Skip to main content

Χρηματιστήριο: Δυναμικό ράλι με «ξέσπασμα» έως 8% σε Metlen και Alpha

INTIME

Ισχυρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη - Ευφορία από τις εξαιρέσεις στους δασμούς Τραμπ

Με το… δεξί μπήκε στη Μεγάλη Εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κυριαρχούν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης από το πρόσφατο σοκ των εμπορικών δασμών.

Η ελληνική αγορά κατάφερε να υπερβεί με άνεση το φράγμα των 1.600 μονάδων, λαμβάνοντας στήριξη από το κλίμα ευφορίας στο εξωτερικό, καθώς η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει μια σειρά τεχνολογικών προϊόντων από τους δασμούς στην Κίνα, δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Stoxx 600 στην Ευρώπη κερδίζει τουλάχιστον +2,3% και ο DAX στη Γερμανία ενισχύεται κατά περίπου +2,7%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εκκινεί με άνοδο άνω των 350 μονάδων (+0,8%), με τον S&P 500 να διευρύνεται κατά +1,1%.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επενδυτική ορατότητα παραμένει περιορισμένη, με την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα να εξακολουθούν να «συντροφεύουν» τους traders, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εμπορικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας σημείωσε εκρηκτική άνοδο κατά +2,73% και διαμορφώθηκε στις 1.625,77 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 43 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.582,59 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 31 μονάδες (από 1.595,17 έως 1.626,05 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 152,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.  

Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen αποδείχθηκε η μεγάλη «πρωταγωνίστρια», πραγματοποιώντας ράλι +7,97% και επιστρέφοντας στα 42 ευρώ. Από εκεί και πέρα, Alpha και Eurobank διευρύνθηκαν κατά +6,6% και +5,3% αντίστοιχα, ενώ με τουλάχιστον +3% «έτρεξαν» οι Τρ. Κύπρου και Aktor Group.

Χρηματιστήριο: 8+1 tips για την αποφυγή του υψηλού ρίσκου

Ράλι σχεδόν +4% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε την προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί δυναμικά στο +3,93% και τις 1.481 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank σκαρφάλωσε στο +6,66% και τα 2,114 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +5,38% και τα 2,33 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς τερμάτισε στο +2,61% και τα 4,64 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής ακολούθησε στο +2,52% και τα 8,714 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Τράπεζα Κύπρου, η μετοχή της οποίας αναρριχήθηκε στο +3,4% και τα 5,48 ευρώ, χάρη στο deal εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+3,23% και 4.013 μονάδες), η μετοχή της Metlen πραγματοποίησε άλμα στο +7,97% και τα 42 ευρώ, πλησιάζοντας ξανά τα ρεκόρ των 43 ευρώ, εν αναμονή αφενός των μεγεθών του α’ τριμήνου (24/4), αφετέρου της Capital Markets Day του Λονδίνου (28/4). Άνω των 40 ευρώ βρέθηκε και η μετοχή της Titan Cement, η οποία κέρδισε +6,8% και ανήλθε στα 40,7 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Cenergy – Viohalco – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες μην ξεχνάμε ότι επηρεάζονται ελαφρώς από τους αμερικανικούς δασμούς, ενισχύθηκαν στο +3,2%, +2,6% και +2,9% αντίστοιχα. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aktor εκτοξεύθηκαν στο +2,5% και στο +3,4%, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ αυξήθηκε στο +3,2% και το 1,398 ευρώ, μετά τη νέα πώληση περιουσιακών στοιχείων. ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, Aegean, Jumbo και Coca – Cola σημείωσαν άνοδο από +1% έως +2%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχώρησε στο -1,2% και τα 5,7 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,34% και 2.490 μονάδες), η μετοχή της AVAX ξεχώρισε στο +4,6% και το 1,992 ευρώ, προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο των 2 ευρώ. Ideal, Intracom, Lavipharm, Alumil, ΕΧΑΕ, Intralot και Noval διευρύνθηκαν άνω του +2%, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Πλαστικά Θράκης, ΑΔΜΗΕ, Quest, Profile και Autohellas να αυξάνονται κατά τουλάχιστον +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Κρι – Κρι, η οποία αύριο δημοσιεύει τα μεγέθη 12μήνου, διολίσθησε στο -2,39% και τα 14,7 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Fais Group, η οποία επιχείρησε να ανακάμψει από το αρνητικό ξεκίνημα στη Λεωφόρο Αθηνών, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί στο +10,3% και τα 3,738 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 89 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 21 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 113,7 δισ. ευρώ.

