Σφυροκόπημα δέχονται σήμερα οι τεχνολογικές μετοχές και δη εκείνες των εταιρειών ημιαγωγών, καθώς οι νέοι περιορισμοί της κυβέρνησης Τραμπ στις εξαγωγές τσιπ της Nvidia προς την Κίνα, σε συνδυασμό με τις απογοητευτικές παραγγελίες της ASML, πυροδότησαν νέα ανησυχία για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου. Μόνο από τη μετοχική αξία των δύο κολοσσών, διαγράφονται 155 δισ. δολάρια.
Αλλά ο πόνος είναι πολύ βαθύτερος. Συνολικά στον κλάδο των ημιαγωγών έχουν χαθεί 2 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Η Nvidia υποχώρησε έως και 7,1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Τετάρτης στις ΗΠΑ, καθώς προειδοποίησε για ζημιές ύψους 5,5 δισ. δολαρίων στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο, λόγω των εμπορικών αντιπαραθέσεων που κλιμακώνονται διαρκώς. Τα futures του Nasdaq δείχνουν πτώση 1,4%.
Στην ευρωπαϊκή αγορά η ολλανδική ASML είδε τη δική της μετοχή να σημειώνει πτώση έως 7,6%, μετά από ανακοινώσεις για παραγγελίες χαμηλότερες των προσδοκιών και αδυναμία εκτίμησης της επίδρασης των νέων δασμών.
Η τεχνολογική σύγκρουση βαθαίνει
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει πλέον απαγορεύσει στην Nvidia να πουλά το τσιπ H20 στην Κίνα, κλιμακώνοντας τη «μάχη των ημιαγωγών» μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Η ASML ήρθε να εντείνει την αβεβαιότητα, δηλώνοντας αδυναμία να προβλέψει τον αντίκτυπο των τελευταίων τελωνειακών μέτρων.
Ο δείκτης τεχνολογίας Stoxx 600 στην Ευρώπη υποχωρεί κατά 2,5%, επηρεασμένος από την καθίζηση των μετοχών εξοπλισμού ημιαγωγών.
Νωρίτερα στις αγορές της Ασίας ο κορεατικός κολοσσός SK Hynix υποχώρησε κατά 3,7%. Η Taiwan Semiconductor (TSMC) έχασε 2,5%, ενώ η ιαπωνική Advantest υποχώρησε 6,6% με τη μία. Ο αναλυτής Ken Hui της Bloomberg Intelligence σημείωσε ότι η TSMC πιθανότατα θα επιβραδύνει την επέκταση παραγωγής λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών, και οι νέοι περιορισμοί πωλήσεων της Nvidia ενδέχεται να επιτείνουν την τάση αυτή.
Όσον αφορά στις κινεζικές μετοχές, η Alibaba βυθίστηκε έως και 5,4% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η Baidu υποχώρησε 3,3%. Αντιθέτως, η Hua Hong Semiconductor κέρδισε έως 6,6% και η Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. ενισχύθηκε 2,1% στη Σαγκάη – ενδείξεις ότι κάποιες κινεζικές εταιρείες ίσως δουν την κρίση ως ευκαιρία.
Ο αντίκτυπος
Η επίθεση Τραμπ κατά του διεθνούς εμπορίου οδηγεί πολλούς οικονομολόγους να αναθεωρούν πτωτικά τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη, με επιπτώσεις που φτάνουν από την κατανάλωση smartphones μέχρι την ανάπτυξη cloud computing.
Πριν ακόμη επιβληθούν νέοι δασμοί –που σε αρκετές περιπτώσεις αποσύρθηκαν γρήγορα– υπήρχαν ήδη ερωτήματα για το αν κολοσσοί όπως η Microsoft και η Meta θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα τσιπ της Nvidia με την ίδια ένταση το 2025.
Για την Κίνα, οι νέοι περιορισμοί εντείνουν τον φόβο περαιτέρω αποκλεισμού από κρίσιμο τεχνολογικό εξοπλισμό. Τα πιο προηγμένα τσιπ είναι ήδη εκτός εμβέλειας των κινεζικών εταιρειών, και το H20 είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι «αρκετά δυνατό, αλλά όχι πολύ».
Όπως σχολίασε στο Bloomberg ο Τομό Κινοσίτα της Invesco, οι περιορισμοί στις εξαγωγές των H20 «προέρχονται από τη βαθιά ανησυχία για την άνοδο της Κίνας στον τομέα των ηλεκτρονικών και ενδέχεται να παγιωθούν ως μόνιμη στρατηγική». Η επίδραση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ημιαγωγών προβλέπεται «σημαντικά αρνητική».
Παρά τις δυσκολίες, αναλυτές επισημαίνουν πως η καινοτομία στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη δεν σταματά. Ο Vey-Sern Ling της Union Bancaire Privée υποστηρίζει πως «η απαγόρευση στο H20 μπορεί να επιταχύνει την υιοθέτηση εγχώριων τσιπ. Μπορεί να μην είναι ισοδύναμα με τα προϊόντα της Nvidia, αλλά αυτό χάνει το νόημα – η Κίνα ήδη δημιουργεί καινοτόμα μοντέλα AI παρά τους περιορισμούς».