Μεγάλη Εβδομάδα για τους απανταχού Χριστιανούς, μεγάλη εβδομάδα και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Κι αυτό, διότι την προσεχή Παρασκευή (18/4) ο Σάμουελ Τιλερέι του Standard & Poor’s θα δημοσιεύσει το επόμενο report για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σε μια χρονική συγκυρία που η εγχώρια αγορά αναζητά αγωνιωδώς θετικές ειδήσεις, προκειμένου να καταφέρει να ανασυνταχθεί και να ξεπεράσει το πρόσφατο σοκ του εμπορικού πολέμου.
Ο Τιλερέι, ο οποίος φέρει τον τίτλο του Primary Credit Analyst στον αμερικανικό οίκο, έχοντας την ευθύνη γα την αξιολόγηση της χώρα μας, έχει υπογράψει όλα τα τελευταία reports για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού του Οκτωβρίου 2023, όταν επανέφερε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Πέρυσι, ο έμπειρος αναλυτής, ο οποίος εργάζεται στον Standard & Poor’s από το 2016, ναι μεν επέλεξε να αφήσει σταθερή την αξιολόγηση στη βάση της investment grade, δηλαδή στο BBB-, αλλά προχώρησε στην αναθεώρηση του outlook σε «θετικό», κάτι το οποίο έχει ενισχύσει τις πιθανότητες για μια περαιτέρω βελτίωση της αξιολόγησης εντός του investment grade.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι αγορές θα προσδοκούσαν ότι ο Τιλερέι την προσεχή Παρασκευή θα έκανε το επόμενο βήμα και θα αναβάθμιζε την Ελλάδα σε ΒΒΒ (δηλαδή δύο «σκαλιά» άνω της επενδυτικής βαθμίδας), με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για το αισιόδοξο αφήγημα του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε συνέχεια και της ψήφου εμπιστοσύνης από τον Moody’s.
Όμως, πλέον το καλάθι των προσδοκιών είναι αισθητά πιο μικρό, δεδομένων των όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες με τους εμπορικούς δασμούς και τα σενάρια περί επιβράδυνσης ή/και ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η πρόσφατη προειδοποίηση του αμερικανικού οίκου ότι θέτει υπό εξέταση όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις.
Κάπως έτσι, η αγορά προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους για το ενδεχόμενο ενός… πασχαλινού δώρου από τον Τιλερέι, αν και ουδείς, φυσικά, μπορεί να αποκλείσει μετά βεβαιότητας μια πιθανή θετική έκπληξη, από τη στιγμή που η ελληνική αγορά παραμένει ανθεκτική και οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν τον εύρωστο χαρακτήρα τους.
To παραπάνω (ευχάριστο) σενάριο, πέραν όλων των άλλων, θα λειτουργούσε ως βάλσαμο και για τις πληγές που άφησε η επιλογή του FTSE Russell να μην εντάξει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην ελίτ των Αναπτυγμένων Αγορών.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)