και Alpha οπισθοχώρησαν κατά τουλάχιστον -1% και -2% αντίστοιχα, με τις ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έπονται περίπου στο -1%. Από την άλλη πλευρά, η Coca Cola σκαρφάλωσε στο ρεκόρ των 43,4 ευρώ, ενόσω ΟΛΠ και ΟΛΠ «σάλπαραν» προς νέα υψηλά.

Πτώση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας «τρέξει» ένα ράλι +19% από τα πρόσφατα χαμηλά, έσπευσε να αφομοιώσει τα κεκτημένα, διολισθαίνοντας στο -0,70% και τις 1.527 μονάδες. Βέβαια, κατάφερε να «μαζέψει» το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών.

Η μετοχή της Alpha υποχώρησε στο -2,13% και τα 2,115 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολούθησε στο -1,10% και τα 9,172 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο -0,38% και τα 2,381 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε στο +0,38% και τα 4,818 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Optima Bank, η οποία ενισχύθηκε δυναμικά στο +2,1% και τα 14,3 ευρώ, βλέποντας τη φετινή απόδοση να επιστρέφει άνω του +10%.

Χρηματιστήριο: Σε υψηλό 6ετίας ο ΟΛΘ – Σπάει το φράγμα των 300 εκατ. ευρώ

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,17% και 4.089 μονάδες), οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Jumbo αναδίπλωσαν κατά -1,7% και -1,4% αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές των ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απώλεσαν από -0,9% και -0,8%. Πτώση κατά -0,6% εμφάνισαν οι μετοχές των Aegean και Metlen. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola διευρύνθηκε κατά τουλάχιστον +1,9% και εκτινάχθηκε στα ρεκόρ των 43,4 ευρώ, πετυχαίνοντας κεφαλαιοποίηση άνω των 16 δισ. ευρώ. Ράλι κατά +2,7% «έτρεξε» η μετοχή της Cenergy, με τη μετοχή της Lamda Development να έπεται στο +1,7% και τη μετοχή της Titan να κερδίζει +1,2%. Η μετοχή του ΟΠΑΠ παρέμεινε στα υψηλά 16ετίας, καθώς έκλεισε στο +0,11% και τα 18,9 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,23% και 2.520 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχώρισε στο +4,45% και τα 39,9 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό και αγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης. Η άνοδος δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις «κορυφές» 6ετίας του ΟΛΘ, ο οποίος βελτιώθηκε στο +3,7% και τα 30,1 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά μεγέθη (έσοδα 100,7 εκατ. ευρώ/κέρδη 34,5 εκατ. ευρώ) και το υψηλό μέρισμα (2 ευρώ). Κέρδη κατά +1,9% παρουσίασε η μετοχή της Intralot, η οποία ανακοίνωσε την παράταση του συμβολαίου στο New Hampshire, με τη μετοχή της Quest να αυξάνεται στο +2,1% και τα 6,2 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Κρι Κρι διολίσθησε στο -2,6% και τα 14,5 ευρώ, εξαιτίας των μειωμένων περιθωρίων κέρδους. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, βλέποντας το ζήτημα του καλωδίου να παραμένει μπλοκαρισμένο, περιορίστηκε στο -1,4% και τα 2,77 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, 48 μετοχές σημείωσαν άνοδο, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 115,8 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο: 8+1 tips για την αποφυγή του υψηλού ρίσκου

Σταθεροποίηση στις 1.650 μονάδες

Η σημερινή αναδίπλωση επήλθε έπειτα από ένα σερί τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, ενόσω το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί σταδιακά να αφήσει πίσω το πτωτικό σοκ των πρώτων ημερών του Απριλίου και να σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 1.650 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης, με βάση το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, απέχει -5,5% από τα πρόσφατα υψηλά των 1.746 μονάδων (συνεδρίαση 26ης Μαρτίου), έχοντας ανακάμψει κατά +13,6% από το ενδοσυνεδριακό ναδίρ των 1.455 μονάδων (συνεδρίαση 7ης Απριλίου).

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα μεγέθη στον τραπεζικός κλάδο, ο οποίος έχει καταγράψει ένα ράλι άνω του +19% από τις 7 Απριλίου έως και σήμερα, αν και εξακολουθεί να βλέπει τις φετινές «κορυφές» από μια απόσταση των 12 ποσοστιαίων μονάδων.

Βέβαια, μπορεί η ελληνική αγορά να δείχνει ότι έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα, αλλά η μεταβλητότητα και η νευρικότητα παραμένουν κυρίαρχες στο «παιχνίδι», καθώς ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέτωπο του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Είναι σαφές, εξάλλου, ότι η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ορατότητα των επενδυτών παραμένει χαμηλή, κάτι το οποίο αποτυπώνεται εύγλωττα στους αισθητά χαμηλότερους συναλλακτικούς τζίρους των τελευταίων ημερών (αν και σ’ αυτό ρόλο διαδραματίζει και το Πάσχα).

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα του τελευταίου 12μήνου, η αγορά καλείται να αποτιμήσει τα οικονομικά μεγέθη των Κρι – Κρι, ΟΛΘ και As Company, οι διοικήσεις των οποίων πρότειναν την καταβολή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ, 2,00 ευρώ και 0,17 ευρώ, αντίστοιχα.

Μην ξεχνάμε ότι ναι μεν η χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώνεται με τη συνεδρίαση της Μεγάλης Πέμπτης (17/4), αλλά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής περιμένουμε το report του Standard & Poor’s, o οποίος σήμερα δίνει στην Ελλάδα την αξιολόγηση ΒΒΒ- με θετικό outlook.

Πτωτική κίνηση σε Ευρώπη και Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, το ζήτημα των δασμών και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την αβεβαιότητα να αποτελεί τον χειρότερο εχθρό των επενδυτών, αν και ομολογουμένως τις τελευταίες ημέρες είχε παρατηρηθεί μια σταδιακή εξομάλυνση του κινδύνου.

Σήμερα, πάντως, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,67% και τις 504 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει περίπου -0,4% και να πέφτει στις 21.171 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει 320 μονάδες, ενόσω η μετοχή της Nvidia συνιστά «βαρίδι», δεδομένου ότι διολισθαίνει κατά σχεδόν -6%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)