«Μαζεύει» τις απώλειες των δασμών

Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ της δασμολογικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, «μαζεύοντας» τις πρόσφατες απώλειες, οι οποίες οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη έως και τις 1.455 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 7/4).

Παρότι η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να «συντροφεύουν» τους επενδυτές, το ράλι ανακούφισης – αντίδρασης συμβάλλει στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, με τους traders να «ποντάρουν» στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Την ίδια στιγμή, τα ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη, τα μερίσματα προς τους μετόχους και τα διαδοχικά εταιρικά deals έρχονται να προσφέρουν πολύτιμες στηρίξεις στην ελληνική αγορά, η οποία έχει επανέλθει άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.600 μονάδων.

Αυτήν τη στιγμή, ο Γενικός Δείκτης έχει ανακάμψει κατά περισσότερο από +11% σε σχέση με τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 1.455 μονάδων, περιορίζοντας στην περιοχή του -7% την απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά 15ετίας των 1.746 μονάδων.

Φυσικά, αν και τα χειρότερα δείχνουν να έχουν περάσει, ουδείς μπορεί να δηλώνει βέβαιος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς η έλλειψη προβλεψιμότητας και η μειωμένη ορατότητα επηρεάζουν καθοριστικά την επενδυτική ψυχολογία.

Χρηματιστήριο: Οι εισηγμένες που απειλούνται περισσότερο από τους δασμούς

Όπως παρατηρεί ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, βρισκόμαστε σε μια «ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή περίοδο σε όλα τα investment assets, δίχως να υπάρχουν εγγυήσεις για την βιωσιμότητα των “ράλι ανακούφισης”, για το ακριβές timing των νέων εισόδων και για το πόσο καιρό θα χρειαστούν οι διεθνείς και η ελληνική αγορά για να συνέλθουν». Και προσθέτει: «Δεδομένων των συνθηκών, με τις βαθιές πτώσεις και τα απότομα rebound, συνιστούμε στους επενδυτές να αποφύγουν τα νέα, μεγάλα ανοίγματα, τουλάχιστον έως ότου η μεταβλητότητα επιστρέψει σε πιο κανονικά επίπεδα».

Όσον αφορά το καλεντάρι της νέας εβδομάδας, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις σημερινές Γενικές Συνελεύσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), της Πειραιώς και της Alpha Trust. Τη Μ. Τρίτη, επίσης, είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων των Κρι Κρι και ΟΛΘ, ενώ τη Μ. Τέταρτη έπεται η As Company.

Τη Μ. Πέμπτη διεξάγεται η Γ.Σ. της ΔΕΗ. Τη Μ. Παρασκευή η αγορά θα μείνει κλειστή, αν και το βράδυ ο Standard & Poor’s πρόκειται να δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία, με την τρέχουσα αξιολόγηση να βρίσκεται στο ΒΒΒ- (θετικό outlook).

Άλμα στην Ευρώπη, κέρδη στη Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει μια σειρά προϊόντων από τους δασμούς στην Κίνα, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα μικροτσίπς, συμβάλλει στην πρόσκαιρη «ανακούφιση», αυξάνοντας τις ελπίδες για περαιτέρω αποκλιμάκωση. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει κυρίαρχη.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν ισχυρή άνοδο, με τον Stoxx 600 να κερδίζει τουλάχιστον +2,3% και τον DAX στη Γερμανία να ενισχύεται κατά περίπου +2,7%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εκκινεί με άνοδο άνω των 350 μονάδων (+0,8%), με τον S&P 500 να διευρύνεται κατά +1,1% και να επιστρέφει στις παρυφές των 5.500 μονάδων.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)