Την 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανεβάζουν ρυθμούς στα τελευταία λεπτά και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη στο υψηλό ημέρας των 1.656 μονάδων.
Η ελληνική αγορά, με ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό και τις προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, συνέχισε την ανάκτηση του χαμένου εδάφους, επιβεβαιώνοντας ότι προσπαθεί να ξεπεράσει το πτωτικό σοκ των πρώτων ημερών του Απριλίου.
Μάλιστα, η απόσταση από τα υψηλά 15ετίας του Μαρτίου (1.746 μονάδες) έχει πλέον περιοριστεί μόλις στο -5,3%, με τη συνολική αντίδραση από το ενδοσυνεδριακό ναδίρ της 7ης Απριλίου (1.455 μονάδες) να υπερβαίνει το +13,8%.
Βέβαια, η μεταβλητότητα παραμένει στο επίκεντρο, καθώς ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες. Και μέσα σ’ όλα αυτά, μην ξεχνάμε ότι την Παρασκευή περιμένουμε και τον χρησμό του Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέα αξιοσημείωτη άνοδο κατά +1,89% και διαμορφώθηκε στις 1.656,48 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 30 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.625,77 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 23 μονάδες (από 1.633,06 έως 1.656,48 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 149,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική εκτοξεύθηκε κατά σχεδόν +6,5% και επανήλθε στα 9 ευρώ, ενόσω Alpha – Πειραιώς – Eurobank ακολούθησαν άνω του +2%. Jumbo και ΟΤΕ «πέταξαν» κατά τουλάχιστον +2,5%, με τη Viohalco να αναρριχάται στο +5%, βγάζοντας αντίδραση από τις πρόσφατες πιέσεις.
Νέο ράλι στις τράπεζες
O τραπεζικός δείκτης παρέμεινε σε θέση «πρωταγωνιστή» και έδωσε συνέχεια στην ανάκαμψη από τα πρόσφατα χαμηλά (στο +20% το ράλι αντίδρασης), καθώς διευρύνθηκε δυναμικά στο +3,80% και τις 1.538 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνική αναρριχήθηκε στο +6,43% και τα 9,274 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς βελτιώθηκε στο +3,45% και τα 4,80 ευρώ, η μετοχή της Alpha τερμάτισε στο +2,22% και τα 2,161 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +2,58% και τα 2,39 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,05% και 4.096 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ κέρδισε +2,5% και διευρύνθηκε στα 15,79 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy, ΔΑΑ και Coca Cola να έπονται άνω του +2%. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες βρέθηκαν μία «ανάσα» από τα ιστορικά υψηλά των 9,4 και 43 ευρώ, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Aktor ενισχύθηκε κατά +0,9% και επέστρεψε στα 5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Viohalco έκανε άλμα στο +5% και τα 5,39 ευρώ, ανακτώντας ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών. Η μετοχή της Jumbo, χάρη στις ικανοποιητικές πωλήσεις του α’ τριμήνου, βελτιώθηκε στο +2,9% και τα 25,9 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή του ΟΠΑΠ έφθασε σε νέα υψηλά 16ετίας, τερματίζοντας στο +0,6% και τα 18,9 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Titan Cement οπισθοχώρησε κατά σχεδόν -1%, ενώ η μετοχή της Metlen έσπευσε να αφομοιώσει το χθεσινό ράλι, παραμένοντας στην περιοχή των 42 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,99% και 2.515 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχώρισε στο +3,5% και τα 38,2 ευρώ, πλησιάζοντας τα πρόσφατα ρεκόρ των 39 ευρώ και γεφυρώνοντας την απόσταση από την αποτίμηση του 1 δισ. ευρώ. Intracom, Lavipharm και Ideal ενισχύθηκαν άνω του +2%, ενώ η μετοχή της Quest έκλεισε στο +1,6%. Η μετοχή της Κρι Κρι, ταυτόχρονα, αυξήθηκε στο +1,6% και τα 14,9 ευρώ, καθώς το απόγευμα η διοίκηση θα ανακοινώσει τα μεγέθη του 2024. Στον αντίποδα, η μετοχή της Alumil «γύρισε» στο -1,1% και τα 5 ευρώ. Κατά -0,5% μειώθηκε και η μετοχή της Autohellas.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 78 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 24 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 115,7 δισ. ευρώ.
Ράλι ανακούφισης στην Αθήνα
Στο -5,3% έχει «μαζέψει» το Χρηματιστήριο Αθηνών την απόσταση από τα υψηλά 15ετίας (1.746 μονάδες) του Μαρτίου, με το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό να βοηθά στην ανάταση του επενδυτικού κλίματος, ξεπερνώντας το πρόσφατο πτωτικό σοκ.
Ο Γενικός Δείκτης, με ώθηση από το rebound σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχει «τρέξει» ένα ράλι της τάξης του +13,8% σε σχέση με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.455 μονάδων (7/4), με αποτέλεσμα να έχει επανέλθει άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.650 μονάδων.
Βασικός πυλώνας της ανάκαμψης, όπως και στην περίπτωση της πρόσφατης πτώσης, είναι ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει ενισχυθεί κατά +20% από το φετινό ναδίρ της 7ης Απριλίου, αν και εξακολουθεί να απέχει περισσότερο από -11% σε σχέση με τις «κορυφές».
Πέραν τούτου, η ελληνική αγορά σταδιακά βρίσκει κι άλλους συμπαραστάτες, όπως η μετοχή της Metlen, η οποία φιγουράρει μία ανάσα από τα ρεκόρ των 43 ευρώ, και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία έχει επιστρέψει στις παρυφές των υψηλών 16ετίας (18,8 ευρώ).
Βέβαια, παρά το εν εξελίξει ράλι ανακούφισης, το οποίο έχει βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία και έχει επαναφέρει την όρεξη για ρίσκο, η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να «συντροφεύουν» τις αγορές.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα των εμπορικών δασμών και του εμπορικού πολέμου παραμένει σε εκκρεμότητα, δεδομένων των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να συντελεστούν κατά τη διάρκεια του τρίμηνης διάρκειας «παγώματος» των αμερικανικών μέτρων.
Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων των Κρι – Κρι, ΟΛΘ και As Company, ενώ αύριο ακολουθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Τη Μ. Παρασκευή η αγορά θα μείνει κλειστή, αν και το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Standard & Poor’s πρόκειται να δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία, με την τρέχουσα αξιολόγηση να βρίσκεται στο ΒΒΒ- (θετικό outlook).
Κέρδη +1,5% στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των εμπορικών δασμών αποτελούν τον Νο.1 παράγοντα διαμόρφωσης της επενδυτικής ψυχολογίας, η οποία αλλάζει ανάλογα με τις ειδήσεις που βγαίνουν από τον Λευκό Οίκο. Τα πρόσφατα βήματα οπισθοχώρησης του Ντόναλντ Τραμπ έχουν βελτιώσει το κλίμα, αν και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα παραμένει υψηλή, με τον δείκτη φόβου VIX να διατηρείται κοντά στις 30 μονάδες.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 δίνει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, κερδίζοντας περίπου +1,5% και επιστρέφοντας άνω των 500 μονάδων. Στο +1,5% και τις 21.275 μονάδες ενισχύεται και ο DAX στη Φρανκφούρτη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εκκίνησε στη συνεδρίαση με +200 μονάδες (+0,5%), ενόσω ο S&P 500 εξακολουθεί να βολιδοσκοπεί τις 5.500 μονάδες (+0,66% και 5.441 μονάδες).
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)