Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί σταδιακά να αφήσει πίσω το πτωτικό σοκ των πρώτων ημερών του Απριλίου.
Ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με την εικόνα της χθεσινής ημέρας, απέχει πλέον -5,3% από τα πρόσφατα υψηλά των 1.746 μονάδων (συνεδρίαση 26ης Μαρτίου), έχοντας ανακάμψει κατά +13,8% από το ενδοσυνεδριακό ναδίρ των 1.455 μονάδων (συνεδρίαση 7ης Απριλίου).
Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα μεγέθη στον τραπεζικός κλάδο, ο οποίος έχει καταγράψει ένα ράλι άνω του +20% από τις 7 Απριλίου έως και σήμερα, αν και εξακολουθεί να βλέπει τις φετινές «κορυφές» από μια απόσταση των 11 ποσοστιαίων μονάδων.
Βέβαια, μπορεί η ελληνική αγορά να δείχνει ότι έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα, αλλά η μεταβλητότητα και η νευρικότητα παραμένουν κυρίαρχες στο «παιχνίδι», καθώς ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέτωπο του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Είναι σαφές, εξάλλου, ότι η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ορατότητα των επενδυτών παραμένει χαμηλή, κάτι το οποίο αποτυπώνεται εύγλωττα στους αισθητά χαμηλότερους συναλλακτικούς τζίρους των τελευταίων ημερών (αν και σ’ αυτό ρόλο διαδραματίζει και το Πάσχα).
Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα του τελευταίου 12μήνου, η αγορά καλείται να αποτιμήσει τα οικονομικά μεγέθη των Κρι – Κρι, ΟΛΘ και As Company, οι διοικήσεις των οποίων πρότειναν την καταβολή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ, 2,00 ευρώ και 0,17 ευρώ, αντίστοιχα.
Μην ξεχνάμε ότι ναι μεν η χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώνεται με τη συνεδρίαση της Μεγάλης Πέμπτης (17/4), αλλά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής περιμένουμε το report του Standard & Poor’s, o οποίος σήμερα δίνει στην Ελλάδα την αξιολόγηση ΒΒΒ- με θετικό outlook.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, το ζήτημα των δασμών παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την αβεβαιότητα να αποτελεί τον χειρότερο εχθρό των επενδυτών, αν και ομολογουμένως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σταδιακή εξομάλυνση του κινδύνου.
Σήμερα, πάντως, τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών προμηνύουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενόσω τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας έκλεισαν πριν λίγο σε αρνητικό έδαφος.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)